Dolar

34,5469

Euro

36,0147

Altın

3.007,29

Bist

9.549,89

5 silahlı güç ve 2 yönetim arasında paylaşılamayan yer: Şengal

Irak'ın Musul şehrinin Şengal (Sincar) ilçesi, Kasım 2015'te IŞİD’den temizlenmesinin ardından paylaşılamayan bir bölge haline geldi. Şu anda Irak ordusu ve onlara bağlı yerel polis ile İran destekli milis gücü Haşdi Şabi, PKK'ya bağlı YBŞ ve Peşmerge'ye bağlı Ezidhan Savunma Gücü ile toplam 5 silahlı güç bölgede faaliyet gösteriyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-12 16:09:44

5 silahlı güç ve 2 yönetim arasında paylaşılamayan yer: Şengal

3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD tarafından ele geçirilen Şengal, 13 Kasım 2015 tarihinde ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri'nin hava desteği ve Peşmerge güçlerinin karadan düzenlediği operasyonla temizlendi.

BAĞDAT ASKERLERİ ve HAŞDİ ŞABİ MİLİSLERİ BÖLGEDE

Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) 2017'de gerçekleşen bağımsızlık referandumu sonrası Irak ve Haşdi Şabi milislerinin bölgede konuşlanmasıyla ciddi güvenlik boşluğu meydana geldi.

85 FAİLİ MEÇHUL

Yaşanan güvenlik boşluğuyla son 4 yılda 85 faili meçhul cinayet yaşandı. Ayrıca resmi verilere göre 787 bin göçmen Irak Kürdistan Bölgesi'ndeki farklı kamplarda yaşamını sürdürüyor.

İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ BÖLGEDE

Independent Türkçe'den Gülbahar Altaş'ın aktardığına göre Ezidi siyasetçiler, ilçenin stratejik konumundan dolayı İran başta olmak üzere bölgedeki ülkeler tarafından istihbarat güzargahı olarak kullanıldığını belirterek, Şengal'in uluslararası bir sorun haline geldiğine dikkat çekiyor.

 

BÖLGESEL ve ULUSLARARASI SORUN: ŞENGAL

Şengal geçen süre içinde farklı siyasi parti ve silahlı grupların da çatışma meydanına dönüşürken, bölgesel ve uluslararası sorun halini aldı.

5 SİLAHLI GÜÇ ŞENGAL'DE FAALİYET GÖSTERİYOR

Bağdat ile Erbil, Şengal'de kontrolü sağlamaya çalışırken, aralarında PKK'ya bağlı çatı grupları ve Haşdi Şabi'nin de bulunduğu en az 5 silahlı güç ilçede faaliyet gösteriyor.

"TARTIŞMALI BÖLGE"

İdari yönden Musul'a bağlı olan Şengal, kentin batısından 120 kilometre uzaklıkta ve Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesi kapsamında.

IŞİD ÖNCESİ YEREL YÖNETİM KÜRTLERDEYDİ

İlçe her ne kadar resmi olarak Musul'a bağlı olsada IŞİD'den önce yerel yönetimi Kürtlerin elindeydi.

Erbil yönetimi Şengal'in “kent” statüsüne girilmesini halkın kendi kaderini tayin etmesi çağrısında bulunurken, bir kesim Şengal'in özerk bir bölge olmasını, cüzzi bir kesim de Irak'a bağlı kalması gerektiğini dillendirdi.

YEREL YÖNETİM ŞİMDİ PKK ve HAŞDİ ŞABİ'DE

2017'deki IKBY bağımsızlık referandumu sonrası ilçeye gidemeyen Şengal'in seçilmiş Kaymakamı Mehma Halil'in yerine, Aralık 2018'de PKK ve Haşdi Şabi'den oluşan "Şengal Yürütme Konseyi" Şengal Kaymakamlığına Fehd Hamid'i atadığını açıkladı.

BÖLGE ÜLKELERİ RESMİ KURUMLARI, HALEN BİR ÖNCEKİ KAYMAKAMI MUHATAP ALIYOR

Duhok'a yerleşen Mehma Halil ise Şengal'in resmi kaymakamı olduğunu ve bölgedeki resmi kurumların da kendilerini muhatap aldığını söyledi.

67_8

"KASIM SÜLEYMANİ'NİN ÖLÜMÜ İLÇEDEKİ GÜÇLERİ ETKİLEDİ"

Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo, İran destekli milis gücü Haşdi Şabi'nin geçmişe oranla daha az etkin olduğunu belirterek “Mevcut durumda Haşdi Şabi'nin bir kısmı ve PKK'nın çatı güçlerinin yanı sıra Irak Federal Polisi ve ordusu ile güçlerimiz bölgede bulunuyor. Ancak bu güçlerin hepsi farklı bölgelerde”dedi.

1_8
Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Ezidhan Savunma Gücü Komutanı ve Ezidi Demokrat Partisi Başkanı Haydar Şeşo

"HALK ONLARDAN UZAKLAŞTI AMA PKK'YA BAĞLI YBŞ HALEN BÖLGEDE"

PKK'ya yakın Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) mensuplarının oranında da azalma olduğunu kaydeden Şeşo, şöyle devam etti:

"Bölgede halkın büyük çoğunluğu YBŞ'den uzaklaşmış durumdadır. Ancak yine de bölgedeki varlığı sürüyor. Haşdi Şabi'nin ise sayısında ciddi düşme var bunun da nedeni geçmişe oranla mali desteği alamamlarından kaynaklanıyor. Ezidhan Savunma Gücü varlığını koruyor bunun da nedeni Peşmerge Bakanlığı'na bağlı olunmasıdır. Kasım Şeşo komutanlığındaki güçte yine kendi bölgesinde varlığını koruyor. Rabia ve aramızdaki bölgede ise askerlerin sayısı artmış durumdadır."

ÇATIŞMALAR AZ DA OLSA HALEN YAŞANIYOR

İlçede geçmişe oranla silahlı çatışmalar fazla yaşanmasa da aralıklarla görüldüğünü kaydeden Haydar Şeşo, yakın zamanda PKK ile Irak askerleri arasında çatışma yaşandığı bilgisini verdi.

Şengal'in yeniden inşasına yönelik Bağdat hükümetinin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmediğini dile getiren Şeşo, sözlerine şunları ekledi:

"Şengal'de resmi kurumlar üzerine düşeni yapmıyor. İlçenin önceki yetkililerinin görevleri başına yani Şengal'e gelmesine izin vermiyorlar. Şu andaki vekil kaymakam ve diğer kurumları ne Irak ne Kürdistan Bölgesi hükümetleri tanıyor, kaldı ki bizde tanımıyoruz. Çünkü mevcut atanmış kaymakamı Haşdi Şabi atadı. Şengal'de yaşananlardan siviller oldukça büyük zarar görüyor. Artık buna bir son verilmesi gerekiyor."

SİLAHLI GÜÇLERİN SAYISI NET DEĞİL

İlçede Şu anda Irak ordusu ve onlara bağlı yerel polis ile İran destekli milis gücü Haşdi Şabi, PKK'ya bağlı YBŞ ve Peşmerge'ye bağlı Ezidhan Savunma Gücü ile toplam 5 silahlı güç bölgede faaliyet gösteriyor.

PKK ve Haşdi Şabi'den oluşan "Şengal Yürütme Konseyi"nin Şengal Kaymakamlığı'na getirdiği Fehd Hamid, bu güçlerin sayılarının belli olmadığını söyledi.

309691-1859533398
PKK ve Haşdi Şabi'den oluşan "Şengal Yürütme Konseyi"nin Şengal Kaymakamlığı'na getirdiği Fehd Hamid

IRAK ORDUSU İLÇE MERKEZİNDE DEĞİL

Irak ordusunun ilçe merkezinde bulunmadığını söyleyen Hamid, “İlçe merkezinde polis, Haşdi Şabi, YBŞ, Ezidhan Gücü var” dedi. İran destekli Haşdi Şabi'nin ilçede Ezidilere bağlı bir güç olduğunu savunan Fehd Hamid, “Haşdi Şabi mensupları daha çok Şengal'in çevresindeki kontrol noktalarında bulunuyor. Domiz, Dehan gibi bölgelerde bulunuyor. Bunlar da Irak'a bağlıdır” diye konuştu.

Şengallilerin, ilçelerinde bulunan farklı güçler ve güvenlik sorununda evlerine dönemediği” iddalarının asılsız olduğunu belirten Hamid, şöyle konuştu: "Siviler siyasi ve buradan kaçan önceki yönetim ve buradan giden güçlerden dolayı gelmiyor. Bölge çok sakin Sinune'ye, Şengal Dağı'na, Telafer'e gidilebiliyor. Herhangi bir çatışma da yaşanmıyor. IŞİD'in saldırısı veya başka bir saldırı karşısında ise Haşdi Şabi, YBŞ ve Irak askerleri birlikte organize bir şekilde savaşıyoruz. Tek ses ve tek renkler... Birkaç ay önce bölgede IŞİD ile yapılan çatışmada, bu söylediğim tüm güçler işbirliği yapıyor."

Fehd Hamid, Irak hükümetinin Şengal'e gerekli bütçeyi göndermediğini söyleyerek, STK'lardan bölgelerine aralıklarla yardımın yapıldığını işaret etti.

"BÖLGENİN İSTİHBARAT GÜZERGAHI ŞENGAL"

Her geçen gün Şengal'deki durumun daha da kötüye gittiğini belirten eski milletvekili ve Başbakan Danışmanı Şeyh Şemo ise, “Şimdiye kadar Irak hükümeti mi vardı, Şengal'deki sorunları da çözsün! Şengal belli kesimin elinde ve onların planlarına göre de yürütülüyor. Şengal, stratejik bir konumda. Bu kesimin Lübnan, Suriye ve İran ile istihbarat alışverişi var. Bu ayrıca bölgesel politikayı da etkiliyor. Irak Parlamentosu defalarca bu konuyu çözmek için girişimlerde bulundu ancak bir sonuca varamadı. Çünkü Irak hükümeti ve Parlamento'nun bir işlevi tam olarak yok, aldıkları kararlar hayata geçirilemiyor. Irak'tan daha büyük bir proje ortada var” dedi.

309746-1619046713
Eski milletvekili ve Başbakan Danışmanı Şeyh Şemo

"HAŞDİ ŞABİ ZAYIFLADI FAKAT PKK GİBİ VARLIK GÖSTERİYOR; ŞENGAL IRAK'IN BİR İLÇESİ GİBİ DEĞİL"

Avrupa ülkeleri, Amerika ve uluslararası toplumun bölgeyi ziyaretinde Şengal'in mevcut durumunu merak ettiklerini işaret eden Şeyh Şemo, sözlerine şunlara ekledi:

"Şengal halkının 5 yıldır kamplarda neler çektiğini ve dış güçlerin müdahalesini dillendiriyoruz. Bu güçler Şengal'in refah ortamına kavuşmasının önündeki en büyük engeldir. Şengal, Irak'ın bir ilçesi gibi değil, yeraltı tüneller açılıyor, belli güçler sözde yetkililer atıyor, Suriye ile bu güzergahlar kullanılıyor. Kaldı ki bu bölgenin yeniden inşasını istemiyorlar çünkü Şengal'i kendi karargahları gibi görüyorlar. ABD ile Koalisyon Güçleri'ne birçok kez bu konuda veryansın ettik. İlçenin çözümü Kürdistan Bölgesi'ni de aşıyor. Süleymani sonrası Haşdi Şabi eskisine oranla zayıfladı ancak PKK gibi hâlâ varlığı sürüyor."

PKK ve HAŞDİ ŞABİ'NİN ATADIĞI KAYMAKAMIN "HİÇBİR YASAL DESTEĞİ YOK"

Fehd Hamid'in kaymakamlığını hiçbir yasal dayanağı olmadığını vurgulayan Şeyh Şemo, “Şengal'in farklı resmi kurumları vardı; ancak şu anda bunların hiçbiri aktif değil ve ilçeyi terketmek zorunda kaldılar. Şengal'den resmi olarak Musul yönetimi sorumlu ancak onlar da hiçbir söz sahibi değil, sadece şu anda kendine kaymakam diyen bir şahıs” diyerek tepkisini gösterdi.

"ŞENGAL ULUSLARARASI BİR SORUN"

Şengal'in uluslararası bir sorun haline geldiğine işaret eden Şemo,“Bölgedeki bazı ülkeler kendi çıkarları için Şengal'de askeri ve siyasi faaliyet yürütüyor. Bu sorunun çözümünden bizde umutsusuz. Uluslararası toplum, BM ve diğer kuruluşları Şengallilerin yaşadığı felaketler karşısında sessiz kalmaması gerekiyor. Uluslararası toplumun ve büyük devletlerin, İran'a, PKK'ya, Şengal'de varlıklarını sürdüren güçlere, ‘Şengal'den çıkın. Artık siviller evlerine dönebilsin' demeleri gerekiyor. Bölge halkı evlerine, topraklarına gidemiyor. Her an birileri tarafından öldürülebilirler.Korkuyorlar” dedi.

"HAŞDİ ŞABİ'YE MALİ DESTEK AZALDI

IŞİD'in 2014 yılında Musul'u işgalinin ardından, Irak'ın en yüksek Şii dini mercii Ayetullah Ali Sistani'nin “cihat” çağrısıyla kurulan Haşdi Şabi'nin koordinasyonunu, ABD tarafından 3 Ocak'ta Bağdat Havalimanı yakınında düzenlenen hava operasyonunda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendis üstlenmişti.

Haşdi Şabi ilk kurulduğunda çatısı altında Sünni Arap ve Şii Türkmenleri'n de bulunduğu yaklaşık 76 silahlı grup bulunurken, özellikle 2017'den sonra bu grupların sayısı azaldı, bazı gruplar ise birleşti. 2018'de IŞİD'in ülkede yenilgiye uğratılmasının ardından Haşdi Şabi, Irak Parlamentosu'nda “Irak Cumhuriyet Muhafızları” adı ile resmi olarak tanınarak, Irak'ta düzenli ordunun bir parçası haline getirildi.

HAŞDİ ŞABİ BÜNYESİNDEKİ GRUPLAR

Haşdi Şabi bünyesinde özellikle öne çıkan gruplar; Bedir Tugayı, Ketaib Hizbullah, Asaib Ehlihak, Ketaib İmam Ali, Ketaib Seyidü'l Şuheda, Ali Ekber Tugayları, Firkat'ül Abbas el-Kitaliyye, Seraya el-Hurasani, Ensar el-Merceiyye Tugayları, Seraya Aşura, Seraya el-Akide, Seraya el-Cihad, Feylek el-Karrar, El- Muntazar Tugayları ve Ketaib Seyyid'ül Şuheda.

Günümüzde ise resmi olmayan verilere göre sayının en fazla 100 bin olduğu belirtiliyor.

KİM FİNANSE EDİYOR?

2015 yılında her milis yaklaşık 600 dolar maaş alırken, aylık yaklaşık 720 bin dolar bütçe milislere ayrılıyordu. Teşkilatın finansmanı ise İran başta olmak üzere, Irak Mücahitleri,ulema ve Şii partiler sağlıyor. Mevcut durumda Irak ve İran'da uzun süredir yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu güçlere de yardımların büyük kısmı kesildi.

 

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara