Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

30 Ağustos kutlamaları sürerken CIA'nın paylaşımı dikkat çekti

CIA'nın 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Kapadokya'dan bir fotoğraf paylaşması Türkiye'de dikkat çekti. FETÖ'nün darbe girişimi döneminde Kapadokya'yı kod adı olarak kullanması, bu paylaşımın arkasındaki olası mesajları sorgulattı.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-01 17:45:59

30 Ağustos kutlamaları sürerken CIA'nın paylaşımı dikkat çekti

30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlanırken, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) sosyal medya hesabından Kapadokya'ya ait bir fotoğraf paylaşması Türkiye'de dikkat çekti. Bu paylaşım, birçok kişinin aklına şüpheler getirdi.

CIA'nın Kapadokya paylaşımının ardından, FETÖ terör örgütünün Kapadokya ile olan bağlantıları yeniden gündeme taşındı. Özellikle FETÖ'nün darbe girişimi döneminde bu bölgeyle ilişkilendirilen şifreler dikkatleri çekti.

88

CIA'nın yaptığı paylaşımda, Kapadokya'nın peri bacalarına dikkat çekildi ve "Türkiye'nin Kapadokya bölgesindeki bu 'Peri Bacaları', 40 metreye kadar yüksekliğe ulaşabilir ve oluşturulması yüzyıllar alabilir" ifadeleri yer aldı. Bu ifadeler, Türkiye'de farklı yorumlara neden oldu.

AK Parti Nevşehir eski Milletvekili Mustafa Açıkgöz, CIA'nın bu paylaşımına sert tepki gösterdi. Açıkgöz, "Ey CIA, Eşsiz güzelliklerin diyarı, dünyada bir benzeri olmayan Kapadokya'da Ay Yıldızlı Şanlı Bayrağımızdan başka bayrak dalgalanmadı, dalgalanmaz." diyerek tepkisini dile getirdi.

Kapadokya'nın tarihi bağlamda "gizlilik" ve "gizlenmişlik" ile ilişkilendirilmesi, bu bölgenin FETÖ terör örgütü tarafından kod ad olarak kullanılmasına yol açmıştı. Tarih boyunca Roma döneminde de gizli faaliyetlerin merkezi olan Kapadokya, FETÖ'nün terminolojisinde de Kara Kuvvetleri anlamına geliyor.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 19 Mart 2016'da yaptığı bir konuşmada "Kapadokya" ifadesini kullanarak TSK içindeki üyelerine darbe mesajı vermişti. Bu şifreyle, örgütün Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik planları gizli bir şekilde iletildi.

CIA tarafından yapılan bu paylaşımın arkasında ne tür bir mesaj olabileceği hala belirsizliğini korurken, FETÖ'nün Kapadokya'yı şifre olarak kullanması, bu paylaşımın arkasında başka bir niyet olup olmadığını sorgulattı.

Haber Ara