Dolar

33,8689

Euro

37,6864

Altın

2.732,04

Bist

9.982,28

Yemen'de İsrail-ABD casusluk ağı ortaya çıkarıldı

Yemen’de İsrail-ABD merkezli bir casusluk ağı ortaya çıkarıldı. Sözkonusu ağın 2015'ten bu yana Yemen'deki çeşitli kurumlar bünyesinde faaliyet gösterdiği açıklandı. Ağa mensup üyelerin itiraf ve projelerinin de kamuoyuna sunulacağı belirtildi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-07-15 13:28:57

Yemen'de İsrail-ABD casusluk ağı ortaya çıkarıldı

Yemen Güvenlik Güçleri, Amerikan ve İsrail istihbarat teşkilatları tarafından işletilen büyük bir casusluk ağını ortaya çıkardı. Yetkililer, ağın 2015'ten bu yana Yemen'deki çeşitli kurumlar bünyesinde faaliyet gösterdiğinini ve Yemen'de toplumu yozlaştırmayı amaçladığını beyan etti.

Bir güvenlik kaynağı Al Mayadeen'e, Yemen'in ABD büyükelçiliğindeki Kültür Ataşesi'nin Yemen toplumunun tüm kesimlerini hedef aldığını, hücrelerin bilgi toplamak için kandırılıp işe alındığını söyledi. Öte yandan Yemen güvenlik servislerinin casus ağının itiraflarından açığa çıkaracağı bilgilerin, Amerika'nın Yemen'deki kültürel yönü hedef alma çabasının yalnızca küçük bir kısmı olduğu iddia ediliyor.

CASUSLUK AĞINDA HANGİ ÖRGÜTLER VE PROGRAMLAR VAR?

İtiraflara göre, ABD öncülüğündeki casusluk ağı, ortak kara ağı tarafından uygulanan Mercy Corps, AMIDEAST ve Building Youth Capacities in Conflict Solution gibi programlar aracılığıyla Yemen gençliğini yozlaştırmayı hedefliyordu.

Yemen “Renin” Örgütü tarafından yürütülen Liderler Kalkınma Ağı projesinin yanı sıra genç liderleri çekmeye yönelik diğer gizli projeler de ABD Kalkınma Ajansı tarafından yürütülüyor.

Programların tümü, Yemen'deki gençleri CIA'e bilgi sağlamak üzere işe almayı amaçlıyor.

Casuslardan biri, "Amerikalıların bu projeden gizlice elde ettiği en önemli şey, genç erkek ve kadınların kutuplaştırılması ve işe alınması, Batılı fikir ve değerlerin yayılması, toplumsal figürlerin nüfuzunun sağlanması ve bunların belirli noktalarda idareci olarak belirlenmesiydi" dedi.

Bildirildiğine göre bu, hem ülkenin güneyinde hem de Taiz'de saldırganlığın kontrol ettiği bölgelerde ABD Kalkınma Ajansı yararına ortak bir zemin organizasyonunun hayata geçirilmesiyle yapılıyor.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ İLKSESİNİ KULLANDILAR

Casusluk ağı aynı zamanda ülkede "kadın-erkek eşitliğini" tesis etmeye yönelik programları teşvik etmeyi de amaçlıyordu. Bu yolla Yemen'deki kadınları ABD'nin toplumsal ve ailesel yapıyı yozlaştırmak için kullanacağı istihbaratı toplamak üzere işe almayı hedefliyordu.

Diğer yandan kabileler de hedef alındı; yapıları hakkında bilgi toplamak, din adamlarını ve din adamlarını işe almak ve kutuplaştırmak için çeşitli programlar oluşturuldu.

Ayrıca ağ, Yemen'in iç işlerine müdahale etmek ve toplumsal istikrarı bozmak amacıyla sivil toplum kuruluşları topluluklarını, yerel konseyleri, azınlıkları ve Bohra ve Makarim gibi “haklarını savunduklarını ve desteklediklerini” iddia eden ötekileştirilmiş grupları da hedef aldı. Aynı zamanda "Amerikan istihbaratı için etki yaratmak amacıyla sosyal figürleri çekmek" amacıyla küresel bir topluluk projesi de yürütüyor.

Kaynak: Al Mayadeen English

 

Haber Ara