AB'den Suriyeli mültecilerle ilgili açıklama
Avrupa Birliğinden Suriyeli mültecilerle ilgili 'Onlara yardımcı olmak insani olarak görevimiz' şeklinde açıklama geldi.

Oluşturma Tarihi: 2018-12-10 15:44:32

Güncelleme Tarihi: 2018-12-10 15:44:32

Arap Baharı olarak adlandırılan kitlesel halk hareketlerinin kanlı bir hal aldığı Suriye'deki savaşta 8'inci yıla girilirken milyonlarca kişi ülke dışına çıkmak zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler'e göre 2011'den bu yana 5.6 milyon Suriyeli, çoğunluğu Türkiye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

Ülke içerisinde ise milyonlarca kişi ya evsiz ya da yer değiştirmek zorunda kaldı.

TÜRKİYE'DEKİ MÜLTECİ SAYISI

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı'nın verilerine göre Türkiye, 3,3 milyon kayıtlı Suriyeliye ev sahipliği yapıyor.

Ancak gayrı resmi rakamlar Türkiye'deki mülteci sayısının bunun çok daha üzerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Ayrıca Türkiye, diğer ülkelere nazaran mültecilerin en rahat olduğu ülkelerin başında geliyor.

Yıllardır ülkelerinden uzakta yaşayan mültecilerin büyük bir kısmı ülkelerine dönmek istese de savaş devam ettiği için şimdilik kimse buna cesaret edemiyor.

Lübnan'da yaşam, çok az ya da hiçbir maddi gelire sahip olmadan hayatını devam ettirmeye çalışan bir milyondan fazla Suriyeli mülteci için günlük mücadele anlamına geliyor.

Lübnan'daki mültecilerin yüzde 70'ten fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Ürdün ise çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 673 bin Suriyeliye ev sahipliği yapıyor.

BM'ye göre, mülteci kamplarında yaşayan Suriyeli sayısı 140 bin civarında. Geri kalanlar çeşitli şekillerde hayata tutunmaya çalışıyor.

Ürdün'deki Azrak kampında yaşayan bir mülteci, euronews'e verdiği mülakatta "Suriye'ye dönmek istemiyorum. Köyümüz Suriye ile Lübnan sınırında bir yerde. Bu ülke bizi misafir etmeye devam ettiği sürece ben de Ürdün'de kalmaya devam edeceğim" ifadelerini kullandı.

Bir Rus yardım kuruluşunun belirttiğine göre, temmuz ayından bu yana çeşitli ülkelerde yaşayan 43 bin Suriyeli, ülkeye döndü. Bunların 18 binini Ürdün'den dönen mülteciler oluşturuyor.

Ancak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkililerinden Francesco Bert, söz konusu verilere temkinli yaklaşıyor:

"Kaç mültecinin Suriye'ye döndüğünü belirlemeye çalışıyoruz. Ancak dönüşlerin bir çoğu ya gönüllü ya da aniden gelişen durumlar. Dolayısıyla organize edilmiş planlı bir durum yok."

Amman hükümeti her ne kadar Suriyelilerin çalışmasına izin verse de mültecilerin ezici çoğunluğu dışarıdan gelen insani yardımlara muhtaç.

Ayrıca Ürdün'deki Suriyeli mültecilerin yüzde 93'ü yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Suriye'ye komşu ülkeler barınma, nakit, eğitim ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyan 5,6 milyon mülteci sorunu ile yüzleşmeye devam ediyor.
AB: Suriyeli mültecileri desteklemek ahlaki görevimiz

İnsani Yardım ve Kriz Yönetiminden sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Christos Stylianides, Azrak kampını ziyareti sırasında, "Avrupa Birliği ve üye ülkeler, savaşın başından bu yana 11 milyar euro insani yardımda bulundu. Kriz devam ettiği sürece yardımlarımızı sürdüreceğiz, bu bizim ahlaki görevimiz." diye konuştu.

"Uluslararası bağışçılar, komşu ülkelere kaçan milyonlarca Suriyeli mülteciye yardım etmek için mücadele ederken, Suriye içindeki insani şartlar da vahim durumda. Ülke içinde 3 milyonu ulaşılması zor bölgelerde ve 6,6 milyonu da evsiz olmak üzere 9 milyonun üzerinde insan insani yardıma muhtaç."