Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Geçtiğimiz hafta NSA'nın 2006-2012 yılları arasında dönemin Fransa Cumhurbaşkanlarını dinlediğinin ortaya çıkmasının ardından Wikileaks'in internet sitesinde bugün yayımladığı, detaylarını Fransız Liberation gazetesi ve haber sitesi Mediapart ile paylaştığı yeni belgelerde, NSA'nın 2004-2012 yılları arasında dönemin Ekonomi Bakanı François Baroin ve Pierre Moscovici'yi dinlediği belirtildi.
Yeni belgelerde, bugün Avrupa Birliği (AB) Ekonomik İşler Komiserliği yapan Moscovici'nin 2012'de Fransa ekonomisi konusunda oldukça karamsar ve acilen ciddi önlemler alınması gerektiği görüşünde olduğu yer alıyor.
Mediapart, ABD istihbaratının, Fransa'nın enerji, elektrik, gaz, nükleer, taşıma, sağlık ve hatta biyoteknoloji alanında yaptığı ve yapacağı tüm ticaret anlaşmalarını mercek altına aldığını yazdı.
İnternet sitesine göre NSA, Fransa'nın, G8 ve G20 de dahil uluslararası ekonomik tüm faaliyetlerini adım adım izlemiş ancak belgelerde hiçbir şirket ismi belirtilmemiş.
Moscovici tepki göstermişti
Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve 23 Haziran'da kamuoyuna duyurulan "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı.
Olayın ilk basına yansıdığı gün Moscovici, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından "Eğer ben deNSA tarafından dinlendiysem derhal ABD'li yetkililerden bir açıklama isteyeceğim. Müttefiklerin birbirini dinlemesi kabul edilemez" yazmıştı.
Raporun ardından, Elysee Sarayı tarafından yapılan açıklamada, "olayın kabul edilemez olduğu, Fransa'nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği" kaydedilmişti.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da ABD'nin Paris Büyükelçisi Jean Hartley'i bilgi almak için bakanlığa çağırmış ve dinlemelerin bugün de devam edip etmediğini sormuştu.
Liberation gazetesi de NSA'nın Fransız Cumhurbaşkanlarını ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nde kurulan birdinleme merkezinden dinlediğini iddia etmişti. Gazete, Büyükelçilik'in bir dinleme merkezine dönüştürülerek, buradan Ulusal Meclis, Elysee Sarayı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı gibi resmi kurumların dinlendiğini öne sürmüştü.