Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

2015 yılında Suriye'de neler yaşandı?

Beş yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye'de 2015'te neler yaşandı? İşte son durum

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-03 10:57:29

2015 yılında Suriye'de neler yaşandı?

İç savaşın beşinci senesinde 2015 yılını büyük atılımlar yaparak geçiren muhaliflere karşı İran'ın kara desteği dışında Rusya'dan hava desteği almaya başlayan Esed rejimi ülkenin % 19.8'ini kontrol ediyor. Çöl alanları dahil olarak IŞİD Suriye'nin % 40'ına yakın bir alanda hakim iken en düşük nüfus da IŞİD kontrol alanlarında ikamet ediyor.

Valkryv adlı blog'da yer alan habere göre; Ancak 2015 yılı IŞİD için Suriye'de kayıplarla ifade edilen bir yıl oldu. IŞİD'in 2015 yılındaki büyük kayıp süreci 2104 yaz sonunda kuşatmaya aldığı Ayn El Arab (Kobani) bölgesinden çekilmesi ile başladı. PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bağlı silahlı birlikler Ayn El Arab'ın hemen ardından güneydeki Türkmen Bareh köyüne ilerledi. Dünya kamuoyuna soykırım politikaları ile düşen Türkmen Bareh ile neredeyse eş zamanlı olarak Tel Abyad'a ilerleyen PYD birlikleri 15 Haziran'da Tel Abyad'ı düşük yoğunluklu bir çatışma ile IŞİD'ten aldılar. Suluk kasabası ve çevresinde de PYD ile çatışmaları ve vur-kaç temelli mücadelesi devam eden IŞİD, Haziran ortalarında Haseke ile Tel Abyad arasındaki stratejik bir konuma bulunan Suluk'u PYD'ye bırakmak zorunda kaldı.  Kentin PKK'nın Suriye kolu PYD'ye geçmesi ile PYD'ye bağlı silahlı birlikler hem Haseke'nin batısında hem de Tel Abyad ile Ayn İsa çevresinde daha rahat hareket eder hale geldi. 

xx (1)

Tel Abyad ve Suluk'un ardından Türkiye sınır hattındaki varlığını güvenlik altına almak isteyen PKK'nın Suriye kolu PYD Haziran ayının sonunda başlattığı operasyon sonunda 8 Temmuz'da Ayn İsa beldesini ele geçirdi. Ayn El Arab'tan Ayn İsa'nın alınmasına kadar geçen yaklaşık yedi aylık süreçte PKK'nın Suriye kolu PYD, IŞİD'ten yaklaşık  2.100 km²'lik bir alanı almış ve Ayn El Arab'ın güneyinde Sırrin ile Tel Abyad'ın güneyindeki Ayn İsa'ya kadar inerek IŞİD'in Suriye'deki merkezi olan Rakka için bir tehlike oluşturmaya başladı.

PKK'nın Suriye kolu olan PYD ise Kuzey Suriye'de Türkiye sınır hattının üçte ikisini kontrol ediyor. PKK'nın büyük alan kazanımları yaşadığı 2015 yılında IŞİD'in kaybettiği % 14 oranındaki alanı PKK'nın kazandığı ve kontrol alanını Suriye'nin % 25'ine çıkardı. Toplamda 2014'e göre % 186 oranında artış gösteren PKK kontrol alanlarının birçoğu ise Esed rejimi için de güvenli alanlar olarak görülüyor. PKK 2015 yılında Ayn El Arab, Tel abyad, Ayn İsa, 93. Tugay, Hol, Şadadi ve Haseke barajı çevrelerini IŞİD'ten alırken 2015'in son günlerinde Rakka'nın doğusunda Fırat nehri üzerindeki Tişrin barajını da ele geçirdi. Tişrin barajından sonra Tişrin köyü ve çevresinde ilerleyen PKK'ya bağlı güçler Kelgel köyü kırsalında konuşlandı. Böylece PKK, Türkiye'nin tüm açıklamalarına rağmen Fırat'ın batısına geçmiş oldu. 

ABD'den sonra Rusya'nın Türkiye ile yaşadığı sorun ardından Rusya'dan da hava desteği almaya başlayan PKK Rakka dışındaki iki kontrol alanı olan Halep'in kuzeybatısındaki Afrin ve Halep'teki Şeyh Maksud'ta toprak kazanma girişimlerini sürdürüyor.

Muhalifler için ise 2015 yılının Eylül ayına kadar oldukça verimli bir yıl geçti. Şubat 2015'te çalışmaları başlatılan  Fetih Ordusu ile 8 temel grup çevresinde bir araya gelen yaklaşık yirmi muhalif grup rejimin kuzey merkezi İdlib vilayetine bir operasyon başlattı. Rejim İdlib dışında Palmira ve Humus'ta kaybettikleri ile beraber 2015 yılında toplam hakimiyet alanının % 16'sını kaybetti. 

Rejimin 2015 yılındaki en büyük kaybı İdlib vilayetindeki iki önemli askeri merkezin ve ikmal üslerinin Fetih Ordusu tarafından ele geçirilmesi oldu. Vadi Deyf ile başlayan süreç Mart ayında Fetih Ordusu'nun başlattığı büyük operasyonlarla genişledi ve rejim kuzeydeki İdlib vilayetini tamamen kaybetti. 28 Mart'ta Fetih Ordusu'nun İdlib'e girmesinin ardından Cisr Eş Şuğur'a yüründü. 11 Mayıs tarihinde Fetih Ordusu tarafından fethedilen Cisr Eş Şuğur'un ardından 10 Eylül'de Ebu Zuhur hava üssünün alınması ile rejim İdlib vilayetinde kuşatma altındaki Fua ve Kefreya dışındaki tüm topraklarını kaybetti. Fua ve Kefreya ise Zabadani ile karşılıklı bir anlaşmanın sağladığı güvenlik ile İdlib vilayet merkezinin hemen kuzeyinde kuşatma içinde varlığını sürdürüyor. 

Muhalifler Suriye toplamında ülkenin % 15'lik bir kısmını kontrol ediyor. İdlib vilayeti ile Halep merkez ve kuzey hattı ile Halep'in güneyinden M5 ile Sarakib'e uzanan Han Tuman ve Zirbe bölgeleri, Humus'un kuzeyinde abluka altındaki Hula ve Sirmaniye hattı muhaliflerin en güçlü şekilde mücadeleye devam ettiği alanlar. 

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara