ABD ile Almanya arasında kriz! 'Önce sen gönder'

Almanya ile ABD arasında ‘tank krizi’ yaşanıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ABD’nin Ukrayna’ya muharebe tankları göndermesi halinde ülkesinin de Leopard tankları tedarik edeceğini söyledi. İhracat sözleşmelerinin hükümlerine göre, diğer hükümetlerin Kiev'e Leopard tankları bağışlamak istemesi halinde Berlin'in onayı gerekiyor.

2023-01-24 12:12:23

İngiliz gazetesi Financial Times'a göre Amerikan, Alman ve İngiliz yapımı tanklar, Ukrayna'nın yeni bir saldırı için 150.000 askeri seferber eden Rusya'dan topraklarını geri alma çabaları için gerekli görülüyor. Moskova ise, güçlerini yeniden silahlandırmak için ülkenin savunma sanayisini de savaş zeminine oturttu. Önümüzdeki altı ay her iki taraf için de kritik.

Kısacası, bu tanklar Ukrayna'nın savaş alanındaki çıkmazdan kurtulmasına ve topraklarını Rus işgal güçlerinden geri almasına yardımcı olacaklar. “Kiev'e silah göndermek neden Batı'yı bölüyor?”

‘Tank kriziyl'e ilgili Financial Times gazetesinde, “Kiev'e silah göndermek neden Batı'yı bölüyor?” Başlıklı yayınlanan makaleden dikkat çeken bölümler şöyle:
Amerikan M1 Abrams, İngiliz Challenger 2 ve Alman yapımı Leopard 2 gibi Batılı tanklar, Ukrayna ordusuna Rus savunma hatlarını ezmek ve Moskova'dan önce askeri inisiyatifi ele geçirmek için ek ateş gücü sağlayacaktı. Önümüzdeki haftalarda muhtemelen yeni bir Rus saldırısına karşı bu tanklar, Ukrayna hatlarını savunmada da faydalı olacaklar.

Tanklar, bir yeri ele geçirmede kritik bir unsurdur. Buna ek olarak, Batılı tanklar, Ukrayna'ya Rus tanklarına göre bir avantaj sağlayacaktır. Çünkü bu tankların daha üstün zırhları, daha isabetli topları ve daha iyi kontrol ve navigasyon sistemleri vardır. Örneğin bu tanklar, gece operasyonlarını mümkün kılarlar. Leopard 2 neden Kiev'in istek
listesinin başında yer alıyor?

Askeri uzmanlara göre Alman Leoparı, Amerikan yapımı Abrams veya İngiliz Challenger ile benzer yeteneklere sahip, ancak bazı avantajlar da sunuyor. Enerji tüketen bir türbin motoruyla çalışan Amerikan motorundan daha hafif ve daha az yakıt harcar. Alman tankı Leopard 2, İngiliz Challenger'dan da daha güvenilir olarak kabul edilir.

Ancak en önemli avantajı ise, kullanılabilirliğidir. Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne göre, 13 Avrupa ordusu yaklaşık 2.000 Leopard 2 tankı kullanıyor. Kaç tanesinin savaşa hazır olduğu ve kaçının tamire ihtiyacı olacağı belli değil. Ancak bu, Ukrayna'nın yararlanabileceği büyük bir havuz. Ayrıca birçok yedek parça ve bakım uzmanı kaynağı vardır.

Leopard 2'nin bir başka avantajı ise: Potansiyel olarak büyük envanteri kullanıma sunulursa, onarımlar, yedek parçalar ve mühimmat aynı olacağından Ukrayna kuvvetleri için lojistiği kolaylaştıracaktır. Ukrayna'nın tankları var mı?

Evet, Ukrayna birçok Sovyet dönemi tanklarından oluşan kendi filosuna sahipti. Geçen Şubat ayından bu yana Rus güçlerinden de 500'den fazla tankı ele geçirdi. Ayrıca Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden 240 T-72 tedarik etti. Ancak Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nden Gustav Gressel'e göre ise, Ukrayna ordusu düşman ateşinden çok fazla tank kaybediyor. Bu kayıp muhtemelen ayda 130'a kadar.

Ukrayna'nın müttefikleri arasında Sovyet dönemi tankları için yalnızca birkaç mühimmat ve yedek parça kaynağı mevcut. Bu nedenle, topçu silahlarında olduğu gibi, Ukrayna Batı yapımı teçhizata geçmeli. Mermi ve yedek parçaların tükenme riskini göz önüne almalı.

NATO müttefikleri zırhlı araçlar gönderdi. Tanklar konusunda neden tereddüt ediliyor?

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa ve İsveç dahil olmak üzere birçok hükümet, Ukrayna'ya piyade savaş araçları ve diğer zırhlı savaş araçları gönderme sözü verdi.
ABD, en az 59 Bradley ve 90 Stryker tankı bağışlayacağını söylerken, Almanya ise Marders tankı sağlıyor. Bu zırhlı personel taşıyıcıları ayrıca Ukrayna'ya ek bir saldırı yeteneği kazandıracak güçlü silahlarla donatılmıştır.

Fransa bu ay, bazı analistler tarafından hafif tanklar olarak değerlendirilen, belirsiz sayıda ‘tank öldürücü' AMX-10 zırhlı araç göndereceğini söyledi.

Bununla birlikte, paletleri, gelişmiş ateş kontrol sistemleri ve ağır silahlarıyla Batılı ana muharebe tankları, Batılı müttefiklerin Kiev'e teslim etmekte isteksiz oldukları bir zamanda ateş gücü sağlıyor.

İngiltere geçen hafta Ukrayna'ya 14 Challenger tankı göndereceğini söyleyerek bu tabuyu yıkmaya çalıştı. Rakamlar askeri açıdan önemli değil, ancak karar İngiltere'nin diğer ülkeleri yakında aynı şeyi yapmaya teşvik edeceğini umduğu bir emsal oluşturdu.

Ancak ABD, Abrams tanklarını Ukrayna'nın bölgede özellikle Leopard gibi alternatif uygun seçenekler bol olduğu için göndermeyeceğini söyledi.

Alman hükümeti ise, Rusya'nın NATO'yu çatışmanın içine çekebilecek bir tırmanma olarak görme riskini göz önünde bulundurarak LeoparlarıUkrayna'ya göndermekten kaçındı. Almanya'nın rolü neden bu kadar belirleyici?

Almanya'nın kendine ait yaklaşık 350 Leopard 2'si var, ancak bunlardan kaçının tam olarak çalışır durumda olduğu belli değil.

Almanya'nın yeni savunma bakanı Boris Pistorius geçen Cuma günü yaptığı açıklamada, ordunun tank filosunun hazır olup olmadığına dair teknik değerlendirmelere başlayacağını belirterek,  tankların Ukrayna'ya gönderilip gönderilmeyeceğine ilişkin nihai kararın da hükümetin vereceğini söyledi.

Almanya Başbakan Olaf Scholz ise, Kiev'e Leopard tanklarının tedarikinin Moskova tarafından bir tırmanma işareti olarak görüleceğinden endişe ediyor. Bu nedenle Scholz, onay vermeden önce ABD'nin Ukrayna'ya tank göndermeyi kabul etmesini istiyor.

Papa'dan İsrail'e sert tepki: Ahlaka aykırı bir eylem

İsrail, Hudeyde Limanı'na hava saldırısı düzenledi

Gözler Tahran'a çevrildi! İsrail'e yanıtı İran değil Hizbullah verecek

Nepal'deki heyelan ve sellerde 148 kişi hayatını kaybetti

“İsrail'in bir sonraki hedefi Kıbrıs”

İsrail: Bir Hizbullah komutanı daha öldürüldü