Eshtaol kentindeki bir inşaat alanında binlerce yıl öncesine ait yerleşim izlerine rastlandı. Kudüs'ün 25 kilometre batısında bulunan alanda 10 bin yıl öncesine ait bir evin izleri bulunurken, çok sayıda antik eşya ortaya çıkarıldı. İsrail Antika İdaresi'nden yapılan açıklamaya göre, en son keşfe kadar bölgede yer alan eski yapı 8 bin yıl öncesine aitti.
Kudüs'ün ovalarında ilk kez böyle bir yapı ortaya çıkarıldığını belirten arkeologlar, Ortadoğu'da yaşamış ilk insanların yerleşim anlayışı ve planlaması hakkında yeni bilgiler elde edebileceklerini belirtti.
İnsanların göçebe hayatına son vererek yerleşik düzene geçtiğine işaret eden yapıların, birçok defa restorasyondan geçmiş olduğu anlaşıldı. Evde çakmak ve kireçtaşından yapılma baltalar da bulundu.
Arkeologlar, ilk insanların avlanmak yerine inşa ettikleri evlerin etrafında hayvan yetiştirmeye başladığını belirtti. Hayvan ve bitki yetiştirilmesine ilk kez Ortadoğu'da başlandığı düşüncesi, geçtiğimiz yıl PLOS Genetics dergisinde yayımlanan araştırmayla güçlenmişti. Elde edilen son bilgiler de çiftçiliğin Bereketli Hilal bölgesinde ortaya çıktığını doğruladı.
Binlerce yıllık tapınak
Arkeologlar 10 bin yıllık evin civarında, 8 bin yıldan daha eski olduklarına inandıkları bir de tapınak ortaya çıkardı. Tapınakta bulunan 1,3 metre yüksekliğindeki dikitaşın Doğu'ya dönük olması dikkat çekti.
Eshtaol'da 5 bin yıl öncesine ait yerleşim izlerinin geçmişte bulunduğunu belirten arkeolog Amir Golani, yeni yapılan 'şehir planlamasını gözler önüne serdiğini' belirtti. Golani, bir anayolun genişletilmesi esnasında ortaya çıkan yapıların, etkileyici bir düzene sahip olduğunu söyledi.
Kudüs ile Tel Aviv'i bağlayan anayolda iki yıl önce yapılan çalışmalarda da 9,500 yıl öncesine ait eserler bulunmuştu.