ABD'nin balistik füzelere karşı kozu: THAAD
ABD’nin nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli balistik füzelere karşı en önemli kozu ise Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması olarak bilinen THAAD nedir?

Oluşturma Tarihi: 2017-09-14 09:59:26

Güncelleme Tarihi: 2017-09-14 09:59:26

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri, ABD'nin ve Güney Kore'nin verdiği cevaplar, karşılıklı polemikler, tatbikatlar, İran'ın ve Soğuk Savaşın sona ermesinin ardından yeniden güçlü konumuna ulaşan Rusya'nın ve Asya'nın amiral gemisi Çin'in nükleer sanayisini gün geçtikçe geliştirmesi... Dünyada nükleer gerilim hızla artarken ABD de tehdit gördüğü ülkelerin etrafını geliştirdiği savunma sanayii araçları ile kuşatıyor. Asya'dan Ortadoğu'ya, Arap yarımadasından Avrupa'ya birçok savunma sistemi kuran ABD, son olarak Kuzey Kore ile gerilimi sebebiyle Güney Kore'ye savunma sistemi yerleştirdi.

ABD'NİN KOZU: THAAD

ABD'nin nükleer, kimyasal, biyolojik başlık taşıyabilen uzun menzilli balistik füzelere karşı en önemli kozu ise Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması olarak bilinen THAAD. Aydınlık'tan Turan Salcı'ya konuşan Savunma Sanayii Uzmanı Hakan Kılıç söz konusu füzeyi ve önemini anlattı.

İşte Kılıç'ın açıklamaları:

- THAAD'ın teknik özellikleri nedir ve hangi ülkelerde bulunuyor?

Mayıs 2008'de ABD ordusuna Lockheed Martin şirketi tarafından ilk teslimatı yapılan 400 km çapında bir alanı koruyan THAAD'ın en büyük avantajlarından biri, uydulardan, kara konuşlu dev erken uyarı radarlarına, AEGIS gemilerinden C2BMC dediğimiz komuta kontrol merkezlerine kadar tüm BMD (balistik füze savunması) sistemi ile iletişim ve entegrasyon içerisinde olması diyebiliriz. Aynı zamanda hedefe ait eşzamanlı radar görüntüsünü alabilmesi yanında diğer başka tür (Patriot gibi) bataryaları da yönetebilmesi hızlı müdahale imkanı kılıyor. Ayrıca bir diğer ayırt edici özelliği de hedeflerini çok yüksek irtifada imha ettiği için KİS (Kitle imha silahı) taşıyan savaş başlıklarına sahip füzelerin etkisini minimuma indirmesidir.

THAAD, 200 km menzilli ve 150 km gibi çok yüksek bir irtifa sınırı olan bir anti-balistik füze sistemidir. Standart THAAD bataryası, her biri 8 füze taşıyan 9 adet lançer (taşıyıcı TIR), iki TOC (mobil taktik operasyon merkezi), bir yer tabanlı radar (GBR -AN / TPY-2) ve missile interceptor dediğimiz az önce anlattığım iletişim-entegrasyon sisteminden oluşmakta.

Sistem basitçe, 1000-1300 km teşhis, 750 km tespit mesafesi olan radar tarafından görülen hedefin fırlatmadan hemen önce hedef bilgilerini füzeye yükleyerek uçuş sırasında sürekli güncellemesi ve uçuşun son safhasında ana motordan ayrılan KV denen başlığın içindeki kızılötesi arayıcı başlık sayesinde hedef füzenin rotasının tam üzerine konuşlanması sonucu kafa kafaya çarpışması (hit-to-kill) ve bu sayede imha etmesi üzerine kuruludur.

ORTADOĞU VE ASYA'DA BULUNUYOR

Amerikan ordusundan sonra THAAD'ın ilk uluslararası kullanıcısı Birleşik Arap Emirlikleri oldu. Sonraki muhtemel müşterileri ise anlaşması imzalanmış olan Umman, görüşmeleri devam eden Suudi Arabistan ve Katar. Japonya'da ise zaten iki tane THAAD radarı (AN/TPY-2) bulunduğu için ilgilenen ülkeler içinde Japonya en şanslısı. Burada bir notu belirtmekte fayda var, Güney Kore'ye kurulan THAAD bataryası Amerikan ordusuna ait. Yani Güney Kore'nin satın aldığı bir envarter değil. Bunların dışında bugün bildiğimiz kadarı ile Kuzey Kore'nin vurmakla tehdit ettiği Pasifik'teki ABD toprağı Guam adasında bile 7 adet THAAD ünitesi konuşlu bulunuyor.

ÇİN NEDEN KARŞI ÇIKIYOR?

- Çin, Güney Kore'ye konuşlanan THAAD'lara karşı çıkıyor. Saldırı özelliği olmayan savunma sistemi olan THAAD'lara Çin'in karşı çıkma nedeni nedir?

THAAD sistemi henüz hiçbir savaşta kullanılmamış olsa da savaş başlatacak kadar kritik bir sistem. En azından Asya ülkeleri için. Kore krizi savaşa dönüşme riski taşıdığına göre eğer bu öngörü gerçekleşirse buna sebebiyet verecek silah sistemi işte bu füze sisteminin yerleştirilmesi olacak.

Kuzey Kore'nin nükleer silah denemeleri ile daha uzun menzilli füze geliştirme ihtimalini bahane eden ABD'nin Japonya ve Güney Kore'ye THAAD füzeleri yerleştirmesi... Buna karşılık Çin'in Çin denizinde inşa ettiği suni adayı füze ve hava üssüne çevirmesi...

Yani krizin baş aktörü aslında THAAD füzeleri. Mesela Çin araya girmese ve olaya ilgisiz kalsa bir taraftan Kuzey Kore füzelerini yapıp denerken, diğer yandan ABD de THAAD'ları yerleştirecek sonrasını hep beraber görecektik.

Peki Çin neden THAAD'ları istemiyor? Çin çok sayıda nükleer başlık taşıyan silaha sahip ve bunların hiçbiri THAAD tarafından tamamıyla durdurulamaz. Aslında binlerce ve çok çeşitli menzillerde balistik füzeye sahip Çin'in kaygısı THAAD füzelerinin kendisi değil. Sonuçta THAAD, bataryasındaki füze adedi kadar Çin balistik füzesi vurulacaktır. Esas nokta, füzelerle birlikte yerleştirilecek olan ve bir örneği Malatya'daki Kürecik Radar Üssü'nde bulunan AN/TPY-2 radarlarının Güney Kore'ye yerleştirilmesi. Böylece ABD, Çin'in burnunun dibine Kuzey Kore tehdidini bahane ederek balistik füze erken uyarı radarı yerleştirmiş olacak.

ASIL AMACI İSTİHBARAT

Peki bu radar neden sıkıntı olacak zaten Japonya'da iki tane var? Ayrıca ABD füze erken uyarı gözetleme uydularına sahipken... Şöyle söyleyeyim balistik füze tespiti, izlemesi ve savunmasında hiçbir şey garanti değildir. Ayrıca ABD uyduları tespit yapabiliyor ama hiçbiri bu radar kadar veri toplayamaz. En yakın radar Japonya'da, Tayvan'da ve denizlerde dolaşan AEGIS gemilerinde var.

Haritada Güney Kore'de THAAD'ların konuşlandırıldığı Osan Hava Üssü'nden 1300 km çaplı bir daire çizdiğimizde Çin'in neden bu kadar sert tepki gösterdiğini anlıyoruz. Radar, Çin topraklarının tüm batı ve kuzey kıyılarından iç bölgelere kadar yaklaşık 700-800 km kadar kapsama alanına ulaşıyor. Hatta Rusya'nın Pasifik kıyıları denize paralel olarak 500 km boyunca AN/TPY-2 menzilinde kalıyor. Balistik füze menzili hariç hava hedeflerini yani uçakları gözetleme menzilinin ise 2000 km olduğunu düşünürsek Çin hava sahasının 3/2'sinden büyük bir alanı kontrol edeceğini söyleyebiliriz. Yani bu demek oluyor ki saniyelerin dahi önemli olduğu füze savunması veya saldırısında Çin, bu bölgelerden fırlatılacak bir füze ile sürpriz saldırı şansını yitirecektir.

RUS SINIRINA KAYDIRDILAR

Bu tabloda aklıma gelen şu oldu: Çinliler bu yılın başlarında mobil araçlar üzerindeki DF-41 ICBM adlı kıtalararası balistik füzelerini Rus sınırına kaydırmıştı. Şimdi bakıyorum bunun çok önemli bir sebebi var. Füzeleri o dönemde Güney Kore'ye kurulması planlanan THAAD bataryası ve radarından kaçırmak için taşıdılar. Yani Çin demek istiyor ki “sen buraya gelirsen ben öyle bir yere konuşlanırım ki, ne THAAD füzelerinin menzili yeter, ne de radarında görünür.”

İRAN'I DÖRT BİR YANDAN ÇEVRELİYOR

- İçinde bulunduğumuz coğrafyayı nasıl etkiliyor bu durum?

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki radar ve THAAD bataryası, Katar'a kurulacak dev AN/FPS-132 erken uyarı radarı, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn'deki Patriot bataryaları, radarları... Görüldüğü üzere Ortadoğu Bölgesi, İran balistik füze tehdidine karşı ABD tarafından hazır ediliyor. Bunun İran'ı çevrelemek amacıyla yapıldığı da saklanmıyor. İran etrafındaki ABD üslerini dolayısıyla balistik füze savunma sistemlerini incelerseniz Malatya radarı ve Özbekistan'daki ABD üssü dâhil Hazar denizi haricinde İran'ın üç tarafının Amerikan radarları ile çevrildiğini görürsünüz.

RUSYA'YI DA İÇİNE ALIYOR

Ayrıca Malatya Kürecik'te bulunan ve tüm bilgileri Almanya'daki Rams Komuta Merkezi (C2BMC) tarafından ülkemiz ile paylaşılan erken uyarı radarı AN/TPY-2'den başka ülkelerde de var. Bu radar 120 derecelik görüş açısın sahip ve mobil. Yani istenildiğinde İran'a, istenildiğinde Rusya yönüne çevrilebiliyor. Dolayısı ile ABD bu radar ile sadece İran füzelerine karşı erken uyarı değil, Rus füzelerine karşıda en azından Kuzey Karadeniz ve Kafkasya bölgesine karşı bir erken uyarı tesisi kurmuş oluyor.

Aynı radardan bir tane de İsrail'de Karen Dağı'nda var. İsrail, bu radarın daha düşük (500 km) menzil kapasiteli olan Green-Pine radarından da iki tane üreterek balistik füze savunması amaçlı olarak ülkesine yerleştirdi. Ortadoğu'daki üçüncü radar ise yukarıda da bahsi geçen THAAD füzelerini güdümleyecek olan Birleşik Arap Emirlikleri'ndekidir.

KATAR'A DEV RADAR KURACAKLAR

Birkaç yıl içinde ABD'nin ana karasındaki ve Tayvan'a kurduğuna benzer kara konuşlu dev sabit erken uyarı radarlarının biraz daha küçüğünü (AN/FPS-132) Katar'a kuracak. Binlerce kilometre menzili olan bu radar, dev bir bina şeklindedir. Dört yanında aktif elektronik taramalı yani düz radar anteni bulunduğundan 360 derece kapsama yapar. Bu radar Katar'da kurulduğundan tüm Ortadoğu, İran, Türkiye ve Rusya'nın içlerine kadar -henüz kurulmadığından menzilini net söyleyemeyeceğim- bir alanda ki tüm balistik füze faaliyetlerini ve hava hareketliliğini tespit edebilecek.