ABD'nin, Devrim Muhafızları'na ilişkin kararı askeri çatışma riskini artırdı
BAE’de günlük çıkan İngilizce gazete The National’da, Arthur MacMillan’ın kaleme aldığı analiz yazısında ABD Başkanı Trump’ın, İran Devrim Muhafızları’nı ‘terör' listesine almasının, bölgedeki askeri çatışma riskini artıracağı ileri sürüldü. Yazıda, “ABD’ye zarar vermek için atılacak her adım cevapsız kalmayacak” denildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-10 10:11:45

Güncelleme Tarihi: 2019-04-10 10:11:45

 

  

ARTHUR MACMILLAN/ANALİZ

ABD'nin, İran'ın Devrim Muhafızlarını terör listesine alma kararının altında daha büyük bir savaş var: Ortadoğu'nun vekil savaşları.
Bölgenin şu anki durumu, ABD'nin 2003'te Irak'ı işgal etme kararının bir sonucudur. Saddam Hüseyin'in diktatörlüğünün düşüşünden sonra Irak'ta halk mücadelesi başladı. Bunun sonucunda ise Irak, yüzbinlerce Iraklının ve 4.500'den fazla Amerikan askerinin öldüğü mezhepsel bir savaş alanı haline geldi. Saddam sonrası gelen Şii liderin iktidarda yeteri kadar söz sahibi olamaması sonucunda ise bölgedeki en etkili güç İran oldu.

ABD'NİN BÖLGEDEKİ
AĞIRLIĞI YENİDEN ARTACAK

Irak'da ki bu karışıklığın taraflarından olan İran ve ABD arasında ciddi bir gerilim var. ABD bu bölgede 16 yıldır bulunuyor. Savaşın faturası ise hala devam ediyor. Donald Trump göreve gelmeden önce askeri ve maddi kayıp sebebiyle Orta Doğu'dan çekilme söz vermişti. Fakat İran ile olan gerginlik yüzünden ABD'nin bölgedeki ağırlığı yeniden artacağa benziyor.
Bağdat'ta bulunan ABD Büyükelçiliği şu anda içinde 16.000 personelin çalıştığı 100 dönümden fazla alana sahip bir arazidedir.
Irak'ta yaşananların bir benzeri de şu anda Suriye'de yaşanıyor. İran Suriye'de söz sahibi olmak isterken önündeki en büyük engel ABD. Trump'ın planı, İran'ın Suriye ve Irak'ta söz almasını ve güç kazanmasını engellemek. Fakat kendi askeri kuvvetlerine zarar vermeden bunu nasıl yapacağı merak konusu.

İRAN VE ABD HER AN
KARŞI KARŞIYA GELİBİLİR

İran ve ABD arasında diplomatik kanallar kapalı görünüyor. Washington ve Tahran arasındaki savaş sahada sürüyor. Bölgede ABD'nin müttefiki olan İsrail, Suriye'de İran askeri hedeflerini vuruyor. ABD'nin yaptırımları ve İran Devrim Muhafızları'nın terör listesine alınması gerilimi daha da artırdı. Şimdi Trump Orta Doğu'da yeni bir planlamaya gidiyor. Askeri güçler Irak ve Suriye'deki saldırılara cevap verecekler. Şii militanlarının ABD güçlerinin nerede konuşlanacağını bilmesi gibi, Pentagon'da Şii militanların nerede konuşlanacağını biliyor. Her an karşı karşıya gelebilirler.
Şu anda 5 bin 200 Amerikan askeri Irak'ta bulunuyor.Trump'ın İran'a karşı tutumu bölgede bulunan ABD askerlerini hedef haline getiriyor.
Irak hükümetleri son yıllarda ABD destekçisi gibi görünse de, özellikle DAEŞ'in 2014'te Irak'ın bir çok şehrini ele geçirmesinden sonra Bağdat'taki liderler, İran'ı ABD'den daha fazla dinliyorlar. Irak başbakanı yakın zamanda Tahran'ı ziyaret etti ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'de bu ziyarete karşılık verdi. Trump ise en son Aralık ayında Irak'taki ABD birliklerini ziyaret etti fakat başkent Bağdat'a girmedi.
Bölgede ziyaret trafiği sürerken; Başkan Trump'ın, İran Devrim Muhafızları'nı ‘terör' listesine alması bölgedeki askeri çatışma riskini artırdı.