Dolar

33,8935

Euro

37,6010

Altın

2.814,30

Bist

9.685,49

ABD'nin Afganistan hezimetinde geride bıraktığı askeri araçlara ilişkin açıklama

ABD'li yetkili, Afganistan'dan kaçışı sırasında ülkede bıraktığı ABD ordusuna ait askeri araçlardan bir kısmının Özbekistan'a kaçırılmasıyla ilgili açıklamada bulundu.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-08-29 22:07:42

ABD'nin Afganistan hezimetinde geride bıraktığı askeri araçlara ilişkin açıklama

ABD, işgal sırasında desteklediği Afganistan'ın devrik hükümetinin ordusuna verdiği ve savaş sona ermek üzereyken bir kısmının Özbekistan'a kaçırılan çok sayıda helikopter ve askeri aracın yine Özbekistan'da kalacağını açıkladı.

ÖZBEKİSTAN'A KAÇIRILAN AMERİKAN ASKERİ ARAÇLARI ÖZBEKİSTAN'DA KALACAK

ABD'nin Özbekistan Büyükelçisi; "O araçlar zaten Amerika'ya aitti. Eski Afgan ordusu onları kullandı ama netice olarak her zaman bizimdi" diyerek araçların Afganistan'da değil, Özbekistan'da kalacağını belirtti.

Amerika'nın Özbekistan'a kaçırılan 40 civarında helikopter ve bir avuç askeri aracını Afganistan'daki İslami hükümete ve orduya teslim etmek istememesine rağmen bazı IŞİD ve sol yanlısı hesaplar, ABD''nin 20 yıl boyunca savaştığı İslam Emirliği hükümetine ve ordusuna araçları kasıtlı olarak sapasağlam teslim ettiğini iddia etmekteydi.

Daha sonra Amerikan askerlerinin, ülkeden çekilmeden kısa süre önce, eski Afgan ordusuna hibe ettikleri neredeyse her bir askeri araca kasıtlı olarak ağır hasarlar ortaya çıkmıştı.

Afganistan İslam Emirliği Savunma Bakanlığı; Amerika'nın Özbekistan Büyükelçisi'nin, ABD'nin eski Afgan ordusuna hibe ettiği araçların Özbekistan'da kalacağına dair açıklamasına sert tepki verdi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada "Afganistan'ın helikopter ve araçlarının Özbekistan'daki akıbetine ilişkin herhangi bir anlaşma kabul edilemez" denildi ve ABD'nin Afgan halkına mâl olmuş araçları verme veya bunlara el koyma hakkına sahip olmadığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca; Özbekistan hükümetinin bu konuda herhangi bir anlaşmadan kaçınarak iyi komşuluk ilişkilerini göz önünde bulundurup, akıllıca bir karar alması ve araçların Afganistan Savunma Bakanlığı Hava Kuvvetleri'ne teslimi konusunda işbirliği yapması beklendiği bildirildi.

Taliban mücahitleri ve yerel medya da, bu havalimanlarından el konulan hava araçları ve insansız hava araçlarının görüntülerini yayımladı.

Ancak Taliban'ın eline geçmeden önce, 16 Ağustos'ta Özbekistan'ın Termez Havaalanı'ndan alınan uydu görüntülerinin analizinde, MI-17, MI-25, Black Hawks ve ayrıca birkaç A-29 hafif saldırı uçağı ve C-208 uçağı da dahil olmak üzere onlarca hava aracı tespit edilmişti.

TALİBAN YÖNETİMİNİN ELİNDEKİ AMERİKAN SİLAHLARI VE ARAÇLAR

Uzmanlar agöre Taliban'ın gelişmiş silahlar, tüfekler ve araçları kullanma konusunda deneyimli ve Afganistan'da bu silahlardan çok var.

FsOFfDYaUAETg2Q

2003-2016 yılları arasında ABD, birlikte savaştığı Afgan güçlerine çok miktarda askeri donanım teslim etti. ABD Hükümeti Mesuliyet Raporu'na göre bunların içinde farklı markalarda 358 bin 530 tüfek, 64 binden fazla makineli tüfek, 25 bin 327 bomba atar ve 22 bin 174 Humvee (arazi araçları) var.

B374KBCWVFJ6ROKNHZRDUE7MLU

2014 yılında NATO kuvvetlerinin muharebe rollerinin sona ermesinin ardından Afgan ordusu ülkenin güvenliğini sağlamakla görevlendirildi. Afgan ordusu Taliban'a karşı mücadele verirken, ABD ise daha fazla ekipman sağladı ve eskiyen askeri teçhizatı da değiştirdi.

Amerika, yalnızca 2017 senesinde yaklaşık 20 bin M16 tüfek tedarik etti. SIGAR'a göre 2017 ve 2021 yılları arasında Afgan güvenlik güçlerine en az 3 bin 598 M4 tüfek ve 3 bin 12 Humvee de verildi.

1_740

BM'YE "ŞERİAT KANUNLARI" CEVABI

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Birleşmiş Milletler ve diğer bazı kuruluşların Afganistan'da İyiliği Emretme ve Kötülükten Nehyetme Bakanlığı'nın yasalarına ilişkin endişelerine yanıt vererek, İslami değerlere saygı gösterilmesini istedi.

Bu kanunlarla kimsenin haklarının ihlal edilmediğini ve kimsenin zulme uğramadığını ifade eden Mücahid, "Farklı yönlerden gelen bu tür gereksiz kaygıların İslam Emirliği'nin kararına hiçbir etkisi olamaz. Çünkü biz şeriatın uygulanması için sayısız fedakarlıklarda bulunduk ve bu konuda mücahid halkımızın ve şehidlerimizin mukaddes arzularına bağlıyız" dedi.

Mücahid ayrıca; "Bu kanunlar uygulanacak ve uygulanmasında da azami hassasiyet gösterilecektir" diyerek BM'nin baskılarına boyun eğmeyeceklerini ifade etti.

AFGAN SİVİL HAVA YOLLARI

Afganistan Ulaştırma ve Havacılık Bakanlığı, halka hesap verme ve şeffaflık programında; son 1 yılda Afganistan hava sahasından toplam 40.016 uçuş gerçekleştirildiğini ve bunun bir önceki yıla kıyasla önemli bir artış olduğunu açıkladı.

Bakanlık, Host Havaalanı'nın da uluslararası bir havaalanı haline getirildiğini ve Ariana ile Kam Air Havayolu şirketlerinin de sekiz uluslararası şirketin uçuşlarına hizmet vermeye başladığını duyurdu.

4_304

BOKS YASAĞI

Afganistan Spor Bakanı Ahmedullah Vasık, İslam'da yüze vurmanın yasak olmasından ötürü ülke genelinde Karma Dövüş Sanatlarının (MMA) yasaklandığını açıkladı.

Haber Ara