Yunan gazetesi: Mısır ile anlaşmaya varmak için hâlâ uzun bir yol var
Yunan Estiane gazetesinde, 'Münhasır Ekonomik Bölge’ konusunda Mısır ile yapılan görüşmelerde anlaşmazlıklar ve komplikasyonlar' başlığıyla yayınlanan makalede, “Atina hükümeti ile Kahire hükümeti arasında anlaşmaya varmak için hâlâ uzun bir yol var” denildi.

Oluşturma Tarihi: 2020-06-27 13:07:51

Güncelleme Tarihi: 2020-06-27 13:07:51

Yunan basını, Mısır ile Yunanistan arasında yürütülen ‘Münhasır Ekonomik Bölge' anlaşması konusundaki görüşmelerden umutsuz.

Yunanistan'ın, Estiane gazetesinde, ‘Münhasır Ekonomik Bölge' konusunda Mısır ile yapılan görüşmelerde anlaşmazlıklar ve komplikasyonlar başlığıyla yayınlanan makalede, “Atina hükümeti ile Kahire hükümeti arasında anlaşmaya varmak için hâlâ uzun bir yol var” denildi.

“Dostluk bağlarıyla bağlanan ve aynı zamanda çatışan çıkarları olan devletler arasında görüşmeler yapılsa bile, kolay müzakere yoktur” denilen haberde; Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakanı Nikos Dendias'ın, ‘Münhasır Ekonomik Bölge'yi (EEZ) sınırlama müzakereleri için Mısır'da mevkidaşı ile bir araya geldiği görüşmelerdeki olumsuz havayı dikkat çekti.

“İki ülke arasında yapılan ‘Münhasır Ekonomik Bölge' görüşmelerinde, anlaşmaya varmak için hâlâ çok uzun bir yol olduğu anlaşılıyor. Bir deniz sınırlaması, stratejik anlaşma için irade önündeki engeller olarak görülen birçok ‘düşük politika' meselesini içermektedir” denilen haberde, Mısır ile Yunanistan arasında ciddi anlaşmazlıkların bulunduğu öne sürüldü.

Girit konusunda iki ülke arasında ciddi anlaşmazlıklar olduğunu dikkat çeken Yunan gazetesi Estiane, “Mısır'ın, Rodos ve Kerpe gibi diğer yerleşik adalar için de dayattığı talepler, Atina'nın kabul etmeyeceği bir şey. Bu yüzden müzakereler yakında tekrarlanacak” yorumunda bulundu.

Kahire hükümetinin güvenilirliğini sorgulayan Yunan gazetesi, “Münhasır Ekonomik Bölge' sınırlandırma konusu söz konusu olduğunda, bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır. İlki güvenilirlikle ilgilidir. Yunanistan bir anlaşmaya varmaya ikna olmuştur ve bu nedenle bu formdaki bazı konuları ele alabilir. Ancak Mısır'ın bir şeyleri yorumlamak için kendine özgü bir yolu var. Ve bazen bazı gecikmeler veya tutum farklılıkları güvenilmezliğin kanıtı olarak kabul edilir. Geçmişte, müzakereler gerçekleştiğinde, her zaman olduğu gibi karşılıklı uzlaşmayla neredeyse sona ermişlerdi ve sonra SYRIZA koalisyon hükümeti geri adım attı. Yunanistan'ı mağlubiyet anlaşmasına büyük ölçüde sürükleyen hükümetin, Yunanistan için olumlu bir şey üzerinde anlaşabileceği her durumda geri çekilmesi şaşırtıcıdır” dedi.

Mısır'ın kendi iç sorunları bulunduğunu dikkat çeken Yunan gazetesi şu konulara dikkat çekti:
“Türk yanlısı Müslüman kardeşliğin temelleri, devletin temelleridir. Evet, Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi'ye meydan okumaya cesaret edemiyorlar; ancak çabalarını zayıflatmak için fırsatlar arıyorlar. Mısır tarafından şimdiye kadar imzalanan denizcilik anlaşmaları, Kahire için her türlü uzlaşmayı zorlaştıracak şekilde eleştirilere maruz kalıyor. Türkiye'den sınır çizilmesi önerisi, Mısır'a, Yunanistan ile imzalaması gerekecek olan Sırbistan'a bir uzatma alanı sağlıyor.

Tabii ki, bu uluslararası hukuka uygun değildir; ancak iç eleştiri ve sorunların yayılmasını asla engellememiştir. Türkiye'nin uluslararası hukuk algısının çok kendine özgü olduğunu unutmayalım. Bu, Ankara'nın Atina Büyükelçisi Burak Özügergin tarafından tekrarlandı ve bu uluslararası hukuk için ‘ilkeler' ve içtihat olduğunu ifade etti. Özügergin şöyle açıklıyor: ‘Uluslararası hukuk sadece çizgi çizmek ve adalara tam etki sağlamak, diğer tüm faktörleri göz ardı etmek değil. Aslında, uluslararası deniz hukuku çok karmaşık bir çalışma konusudur.'
Ancak Yunanistan ve Mısır için başka bir temas noktası daha var. Türkiye'nin Libya denkleminde yer alması. Bu yüzden Atina, Kahire'nin çabalarını çekingen bir şekilde destekliyor."

https://www.estianews.gr/

Çeviri: Feyza Akyıl