TIMETURK | HABER MERKEZİ
BBC Türkçe'de yayınlanan bir değerlendirme yazısında bu suikastin 3. Dünya Savaşı'nı tetiklemeyeceği, sebebininse Rusya ve Çin gibi ülkelerin, yaşanan gerginliğin merkezin uzakta durmaları olarak gösterildi.
PEKİ ETKİSİ NE OLACAK?
Peki, suikastin etkileri neler olacak. Yazıda göre "bu olay, Washington'un Orta Doğu'daki varlığı noktasında belirleyici olabilir. İran'ın bu suikaste ciddi bir karşılık vermesi bekleniyor. Bu da bir etki-tepki ortamı yaratarak, iki ülkeyi hiç olmadığı kadar karşılıklı bir savaş ortamına yaklaştırabilir. İran'ın vereceği karşılık, direkt olarak ABD askeri çıkarlarını hedef alabileceği gibi, ABD ile ilişkili kimi başka hedeflere yönelik de olabilir."
"DOĞRUDAN ÇATIŞMA, MEVCUT DURUMDA OLASILIĞI GİTTKÇE ARTSA DA ZAYIF BİR İHTİMAL"
Independent Türkçe'nin aktardığına göre Moody's Investors Service, Süleymani suikastinin ardından yayınladığı araştırma notunda "Temel senaryomuzda, ABD ve İran'ın bölgede açıktan bir askeri çatışmaya girmekten kaçınacaklarını öngörmeye devam ediyoruz. Bununla birlikte bir askeri çatışma riski geçtiğimiz birkaç günde kayda değer şekilde arttı" ifadelerini kullandı.
KREDİ NOTLARINA YANSIYACAKTIR
Yaşanacak olası bir çatışmanın kredi notlarına etkisinin çatışmanın büyüklüğü ve süresine, kritik önemdeki altyapıya vereceği hasara bağlı olduğunu belirten Moody's, çatışmaya Irak ve Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin dahil olup olmayacaklarının da etki konusunda belirleyici olacağını vurguladı.
İRAN'IN NÜKLEER KARŞILIK VERME OLASILIĞI VAR MI?
BBC Türkçe'de yer alan değerlendirme yazısına göre bu mümkün değil.
SUİKAST SONRASI NÜKLEER MESAJI
İran hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Tahran yönetiminin nükleer anlaşmadaki tüm taahhütleri askıya aldığı belirtildi.
İran'ın bundan sonra uranyum zenginleştirme, depolama, araştırma ve geliştirmeyle ilgili hiçbir taahhüde uymayacağı ifade edildi.
Açıklamada, İran'ın santrifüj sayısında hiçbir sınırlamaya gitmeyeceği, ülkenin, nükleer programı da teknik ihtiyaçlarına göre uygulayacağı kaydedildi.
İran yönetiminin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile çalışmaya devam edeceği belirtilen açıklamada, yaptırımların kalkması ve menfaatlerin temin edilmesi halinde Tahran yönetiminin anlaşmaya dönmeye hazır olduğu bildirildi.