TİMETURK I HABER MERKEZİ
MELAHAT KEMAL
Dünyanın önde gelen büyük devletleri, uzayda hakimiyet kurma yarışını, uzaydaki alanlarını “askerileştirme” yarışına dönüştürdü. Uzmanlar giderek daha askeri bir alan haline gelen uzayın, yakın zamanda büyük güçlerin savaş alanına dönüşeceğini söylüyor.
Uzaya ilk uydu,1957 yılında Rusya tarafından fırlatıldı. O zamandan beri, uzayda faaliyet yürüten hiçbir ülke bir diğerinin yörüngedeki uydusuna saldırmadı. Uzayın askeri bir alana dönüştürülme çabası çok önceden başlamış olsa da son on yılda yaşanan teknolojik gelişmeler, uzay araçlarının silah haline dönüştürülme yarışına hız kazandırdı.
ÜSTÜNLÜK ABD'DE AMA…
Washington'un uzaydaki hakimiyeti ve stratejik olarak uzaya daha bağımlı hale gelmesi, ABD'nin rakiplerinin ASAT'lar olarak bilinen anti-uydu silahlar geliştirip uzaya yerleştirmesine sebep oldu. Soğuk Savaş döneminde geliştirilmeye başlayan bu teknoloji, zaman içinde dünyanın en yetkin ordularının yarış alanı haline geldi.
ABD açısından askeri uzay teknolojilerine sahip olmak avantajlı görünse de düşmanlarına yörüngedeki alt yapılarına saldırı düzenleme şansı veriyor. ABD bir yandan bu teknolojileri geliştirmeye çalışırken bir yandan da düşman saldırılarına karşı caydırıcı sistemler kurmaya devam ediyor.
Amerika deniz ulaşımı, istihbarat toplama, nokta belirleme, iletişim ve iletişim gibi alanlarda yörüngede bulunan uydularına bağımlı hale gelmiş durumda.
RUSYA'DAN NUDOL HAMLESİ
Rusya daha üç gün önce yani 27 Mayıs 2016'da Moskova'nın kuzeyindeki Pletsetsk uzay üssünden, Nudol isimli anti-uydu füzesini fırlattı.
Nudol isimli bu anti-uydu füzesinin, Amerika'nın deniş ulaşımı, iletişim ve istihbarat araçlarını işlevsiz hale getirebilecek kapasitede olduğu aktarıldı.
Pentagon eski yetkililerinden Mark Schneider, Rusya'nın anti-uydu saldırısının ABD için yıkıcı sonuçlar doğuracağını söyledi. Schneider “Böyle bir saldırıya bağlı olarak GPS iletişiminin kesilmesi ile hassas silahların kullanılması ve savunma sistemlerinin işletilmesi imkansız hale gelir” dedi.
ABD Hava Kuvvetleri'nden David J.Buck konu hakkında “Rusya, ABD'nin uzaya bağlılığını, kullanışlı bir zafiyet olarak görüyor ve uzayda saldırı üstünlüğünü ele geçirmek için planlı çıkışlarda bulunuyor” açıklamasında bulundu.
TARAFLARDAN BİRİ DE ÇİN
ABD'nin uzaydaki hakimiyeti ve kırılganlığından faydalanabilecek ülkelerden biri de Çin. 1990'lı yılların başından beri anti-uydu füzeleri araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunan Çin, son anti-uydu füze denemesini 2015 yılı sonunda gerçekleştirdi.
SC-19 ve DN-2 isimli bu füzeler, bir uydu ya da uzay aracını kinetik öldürme aracı vasıtasıyla etkisiz hale getirme ya da yok etme kapasitesine sahip.