TIMETURK | DIŞ HABERLER SERVİSİ
Diriliş Ertuğrul dizisinin Arap ülkelerindeki etkisi sürerken Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bağlantılı MBC televizyonu, Osmanlı Devleti'nin Mısır'ı fethettiği Mercidabık Savaşını anlatan ve Osmanlı'yı işgalci olarak gösteren bir diziyi yayına koydu.
Genomedia yapım şirketi tarafından 40 milyon dolar bütçeyle çekilen “Memalikü'n-Nâr” (Ateşin Krallıkları)'ın senaryosunu Muhammed Süleyman Abdul Malik yazdı. Tunus'ta çekilen ve yönetmenliğini İngiliz Peter Webber'in yaptığı dizide Osmanlı Padişahları yönetim için sergiledikleri hırs ile gösteriliyor. Fatih Sultan Mehmed döneminden sahnelere de yer verilen dizi Sultan Mehmed, babasıyla kavga eden biri olarak gösterilirken, Osmanlı'nın Mısır'ı fethi ‘işgal' olarak anlatılıyor. Dizinin reklam jeneriğinde Osmanlı'ya “Kanlı kanunları bir imparatorluğa hükmetti. Onları kovalayan bir lanet haline geldi” ifadeleriyle hezeyan kusulurken, bu durum Arap kamuoyunun tepkisini topladı.
EL-CEZİRE DİZİYİ GÜNDEMİNE ALDI
Suudi Arabistan ve BAE medyası ile bu ülkelere yakınlığıyla bilinen sosyal medya hesaplarında dizi için övücü ifadeler kullanılırken, bazı medya kurumları ise diziyi tarihi tahrif etmekle suçladı.
El-Cezire'de “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye tarihini tahrif ediyor” başlıklı yazıda “600 yıl boyunca devam eden Osmanlı İmparatorluğu, tarihteki en büyük imparatorluklardan biri oldu. Asya, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika'nın büyük bölümünü yönetti ve genellikle Türk dizilerinin dünyaya yaydığı şekliyle İslam'ı yaydı” denilirken, Körfez ülkelerine ait haberlere yer veren Khaleej Online adlı haber portalında ise “Abu Dabi ve Riyad, niçin dizilerle ayrılık ateşini yayıyor?” başlıklı yazıda dizinin siyasî konjonktür ile şekillendirildiğinin altı çizilerek Arap körfez yönetimlerinin Türkiye'ye karşı düşmanlıkta ısrar ettiği belirtildi.
“DİZİDE ÇOK SAYIDA HATA VAR”
Dizi, Arap ülkelerindeki tarihçilerin de tepkisini çekti. Mısırlı tarihçi Muhammed Abdülati, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda dizide pek çok bilgi hatasının olduğunu söyledi. Abdülati, dizinin kostümden Türkçe kelimelerin seslendirilmesine kadar pek çok fahiş hatayı içinde barındırdığını ifade etti. Diziye karşı ayrıca Arap halkları da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarıyla tepki gösterdi.