ABD’den, Suriye çekilme konusunda geri vitese devam!
ABD’nin, Suriye’den çekilme konusu tam bir 'yılan hikâyesi'ne döndü. Başkan Trump’ın, ‘Suriye’den çekileceğiz’ açıklamalarına rağmen, Washington’dan farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, çok tartışılan Amerika askerlerinin Suriye’den çekilmesi konusunda net bir takvim olmadığını söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-15 17:13:44

Güncelleme Tarihi: 2019-03-15 17:13:44

 

ABD'nin Suriye'den çekilme konusunda kafası karışık. Başkan Trump'ın Suriye'den çekileceğiz' açıklamalarına rağmen, Washington'dan farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, internet üzerinden düzenlediği basın toplantısında dünyanın dört bir yanından gazetecilerin sorularını cevapladı. Jeffrey, çok tartışılan Amerika askerlerinin Suriye'den çekilmesi konusunda net bir takvim olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin çekilmenin maliyeti ve takvimi konusundaki sorusuna cevap veren Jeffrey, “Öncelikle çekilme konusunda ortada bir takvim yok. İkinci olarak da eğer bir askeri operasyondan bahsediyorsanız, maliyet konusu son derece karmaşık bir meseledir. Bizim Suriye'deki operasyonlarımızın toplam maliyeti geçen yıl itibariyle 2 milyar dolara ulaştı. Bu 700 milyar dolarlık savunma bütçemiz içerisindeki küçük bir kalem” değerlendirmesini yaptı.

“MENBİÇ YOL HARİTASI
ÜZERİNDE İLERLİYORUZ”

Türkiye'nin Suriye'de tampon bölge kurulması ve kontrolünü istemesiyle iligili bir soruya da Jeffrey, “Öncelikle diplomasi, diplomasidir ve siz farklı pozisyonlar alır ve stratejiler ve çözümler arasında bağlar kurmayı denersiniz. Başkan Trump, Türkiye'nin meşru güvenlik kaygıları olduğunu son derece net olarak anladığını ortaya koydu. Türkiye, Kuzey Suriye'de SDG içerisinde, Kürtlerin idaresindeki ortağımız YPG güçlerinin, PKK'yla ilişkili olduğu konusunda endişelere sahip. Bu nedenle de Türkiye'nin haklı güvenlik kaygıları var. Başkan ve bizler Türkiye'nin güvenlik kaygılarını gidermek konusunda söz verdik. Ancak ayrıca bizlerle birlikte Esed'e ve IŞİD'e karşı duran Kürt halkına yönelik uygunsuz bir muamelenin olmaması gerektiği konusunda da son derece kaygılıyız. Dolayısıyla her iki tarafın endişeleri konusunda son derece dikkatliyiz ve bir çözüm bulacağımıza inanıyoruz ancak henüz bunu sağlayabilmiş değiliz” dedi.

‘MENBİÇ SON DERECE
KARIŞIK BİR BÖLGE'

Türkiye'yle Amerika arasındaki Menbiç yol haritasına da değinen James Jeffrey, “Menbiç yol haritasında ilerleme sağladık. Bu yol haritası Türkiye'nin mevcut güvenlik kaygıları, bizim güvenlik kaygılarımız ve elbette Menbiç'in istikrarlı hale getirilebilmesi üzerine tasarlandı. Bu çok önemli çünkü biz halen daha Menbiç'te çok ciddi oranda bir IŞİD varlığı görüyoruz. Burada son olarak 4 Amerikalı hayatını kaybetti, yerel güvenlik güçlerine yönelik çok sayıda saldırı oldu. Ayrıca Rusya, İran Devrim Muhafızları ve rejim güçlerine ait birimlerin Menbiç'in güney sınırına yönelik girişimleri olduğunu gördük. Dolayısıyla burası son derece karmaşık bir bölge. Yine de Türkiye'yle YPG güçlerinin bölgeden çekilmesine yönelik bir yol haritamız var. Ayrıca Türklerle bölgede yürüttüğümüz devriye görevimiz var ve son 3 ayda birçok defa bu devriyeler yapıldı. Dolayısıyla son 3 ayda ciddi bir ilerleme sağlandığını görüyoruz ama evet ağır ilerliyor çünkü karmaşık bir bölge. Amerikan ve Türk askerleri bir savaş alanında ülke içerisinde hareket ediyorlar bu karmaşık bir durum. Savaş alanının ortasında güvenlik güçlerinin idaresini değiştirmek de son derece zorlu bir iş" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE'YLE BİRÇOK KONUDA
MUTABIKIZ, RUSYA İLE FİKİR
AYRILIKLARI VAR

Jeffrey, Suriye konusunda Amerika'nın sürekli olarak farklı seviyelerde görüşmeler yürüttüğünü bunun arasında askeri birimlerin de olduğunu belirtti. Jeffrey, Suriye'nin durumu hakkında diplomatik görüşmelerin de bir yandan sürekli olarak yapıldığını, Menbiç'in, İdlib'in ve daha birçok bölgenin Rusya, Türkiye ve Amerika arasında konuşulan konular olduğunu söyledi. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye'yle bir çok konuda mutabık olduklarını ancak siyasi çözüm konusunda Rusya'yla fikir ayrılıklarını olduğunu hatırlattı.
Jeffrey bununla birlikte Amerika'nın, Rusya ve Türkiye arasındaki İdlib mutabakatından memnun olduğunu söyledi.

‘IŞİD ELİNDE ARTIK TOPRAK KALMADI'

Jeffrey IŞİD'in her ne kadar elindeki son bölgeden de çıkarılmak üzere olduğunu söylese de örgütün hem Irak hem de Suriye topraklarında yeniden toparlanabileceğine yönelik ciddi kaygılarını olduğunu söyledi. ABD Suriye Özel Temsilcisi, Irak ve Suriye toprakları içerisinde uyuyan hücreler de dahil olmak üzere 15 ila 20 bin civarında IŞİD militanının bulunduğuna inandıklarını belirtti. Jeffrey “Bu konudaki güzel haberse IŞİD'in elinde artık bir toprak kalmadı. Bir halifelik yok artık ve ellerinde silahları düzenli bir orduları kalmadı” diye konuştu.
Jeffrey İran konusundaki bir soru üzerinde de İran'ın sadece Suriye'de değil tüm bölgede istikrarsızlaştırıcı çabaları olduğunu söyledi. Jeffrey, İran'ın, Suriye, Afganistan, Irak, Lübnan ve Yemen'de faaliyetlerde bulunduğunu belirtti. İran'ın Yemen'de ve Lübnan'da olduğu gibi Suriye'de de uzun menzilli füzeler konuşlandırdığını bunun komşu İsrail'de de kaygı oluşturduğunu söyledi.