Dolar

33,9914

Euro

37,8704

Altın

2.817,97

Bist

9.620,04

Yeni Zelanda özür diledi ve tazminatı kabul etti

Avustralya'nın başkenti Yeni Zelanda'daki resmi bir soruşturmada 70 yıl boyunca, 200.000 çocuk ve korunmasız yetişkinin bakımevlerinde istismara uğradığı ortaya çıktı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-24 12:42:18

Yeni Zelanda özür diledi ve tazminatı kabul etti

Yeni Zelanda'da bakım altındaki savunmasız yetişkinlerin ve neredeyse 3 çocuktan 1'inin 1950'den beri istismara uğradığı resmi olarak ortaya çıkarıldı.

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, açılan bir kamu soruşturmasında son 70 yılda yaklaşık 200.000 çocuğun, gencin ve savunmasız yetişkinin devlet ve dini bakımdan istismara uğradığının tespit edilmesinin ardından bugün özür diledi ve reform sözü verdi.

Rapora göre, 1950'den 2019'a kadar bakım altındaki her üç çocuktan ve korunmasız yetişkinden neredeyse biri bir tür istismara maruz kaldı; bu bulgunun, hükümeti milyarlarca dolarlık yeni tazminat talepleriyle karşı karşıya bırakabileceği belirtildi.

Luxon bir basın toplantısında, "Bu, Yeni Zelanda'nın toplum ve devlet olarak tarihinde karanlık ve kederli bir gün; daha iyisini yapmalıydık ve bunu yapmaya kararlıyım" dedi.

Yetkili, 12 Kasım'da devlet kanadından bir özrün geleceğini de sözlerine ekledi.

Hayatta kalanlar ve onların destekçileri, rapor tartışılırken ülke parlamentosunun halka açık galerisini doldururken, daha fazlası ayrı bir odadan izlendi.

Luxon konuşmasının ardından çocuklara yönelik istismarı Lake Alice adlı devlet bakım tesisindeki işkenceye benzettikten sonra birçok kişi ayağa kalktı ve sevgi ve birlik hakkında bir Yerli Maori şarkısını söyledi.

TECAVÜZ, KISIRLAŞTIRMA, ELEKTRİK ŞOKU...

Kraliyet Soruşturma Komisyonu'nun raporunda, nüfusu 5,3 milyon olan Yeni Zelanda'da istismardan kurtulan 2.300'den fazla kişiyle görüşüldü. Soruşturma, 1970'lerde zirveye çıkan tecavüz, kısırlaştırma ve elektrik şoku da dahil olmak üzere devlet ve inanç temelli bakımdaki bir dizi suiistimali ayrıntılarıyla anlattı.

Raporda, yerli Maori topluluğunun yanı sıra zihinsel veya fiziksel engelli kişilerin de istismara karşı özellikle savunmasız olduğu ortaya çıktı.

Raporda, sivil ve inanç liderlerinin istismarcıları başka yerlere göndererek ve suçu inkar ederek istismarı örtbas etmek için mücadele ettiği, birçok mağdurun adaleti görmeden öldüğü belirtildi.

Raporda, "Yüzbinlerce çocuk, genç ve yetişkinin devletin ve inanç temelli kurumların gözetiminde istismar ve ihmal edilmesi ulusal bir utançtır" denildi.

KİLİSELERE VE YENİ ZELANDA HÜKÜMETİNE ÇAĞRI YAPILDI

Yeni Zelanda hükümetinin yanı sıra, daha önce çocuk istismarını kınamış olan sırasıyla Katolik ve Anglikan kiliselerinin başkanları olan Papa ve Canterbury Başpiskoposunun kamuoyundan özür dilemesi çağrısı da dahil olmak üzere 138 tavsiyede bulundu.

Yeni Zelanda'daki Katolik Kilisesi yaptığı açıklamada raporu dikkatle incelediğini söyledi.

Açıklamada, "Soruşturma bulgularını inceledikten sonra eyleme geçilmesini sağlayacağız" denilerek, daha önce suiistimal gerçekleştiğinin kabul edildiği de eklendi.

Yeni Zelanda'daki Anglikan Kilisesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizim gözetimimiz altında olanların bekleme ve alma hakkına sahip olduğu güvenli, şefkatli ve besleyici ortamı sağlama konusundaki başarısızlıklarımızı kabul ediyor ve tüm sorumluluğu üstleniyoruz".

ÖDEME MUHTEMEL

Rapor, istismardan kurtulan birinin ortalama yaşam boyu maliyetinin, yani Yeni Zelandalıların normal günlük aktiviteler olarak kabul edeceği maliyetin 2020'de kişi başına yaklaşık 857.000 Yeni Zelanda Doları (511.200,50 ABD Doları) olacağı tahmin ediliyordu, ancak raporda hayatta kalanlar için mevcut tazminat miktarıyla ilgili net bir açıklama yapılmadı.

Luxon, hayatta kalanlara ödenecek toplam tazminatın milyarlarca dolara ulaşabileceğine inandığını söyledi. "Düzeltme görüşmelerini başlatıyoruz ve bu çalışmayı hayatta kalan gruplarla yürütüyoruz" dedi.

Soruşturma ayrıca, yaşadıkları nesiller arası travma nedeniyle istismardan sağ kurtulanların bakımını üstlenen ailelere ödeme yapılmasını ve Alice Gölü ergen birimi de dahil olmak üzere önceki çocuk istismarı vakalarında ödenen tazminatın gözden geçirilmesini önerdi.

Raporda ayrıca hükümete, sektörü denetlemekten sorumlu bir Bakım Güvenliği Ajansı kurması ve dini itiraflar sırasında yapılan kabuller de dahil olmak üzere şüpheli istismarın zorunlu olarak bildirilmesini içeren yeni mevzuat çağrısında bulunuldu.

Kaynak: Reuters

Haber Ara