İsrail'deki tartışmalı topluluk
Falaşa Mura topluluğu, 18. ve 19. yüzyıllarda çoğu baskı altında Hıristiyanlığa dönen Etiyopyalı Yahudilerin torunları olarak biliniyor.
İsrail'in Ortodoks haham yetkilileri tarafından Yahudi olarak tanınmıyorlar ancak aile birleştirme kuralları uyarınca göç etme hakkını talep ediyorlar.
Hükümet 2015 yılında yaklaşık 9.000 davayı sonuçlandırmış ancak ertesi yıl bütçe kısıtlamalarını gerekçe göstererek kararı iptal etmişti.
İsrail'deki Etiyopyalı Falaşa topluluğunun üyeleri de dahil olmak üzere bazı gruplar, Yahudi olmalarıyla ilgili şüphelerini gerekçe göstererek Falaşa Mura'nın göçüne karşı çıkıyor.
Netanyahu havaalanında karşıladı
Falaşa göçünün destekçisi olan Başbakan Benjamin Netanyahu, gelen 316 kişilik ilk grubu karşılamak için havaalanında bulundu.
Netanyahu yeni göçmenlere, "Sevgili kardeşlerimiz, Etiyopya'dan gelen göçmenler, sizi burada ağırlamaktan çok memnunuz" dedi.
Netanyahu kabinesi tarafından Ekim ayında onaylanan göçmenlik planına göre, kalan yaklaşık 1.700 Falaşa Mura Etiyopyalı'nın Ocak ayı sonunda gelmesi bekleniyor.
Etiyopya'daki Yahudi topluluğunun büyük bir kısmı, tüm Yahudilere İsrail vatandaşlığını garanti eden Dönüş Yasası kapsamında 1984 ile 1991 yılları arasında ülkeye getirildi.
Etiyopya-İsrail topluluğuna mensup olanların sayısı o tarihten beri 50.000'i İsrail doğumlu olmak üzere 140.000 kişiye ulaştı.
Göçmenlerin birçoğu, özellikle İsrail polisi tarafından taciz olmak üzere ırk ayrımcılığına maruz kaldıklarını söylüyor.
France24