‘Ayşe Tatile Çıktı’ parolası film olacak
Film yapımcısı Coşkun Özer, Kıbrıs Türklerinin 1958 ile 1974 yıllarında yaşadığı zorlukları, direnişlerini ve mücadelelerini ‘Ayşe Tatile Çıktı’ sinema filmi ile beyaz perdeye yansıtacaklarını duyurdu. Filmin adı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlangıcında kullanılan şifreli mesajdan ilham alarak, o dönemin acı dolu anılarını canlandırmayı hedefliyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-09-26 13:30:43

Güncelleme Tarihi: 2024-09-26 13:38:40

Lacivert Media'nın kurucusu film yapımcısı Coşkun Özer, Kıbrıs Harekatı'nı başlatan ‘Ayşe Tatile Çıksın' parolasından esinlenerek ‘Ayşe Tatile Çıktı' isimli bir sinema filmi yapacaklarını duyurdu. Şu an senaryo aşamasında olan filmin ekip ve oyuncu kadrosu üzerine toplantılar yapılıyor.

‘TÜRK DÜNYASININ HER KÖŞESİNDE YANKI BULACAK PROJELERLE DEVAM EDECEK'

Filmin, sadece bir tarihsel anlatı değil, aynı zamanda daha büyük bir vizyonun ilk adımı olduğunu ifade eden Yapımcı Coşkun Özer, “Bu vizyonun adı ‘Girişimin Yüzyılı.' Girişimin Yüzyılı, dünya üzerindeki Türk devletlerini bir araya getirerek, ortak projeler üretmeyi ve bu projeleri hayata geçirmeyi amaçlayan uzun vadeli bir yol haritasını temsil ediyor. Kıbrıs'ta yaşanan olaylarla başlayan bu büyük proje, Türk dünyasının her köşesinde yankı bulacak projelerle devam edecek. Cumhurbaşkanımızın Türkiye Yüzyılı vizyonundan ilham alarak oluşturduğumuz Girişimin Yüzyılı vizyonu, Türk dünyasını öne çıkarmayı ve ortak değerlerimizi geleceğe taşımayı hedefliyor. Bu vizyon, sadece Türkiye için değil, tüm Türk devletleri için ortak bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynayacak. ‘Ayşe Tatile Çıktı' filmi, bu büyük vizyonun ilk somut adımı olarak hem Kıbrıs'ta yaşanan acıları unutturmamak hem de Türk halklarının dayanışma ve birliktelik ruhunu pekiştirmek amacıyla hazırlanmıştır” dedi.

"AYŞE TATİLE ÇIKTI PAROLASI NASIL BULUNDU"

Prof. Dr. Ayşe Güneş Ayata, "Ayşe tatile çıksın" parolasının burada nasıl oluşturulduğunu şöyle anlattı:

"Babam, o sırada Turizm Bakanı Orhan Birgit'e 'Tatile giden tanıdık birileri varsa Ayşe'yi de onlarla birlikte gönder. Bu işler çok uzun sürecek.' diyor. Birinci Harekattan sonra Kıbrıs'ta Türklerin bulunduğu yer son derece küçük, Girne, birazcık Girne'nin etrafındaki sıkışık bir alan… Yani o alanın içine sıkışmış olan bir Türk nüfusun orda yaşaması herhalde çok zor görünüyor. Yani tabii ki istenen, bir anlaşma sağlanmasıdır muhtemelen. Ama o anlaşma sağlanmadığı zaman da bir şekilde o askeri harekatın biraz daha genişletici bir şekilde yapılması mümkün olabilir diye düşünülüyor ve onun için de 'bir parola belirleyelim' diyorlar. Ben istihbaratçı olmadığım için tam olarak bilmiyorum ama muhtemelen şöyle düşünüyorlar; Babam Turan Güneş ve Bülent Ecevit, 'başka ülkeler bizi dinliyorlardır' düşüncesiyle İkinci Harekat'ın başlaması için bir parola belirlenmesine karar veriyorlar. 'Ayşe tatile çıksın' parolası babamdan Ecevit'e bir işaret oluyor. Babamın aklına biraz önce de benim tatilimi konuştuğu için 'Ayşe tatile çıksın' diyeyim diyor ve sen de o zaman anla ki bu müzakereler de çok fazla bir yere gidemeyecek gibi görünüyor ve bir şekilde harekat hazırlığı yapılmaya başlansın."

DHA, AA