Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Pentagon'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Steve Warren, eğitimlerin baharda başlayacağını daha önce dile getirdiklerini hatırlatarak, “Bu da zaten gerçekleşti. Diğer ülkelerde de eğit-donat programı, eğitim alanlarının tamamen hazır olmasıyla başlayacak” dedi.
Programın Türkiye ayağına yönelik soru üzerine Warren, şunları kaydetti:
“Herhangi bir sorun yok. Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitiminde niyetimizin, onların kendi bölgelerini korumaları ve nihayetinde DAEŞ ile mücadele etmelerini sağlama olduğunu hep açıkça belirttik. Türkiye'deki eğitimlerin başlamasına yönelik hiçbir zaman tarih açıklamadığımız için herhangi bir gecikme olduğunu da söyleyemeyiz. Dolayısıyla gecikme yaşandığına dair fikirler de bu noktada desteksiz.”
Ürdün'de başladı
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 8 Mayıs'ta, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün Ürden'de başladığını duyurmuştu.
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Şu an eğitim gören grubun 90 kişiden oluştuğunu belirtmiş, ikinci grubun da yakında eğitime alınacağını duyurmuştu.
ABD ile Türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen Şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.
Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında Suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.
Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD'le mücadele değerlendirileceğini vurguluyor. Türkiye ve Suriyeli muhalifler ise Şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.