Dolar

32,7458

Euro

35,2001

Altın

2.449,81

Bist

10.647,91

ABD: İsrail ile Hizbullah arası iyice kızışıyor! 1-2 haftaya savaş çıkabilir

ABD istihbarat raporlarına göre, İsrail ve Hamas'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varamaması halinde, önümüzdeki haftalarda İsrail ile Hizbullah arasında geniş çaplı bir çatışma çıkabilir.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-06-28 16:51:46

ABD: İsrail ile Hizbullah arası iyice kızışıyor! 1-2 haftaya savaş çıkabilir

Şarku'l Avsat'ın, Alman haber ajansı DPA'dan aktardığı bilgilere göre, ABD'li yetkililer her iki tarafı da gerilimi düşürmeye ikna etmeye çalışıyor. Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanabilirse, gerilimi düşürmek daha kolay olacak.

Ancak, anlaşmaya varmak için hala gergin müzakereler sürüyor ve ABD'li yetkililer, İsrail ile Hamas'ın yakın gelecekte masadaki anlaşmayı kabul edeceğine dair şüphe taşıyor. Politico'nun istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, İsrail ordusu ile Hizbullah savaş planları geliştirdi ve ilave silahlar satın almaya çalışıyor.

Her iki taraf da (İsrail ve Hizbullah) kamuoyu önünde bir savaş istemediklerini ifade etse de, Biden yönetiminin üst düzey yetkilileri, önleme çabalarına rağmen şiddetli çatışmaların patlak vereceğine giderek daha fazla inanıyor. Politico'ya konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, son haftalarda riskin hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu belirtti. ABD istihbaratının değerlendirmesi, Avrupa ülkelerinden gelen değerlendirmelere kıyasla daha muhafazakar olsa da, bazı Avrupa ülkeleri İsrail ile Hizbullah arasında birkaç gün içinde savaş çıkabileceğini öngörüyor.

Birçok ülke vatandaşlarına Lübnan'ı terk etmeleri çağrısında bulundu. Kanada, Lübnan'dan binlerce kişiyi tahliye etmeye hazırlanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnan'a seyahat etmeyi 'ciddi bir şekilde yeniden düşünmeleri' konusunda ABD vatandaşlarını uyardı.

İki üst düzey yetkili, savaşın tam olarak ne zaman patlak vereceğinin belli olmadığını vurgularken, İsrail'in stoklarını ve kuvvetlerinin kapasitesini hızla yeniden inşa etmeye çalıştığını belirtti.

Haber Ara