AB: Halep'teki çatışmalar durdurulmalı
Avrupa Birliği, 'Sağlık amaçlı tahliyelere olanak sağlamak, yardım iletmek ve elektrik ile su alt yapılarını tamir etmek için Halep'teki çatışmalar derhal durdurulmalı.' açıklamasında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2016-08-18 22:05:11

Güncelleme Tarihi: 2016-08-18 22:05:11

Avrupa Birliği (AB), Halep'teki çatışmaların derhal sonlandırılması ve tümablukaların kaldırılması çağrısında bulundu.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi adına Halep ve Suriye'deki gelişmelere ilişkin bir bildiri yayımladı. Bildiride, AB'nin Halep'te şiddetin artmasını, devam eden bombardımanları, 100 binlerce Suriyelinin hayatını riske atan ablukaları şiddetle kınadığı ifade edildi.

Bildiride, ablukaların uluslararası kamuoyunun insani yardım ve siyasi çözüm bulunmasına yönelik çabalarını riske attığı belirtilerek, Suriye yönetiminin halkının korunması konusunda öncelikli sorumluluk sahibi olduğu vurgulandı.

AB'nin aynı zamanda sivillere ve sivil alt yapılarına yönelik saldırılar ile Suriye rejiminin aşırı ile orantısız saldırılarını güçlü bir şekilde kınadığı da kaydedildi.

"YARDIMLAR ASKERİ STRATEJİNİN BİR PARÇASI OLAMAZ"

Suriye'deki çözümün siyasi geçişle mümkün olduğu belirtilen bildiride, devam eden şiddetin siyasi çözüm sürecini ciddi şekilde riske attığına işaret edilerek, yapılması gerekenler şöyle sıralandı:

"Sağlık amaçlı tahliyelere olanak sağlamak, yardım iletmek ve elektrik ile su alt yapılarını tamir etmek için Halep'teki çatışmalar derhal durdurulmalı. Halep'teki insani operasyonlar insani amaçlara hizmet etmeli ve uluslararası kurallar ile standartlarla uyumlu olmalı. Bunlar, askeri stratejilerin bir parçası olamaz. Savaşın tüm tarafları, çatışmaların durdurulması anlaşmasını yeniden sağlamalı, tüm ablukalar kaldırılmalı ve ihtiyaç halindeki kişilere sürdürülebilir ve ülke çapında insani erişime izin verilmeli. Uluslararası tüm aktörler, 17 Mayıs 2016'da yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubunun taahhütlerine sadık kalmalı"

"SİYASİ BİR GEÇİŞ OLMADAN ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL"

Suriye'de kapsayıcı ve tüm Suriyelileri içeren siyasi bir geçiş olmadığı sürece barışın sağlanamayacağına dikkatin çekildiği bildiride, "Bu geçiş bir kez başladığında AB ve üye devletler, Suriye'nin yeniden inşası ile hem sığınmacıların hem de ülke içinde yerlerinden edilmişlerin geri dönmesi için derhal destek sağlayacak bir pozisyonda olacaktır" açıklamasında bulunuldu.