ABD, Almanya'dan emekli maaşı almayı sürdüren Nazi gardiyanını sınır dışı edecek
II. Dünya Savaşı sırasında Nazi kamplarında gardiyanlık yaptığı ve 1959’dan bu yana yaşadığı ABD’de Alman devletinden “savaş hizmetleri” için emeklilik maaşı almayı sürdürdüğü ortaya çıkan 94 yaşındaki yetkilinin sınır dışı edilmesine karar verildi.

Oluşturma Tarihi: 2020-03-08 16:59:00

Güncelleme Tarihi: 2020-03-08 16:59:00

Independent Türkçe'nin Newsweek'ten aktardığı habere göre Yargıç Rebecca L. Holt, savaş sırasında Almanya'nın Hamburg kenti yakınlarındaki Neuengamme toplama kampında çalıştığı anlaşılan Friedrich Karl Berger'in sınır dışı edilmesine hükmetti.

NAZİLER İÇİN GÖNÜLLÜ OLARAK GARDİYANLIK YAPIYORMUŞ

Mahkeme, Berger'in bu kampta vazifesini “gönüllü hizmet” olarak yaptığını belirtirken, eski Nazi gardiyanının hiçbir zaman Neuengamme'den naklini istememiş olması ve toplama kampındaki istihdamına dayanarak Almanya'dan emekli maaşı almaya devam etmesi nedeniyle sınır dışı edileceğini bildirdi.


Friedrich Karl Berger

Kararda ayrıca, 1945 kışında mahkumların bu kampta “tükenme ve ölüm noktasına” gelinceye kadar zorla çalıştırıldığı ve “acımasız” koşullarda tutulduğu vurgulandı.

Berger'in Nazilerin organize ettiği suçlara iştirak eden hiç kimsenin ABD'de yaşamayacağını öngören 1978 tarihli Holtzman Düzenlemesi uyarınca ABD'den sınır dışı edileceği ifade edildi.

NEDEN ŞİMDİ FARK EDİLDİ?

Öte yandan Washington Post, II. Dünya Savaşı'nın bitişinin üzerinden 75 yıl geçmişken Amerikalı bir yargıcın bu kararı almasının öncesinde yaşanan gelişmelere dikkati çekti.


Neuengamme toplama kampı

Gazeteye göre federal savcıların davaya dair kanıtları hazırlamasında Baltık Denizi'nde keşfedilen bir batık gemiden çıkarılan belgelerin etkili olduğu belirtildi.

Berger'in görev yaptığı kampta Yahudi mahkumlarla Fransa, İtalya ve diğer ülkelerden siyasi muhaliflerin yanı sıra Rus, Hollandalı ve Polonyalı sivillerin tutulduğu ifade ediliyor.

Nazi gardiyanının nezaret ettiği iki haftalık mahkum nakli sırasında 70 kişinin öldüğü, yüzlercesinin de Baltık Denizi'nde demirlemiş iki gemiye bindirildiği ancak bu gemilerin Mayıs 1945'te Britanya Hava Kuvvetleri'nin “yanlışlıkla bombalaması” sonucu sulara gömüldüğü belirtiliyor.