Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatır olan Cüneyt Arkın 8 Eylül 1937 tarihinde Eskişehir'in Karaçay köyünde dünyaya geldi. Kurtuluş Savaşı'na katılan babası Yakup Bey Nogayça konuşan bir Türk Nogay'ı idi.
Annesi Halise Hanım,13 çocuk dünyaya getirdi. 13 kardeşi olan Cüneyt Arkın'ın 10 kardeşi bakımsızlıktan ve yoksulluktan toprağa verildi. Eskişehir Necatibey İlkokulu'nda ilk eğitim hayatına devam eden Cüneyt Arkın, daha sonra Eskişehir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.
Bu sırada yoksulluk ve sağlık şartlarının noksanlığından ablası öldü. Tüm bu yaşananlardan etkilenen sanatçı, İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazandı ve 1961 yılında doktor olarak mezun oldu. Okul zamanlarında ders dinleyen Cüneyt Arkın, geçimini inşaatlarda çalışarak sağladı. Okumaya olan tutkusundan dolayı da hikaye yazmaya devam etti.
Üniversite yıllarında Erek adında bir dergi çıkardı ve Cemal Süreyya ile tanıştı. Ama geleceği yazarlık üzerinden şekillenmedi. Evlerde ağır hastalara bakarak geçimini sağlayan sanatçı, askere gitti. Cüneyt Arkın askerlik görevini yedek subay olarak yaptı. Halit Refiğ, Şafak Bekçileri filmini çekerken Cüneyt Arkın'ı gördü ve onunla tanıştı. Başrollerini Göksel Arsoy'un oynadığı filmde Halit Refiğ gerçek subayları oynatmak isteyince gözü yakışıklı bir subay olan Cüneyt Arkın'a ilişti. Fakat Cüneyt Arkın o filmde oynamadı. Askerlikten sonra Cüneyt Arkın Adana civarında doktorluk yaparak yaşamını kazanmaya çalıştı.
1963 yılında Artist mecmuasının düzenlediği yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Bir gün Halit Refiğ, Beyoğlu'nda yürürken Cüneyt Arkın'la karşılaştı. Gurbet Kuşları filminde oynaması için teklifte bulundu.
O sırada işsiz olan Cüneyt Arkın bu yan rolü kabul etti. Sinemaya başladığı ilk zamanlarda Fahrettin Cüreklibatır isminin sahne için uygun olmadığını anladı ve ismini değiştirdi. Cüneyt Gökçer'den adını, Ramazan Arkın'dan da soyadını alan usta oyuncu böylece yıllarca beyaz perdede bir marka olarak kabul edilen Cüneyt Arkın ismiyle anılmaya başlandı.
Gurbet Kuşları filminde ki aksiyon sahnesini çeken Halit Bey Cüneyt Arkın'a aksiyon sahnelerinde ilerlemesini tavsiye etmesine üzerine Cüneyt Arkın filmlerde dublör kullanmak yerine kendisini daha fazla geliştirecek yollar aradı. Malkoçoğlu, Battal Gazi, Kara Murat ve daha nice aksiyon filmleri bu tavsiye üzerine şekillendi.
1965 yılında birçok ülkede turneye çıkan dünyaca ünlü Medrano Sirki Türkiye'ye geldi. Aksiyon sahnelerinde ilerlemek ve sanatını bu alanda icra etmek isteyen Cüneyt Arkın için bu durumu bulunmaz bir nimet olarak kabul etti. 1,5 yıl akrobasi eğitimleri karşılığında geceleri Medrano Sirki'nde çalıştı. Atların altını temizleyerek ve ağır işler üstlenerek yaptığı çalışmasını sabırla tamamladı. Bir Kazak Sirki'nde ise at binme tekniklerinde uzmanlaştı. 6 yıl üzerine çalıştığı karate ve tekvando dalında siyah kuşak sahibi oldu.
Kendisi gibi doktor olan Güler Mocan ile 1964 yılında evlendi. Bu evliliğinden Filiz adında bir kızı oldu. Uzun süreli bir evlilik olmayan bu birlikteliğin ömrü yalnızca iki yıl sürebildi. Şöhret basamaklarını bunalım dolu adımlar ile tırmanmaya devam eden Cüneyt Arkın ikinci evliliğini ilk gördüğü anda aşık olduğu Betül Hanım ile yaptı.
Oynadığı romantik ve salon erkeği rollerinden sıyrılan Cüneyt Arkın artık toplumsal olayları ve halkın sorunlarını anlatan filmlerde boy gösterdi.
Anadolu'nun bağrından kopup gelen bu delikanlıyı halk çok sevdi ve kahramanlık dolu tarihi filmler ile bağrına bastı. Betül Hanım'dan iki erkek çocuğu oldu. Kara Murat filminin çekimlerinin devam ettiği sıralarda yapımcı Türker İnanoğlu filmin anısına Cüneyt Arkın'ın ilk oğluna Murat ismini verdi. Oğulları Murat Arkın'ı kucaklarına aldıktan yaklaşık bir yıl sonra ikinci oğulları Kaan Polat dünyaya geldi. En iyi arkadaşlıklarını Tarık Akan, Yılmaz Güney, Kemal Sunal ile kurdu.
4. Altın Koza Film Festivali'nde jüri Yılmaz Güney'e “Baba” isimli filmindeki rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” ünvanını verdi. Fakat dönemin 12 Mart 1971 yılına denk gelmesiyle siyasi baskıların artması üzerine ödül Yılmaz Güney'den geri alındı.
Ödül iptal edildikten sonra yapılan ilk oylamada Yaralı Kurt filmindeki performansın sahibi Cüneyt Arkın seçildi. Fakat Cüneyt Arkın bu ödülü Yılmaz Güney'e yapılan haksızlık nedeniyle kabul etmedi. Dönemin manşet gazeteleri bu hadiseyi, ‘ Kralın halinden kral anlar.' Başlığıyla medyaya taşıdı.
Yıkılmayan Adam, Kara Murat, Babaların Babası, Battal Gazi, Malkoçoğlu, Üçkağıtçılar, Köroğlu, Vatandaş Rıza, Gurbet Kuşları, Ölüm Savaşçısı, Sürgündeki Adam, Öğretmen Kemal, Kaçış, Zirvedekiler, Merhamet, Bizim Ev, Dünyayı Kurtaran Adam,Kavga, İki Başlı Dev gibi pek çok filmde oynadı. İtalya'ya yaptığı ziyarette büyük ilgi toplayan Cüneyt Arkın, “John Arkin” adıyla büyük ilgi topladı. Halit Refiğ'e, göre lisan bilmeyen ve dil engeline takılan sanatçı eğer lisan bilseydi dünyaca tanınan bir aktör olarak sinemadaki yerini sağlamlaştıracaktı.
83 yaşındaki Cüneyt Arkın'ın Türk Sinemasına büyük katkıları oldu. Dublör kullanmadan çeşitli kazalar geçiren Türk oyuncu Kuruluş Osman dizisinde Aksakallılar'ın lideri olarak karşımıza çıkacak.