Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Marta Kos, Rusya ile savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana AB ve üye ülkeler tarafından Ukrayna'ya yapılan yardımların 143 milyar euroyu geçtiğini açıkladı. Kos, bu yardımların yalnızca finansal değil, askeri ve insani alanları da kapsadığını belirtti.
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda konuşan Kos, AB'nin, Ukrayna'nın savunma sektörüne en büyük uluslararası desteği sağlayan kurum olduğunu vurguladı. “Şu ana kadar AB ve üye ülkelerden gelen toplam destek 134 milyar euroyu aştı. Bu kışın sonuna kadar 75 bin Ukrayna askerini eğitmiş olacağız ve 1 milyondan fazla mermi tedarik ettik.” dedi.
Ayrıca, savaş nedeniyle evlerini terk eden 4,5 milyon Ukraynalının AB ülkelerinde geçici koruma aldığını ifade etti.
Kos, Ukrayna ile AB arasındaki üyelik sürecine ilişkin kritik mesajlar verdi. “Ukrayna'nın çabalarına karşılık vermeliyiz ve bu yıl mümkün olan en kısa sürede ilk müzakere faslını açmalıyız.” ifadesini kullandı.
Ukrayna, savaşın başlamasından 4 gün sonra, 28 Şubat 2022'de AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuş ve adaylık statüsünü 23 Haziran 2022'de almıştı. AB, 23 Aralık 2023'teki zirvede müzakereleri başlatma kararı almasına rağmen henüz fasıl açılmadı. Ancak, 25 Haziran 2024'te müzakerelerin resmen başlatıldığı duyurulmuştu.
AB TARİHİNDE BİR İLK: SAVAŞ DURUMUNDAKİ BİR ÜLKE İLE MÜZAKERE
AB, tarihinde ilk kez fiilen savaş halinde olan bir ülke ile müzakere masasına oturmuş oldu. Ayrıca, AB anlaşmalarının askeri operasyonlar için normal bütçeyi kullanmasını yasaklaması nedeniyle, askeri harcamalar 'Avrupa Barış Fonu' adlı bütçe dışı kaynakla finanse edildi.
Kos'un vurguladığı bir diğer önemli konu, AB'nin Ukrayna'ya destek konusunda ABD ile iş birliğinde yaşadığı zorluklardı. Trump döneminde ABD'nin farklı bir yaklaşım benimsemesi nedeniyle AB'nin yeni stratejiler geliştirmek zorunda kaldığını belirtti. Şu ana kadar Ukrayna'ya yapılan yardımların neredeyse yarısını ABD tek başına karşılamıştı.
Kaynak: AA