AB'nin çözülme süreci başlıyor mu?
İngiltere'de 23 Haziran'da yapılacak AB referandumu öncesi anketler, ülkenin birlikten ayrılmasını isteyenlerin çoğunlukta olduğunu gösteriyor

Oluşturma Tarihi: 2016-06-17 09:54:33

Güncelleme Tarihi: 2016-06-17 09:54:33

İngiltere'de tarihi referanduma 1 haftadan az bir süre kaldı. 23 Haziran Perşembe günü ülkenin AB üyeliği referanduma sunulacak. Başbakan David Cameron, seçmenine söz verdiği ancak AB liderleri ile şubat ayında vardığı anlaşmanın ardından "İngiltere AB'de kalmalı" kampanyasına dönüştürdüğü referandumda halkını birlikte kalmaya ikna edemiyor. Ipsos MORI'nin dün yayınladığı bir ankete göre, "AB'den ayrılalım" diyenlerin oranı yüzde 53'e kadar çıktı. Anketler, Avrupa liderlerini endişelendiriyor. Dün Berlin'de Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile görüşen Almanya Dışişleri Bakanı Frak-Walter Steinmeier'dan "Avrupa dağılabilir" uyarısı geldi. Steinmeier, "(Referandumda) Sonuç, ayrılma yönünde çıkarsa birliği sarsar. 28 üyeden herhangi birinin ayrılması gibi olmaz. AB'nin bir arada kalması ve on yıllardır devam eden çok başarılı entegrasyon sürecinin dağılmaya dönüşmemesi için ortak çaba gerekiyor. Bir Avrupa devletini bir diğerinin karşısına getiren milliyetçiliğe dönemeyiz" dedi. habertürk'ün görüşüne başvurduğu uzmanlar da Steinmeier'in öngörüsünda haklı olduğunu düşünüyor.

'ÇÖZÜLMEYİ BAŞLATIR'

Emin Murat Sungar (Emekli büyükelçi)

"İngiltere'nin ayrılması hem AB'yi hem İngiltere'yi olumsuz etkileyecektir. Bu ayrılık birçok şeyi de tetikleyecektir. Sıkıntılar yaşayan ve içinde AB karşıtı olan birçok AB ülkesi de çözülme ihtimalini düşünür. İngiltere birliği terk edip ayakta başarıyla kalabilirse, AB'de çözülme, gevşeme başlayacaktır. Ayrılma referandumu Cameron'ın siyasi manevrasıydı. Ama sanırım kendisi de pişman oldu ve AB'de kalmayı büyük bir şevkle destekliyor. Kesinlikle AB'nin de imajını bozacak bir adım."

'AVRUPA TARİHİNDE KIRILMA OLUR'

Prof. Dr. Hüseyin Bağcı (ODTÜ)

"Şu an anketler başa baş gidiyor. İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda finans sektörü, sosyal yapı dahil tüm dengeler değişecek. Yeni bir denge yapısı kurulacak. İngiltere de ABD'ye daha yaklaşacak. Avrupa tarihinde bir kırılma olacak. AB'den İngiltere'ye ‘Ayrılmayın' çağrısı yapılıyor, bu da işin ciddiyete bindiğinin bir örneği. İngiltere'nin ayrılması Türkiye'nin avantajına olur. Avrupa ile müzakerelerde eli rahatlayacak. Üyelik süreci hızlanmasa da özellikle sığınmacı, vize konusunda Türkiye daha öne çıkacak."

'EKONOMİ ETKİLENİR'

Cem Duna (Emekli büyükelçi)

"Ben İngiltere'nin AB'den ayrılmayacağını düşünüyorum. Çıkarsa, İngiltere'nin içinde de ayrılma eğilimleri olur. İskoçya'nın ayrılması konusundaki referandumda ‘Hayır' oyu çıkmış ve halletmişlerdi ama şimdi ellerine yeni bir koz geçmiş olur. AB'ye ise ekonomik olarak derinden etki eder. O nedenle AB ülkeleri İngiltere üzerinde baskı oluşturarak bu ayrılmayı önlemeye çalışacak. Bu ayrılık AB'nin temelini sarsar. İmajına da ciddi olumsuzluk yükler. Ama bu, değerlerin erozyonu anlamına da gelmez."