'ABD'den Ankara'ya 'YPG'li Rakka operasyonu' teklifi'
ABD'li mevkidaşı Joseph Dunford'dan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a, Rakka'ya ilişkin YPG'nin de içinde olduğu bir operasyon teklifi geldiği ileri sürüldü. İddialara göre hükümet bu duruma tepkili.

Oluşturma Tarihi: 2017-02-20 10:38:09

Güncelleme Tarihi: 2017-02-20 10:38:09

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'un İncirlik'teki görüşmesine ilişkin ayrıntıları yazdı.

Selvi, ABD'nin YPG'nin de operasyonda yer almasını önerdiğini, bu teklifin hükümet tarafından reddedildiğini belirtti.

Selvi'nin görüşmeye ilişkin notları şöyle:

TÜRKİYE'NİN PLANI HENÜZ TASLAK HALİNDE

"Türkiye'nin Rakka planı ne? Henüz taslak halinde. Çünkü ABD, Rakka operasyonunu birlikte yapmaya karar verirse, o zaman plana son şekli birlikte verilecek. Akçakale-Tel Abyad'dan geçen 54 kilometre uzunluğunda, 1 kilometre genişliğinde, yol güvenliği garanti altına alınmış bir hat öngörülüyor. Taslak planın detayları şöyle:

1- Türkiye ve ABD, operasyona yoğun hava desteği sağlayacak. Karadan girmeyecek, havadan yoğun bombardıman yapacak. Bu hiç kara gücümüz olmayacağı anlamına gelmiyor. El Bab'da 180-200 arası Özel Kuvvetler, 2.200 civarında kara birliğimiz yer almıştı. 3 bin ÖSO unsuru görev yapmıştı. Tabii Rakka, El Bab'la kıyaslanmayacak ölçüde büyük. Rakka'nın büyüklüğüne uygun bir kara unsuru görev yapacak.

2- Operasyonun kara gücünü 10 bin civarındaki ÖSO birlikleri ile ana omurgasını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasından seçilmiş yerel Arap unsurlar oluşturacak.

3- Kara gücünü Türk ve ABD özelkuvvetleri sevk ve idare edecek. Rakka operasyonunun püf noktasını, YPG'nin durumu oluşturuyor. YPG dışarıda kalacak mı, kalmayacak mı? YPG konusu kırmızı çizgimiz. Ama ABD'nin uzun süredir yatırım yaptığı YPG konusundaki ısrarı bitmiş değil. İncirlik'teki görüşmede de rahatsız edici bir öneri getiriyorlar. YPG, Rakka'ya Koalisyon'dan bağımsız olarak doğudan girsin, ÖSO birlikleri ise kuzeyden güneye doğru ilerlesin. Türkiye YPG seçeneğini kesin bir dille reddediyor. Rakka operasyonunun planlama boyutu devam ediyor ama asıl önemli olan irade. ABD bizimle mi yapacak, yoksa PYD-YPG ile mi?

Türkiye, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin oluşturmaya çalıştığı bölge stratejisini etkilemeye çalışıyor. Türkiye'nin içinde yer aldığı bir bölge stratejisi oluşturulması için çaba gösterirken PYD-YPG'yi de dışarıda tutmaya çaba gösteriyor.

Zorlu bir süreç."