ABD, Güney Sudan'a takviye asker gönderiyor

ABD'nin çatışmalar nedeniyle Güney Sudan'ın başkenti Cuba'daki personel ve tesislerinin güvenliğinin sağlanması için takviye asker gönderdiği bildirildi.

2016-07-14 12:06:33

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Sözcüsü Yüzbaşı Jennifer Dyrcz, Dışişleri Bakanlığının talebi doğrultusunda 40 takviye askerin konuşlandırıldığını açıkladı.

ABD'nin Cuba Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada da ikinci derecedeki personelin ve ülkeyi terk etmek isteyen tüm ABD vatandaşlarının tahliyesi için planlamaların yapıldığı kaydedildi.

Cuba'ya ticari uçuşlar halen yapılmadığı için yüzlerce yardım görevlisi ve farklı ülke vatandaşının tahliyesi charter uçuşlarıyla yapılıyor.

UGANDA'YA GİTMEK İSTEYENLERİN YOLLARI KESİLİYOR

Güney Sudan'dan komşu ülke Uganda'ya kaçmak isteyenlerin de hükümet güçleri tarafından yolları kesilerek para istendiği, araçlarına ateş açıldığı belirtilirken bazılarının da Cuba'ya geri gönderildiği bildiriliyor.

BM: GÜNEY SUDAN-UGANDA SINIRINDA GÜVENLİK ENDİŞESİ

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, Güney Sudan - Uganda geçişinde ciddi güvenlik endişesi bulunduğunu belirterek, taraflara güvenli geçişe olanak sağlaması çağrısı yapmıştı. Cuba'da halk BM'ye ait üsler gibi alanlara sığınsa da hükümete bağlı askerler, sivillerin bu bölgelere girilmesini engellemişti.
Mısır, Uganda ve Almanya, ülkeden vatandaşlarının tahliye edilmesi kararı aldıklarını açıklamıştı.

36 BİN KİŞİ BM'YE SIĞINMAYA ÇALIŞIYOR

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışmalar nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuk, yerlerinden edilen en az 36 bin kişinin BM yerleşkelerine sığınmaya çalıştığını belirtmişti. Dünya Sağlık Örgütü, sivillerin BM yerleşkelerine girişinin engellendiğine dikkati çekerken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de komşu ülkelere sınırlarını çatışmalardan kaçanlara açması çağrısında bulunmuştu.

NELER OLDU?

Perşembe günü Kiir'e bağlı askerlerin, Machar'a bağlı güçlerin araçlarını durdurarak aramak istemesi üzerine çatışma yaşanmış, 5 kişi ölmüştü. Cuma günü de Kiir ve Machar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yapmak üzereyken iki lidere bağlı güçler Saray etrafında çatışmıştı. Cuma günkü çatışmalarda en az 150 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Machar'ın sözcülerinden biri dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın "savaş dönemine geri döndüğünü" söyledi. Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth ülkelerinden savaş haberleri verilmesini "dürüstçe bulmadığını" belirtti.

Sonrasında Cuma günü başlayan çatışmalar için açıklama yapılmış, 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden, 35'i sivil 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

BAĞIMSIZLIĞIN ARDINDAN İÇ SAVAŞ

Ülke; 20 yıl süren ve en az 1,5 milyon kişinin öldüğü, 4 milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığı bir gerilla savaşının ardından 2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilân eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu. 16 Aralık 2013'te, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in hükümeti ve yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlayarak görevden almasının ardından iç savaş çıktı. Ülkenin en büyük etnik grupları olan Kiir'in liderliğindeki Dinkalar ile Machar'ın önderliğindeki Nuerler arasındaki çatışmalarda sonucu 2 milyon 200 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. On binlerce kişinin öldüğü bildirildi, binlerce kişi açlıktan ölme tehlikesi ile yüz yüze geldi. Riek Machar ülkeden kaçtı. BM'nin yaptırım tehdidi sonrası Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleriyle Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar arasında anlaşma imzalandı. 17 Ağustos 2015'te imzalanan anlaşma "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören bir anlaşmaydı.

Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek, 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.

Riek Machar, Nisan ayında ülkeye döndü ve ulusal birlik hükümetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak göreve başladı. Cumhurbaşkanı Kiir bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada, "Güney Sudan'da savaşın sona erdiğini, barış ve istikarın ülkeye geri geldiğini" söylemişti.

10 BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Güney Sudan'da 2013 Aralığında başlayan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

NÜFUSUN YARISI AÇ

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.

Trump, Harris'in önerisini geri çevirdi: Çok geç

Gazze'ye destek verdi, işinden oldu

Stephen Hawking'in ünlü paradoksu: 'Kara delikler aslında yok'

Husiler dünyaya meydan okudu

Genç kadın aşı yaptırdıktan sonra kör oldu

Çin'deki hayvanat bahçesinde şok itiraf: Pandalar köpek çıktı!