ABD'nin PYD'ye destek için yeni bahanesi: IŞİD dönebilir...
ABD'nin PYD'ye yönelik desteğini kesmemesi ve bu desteğin IŞİD'in çöle çekilmesine rağmen sürmesi tartışma konusu oluştururken, IŞİD'in çekildiği ve PYD'nin eline geçen bölgelerde örgüt mensuplarından 'polis gücü' oluşturulacağı haberleri tartışılıyor. ABD'nin yeni bahanesi ise 'IŞİD dönebilir...'

Oluşturma Tarihi: 2017-12-10 09:22:11

Güncelleme Tarihi: 2017-12-10 09:22:11

PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye IŞİD ile çatıştığı gerekçesiyle 2014'te destek vermeye başladığı bilinirken, örgütün kuruluşundan 14 yıl sonra ABD'nin desteğiyle Suriye'nin dörtte birinden fazlasını ele geçirdiği biliniyor. 

2003'TE KURULDU

Yeni Şafak'ın haberine göre PKK/KCK lideri Abdullah Öcalan, PYD'nin kuruluş talimatını 2002'de avukatları aracılığyla vermişti. 17 Ekim 2003'te kurulan PYD, Öcalan'ın 1979'dan 1998'e kadar kaldığı ve örgütün tabanını genişlettiği Suriye'deki 20 yıllık PKK mirasını devraldı. PYD, 2003'ten Suriye'de iç savaşın patlak verdiği 2011'e kadar yapısını, PKK/KCK'nın da yönetildiği Kandil'in talimatlarıyla belirledi. Kandil kadroları, Suriye'de halk hareketlerinin başladığı Mart 2011 ile çatışmaların başladığı Kasım 2011 arasında PYD/PKK'nın silahlı kolunu kurdu. 2011'in Temmuz ayında YPG faliyete geçti. Kandil başta olmak üzere Kuzey Irak'taki kamplarla eğitilen çok sayıda örgüt mensubu Suriye'ye girdi.

2014'TE ABD İLE İŞBİRLİĞİ BAŞLADI

2014'te IŞİD'in PYD/PKK işgalindeki Ayn el Arab'ı (Kobani) kuşatması sonrasında ABD, örgüt ile işbirliğine girişti. Aylar süren hava saldırıları sonucunda özellikle Türkiye'de kamuoyu tahrik edildi. Ülkenin Suriye'ye yakın sınır illerinde olaylar yaşandı. PKK'nın provoke ettiği olaylar sonucunda, Türkiye'nin de püskürtmesi ile Kobani'den IŞİD çıkarıldı fakat ülke genelinde 50'den fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öldürüldü.

MASKE DEĞİŞTİRDİ

Fakat ABD'nind esteği IŞİD'in çıkarılmasının ardından da sürdü. Tepki çeken işbiriliği konusunda ABD Ekim 2015'te bir değişikliğe gitti. PYD'nin adını “Suriye Demokratik Güçleri” (SDG) olarak değiştirdi. Örgüt, Aralık 2015'te Fırat Nehri'nin batısına geçti. Ekim 2015 - Nisan 2017 arasında PYD/PKK, Suriye'nin dörtte birini işgal etmiş bri örgüttü ve ABD ile ortaklık sonucunda büyük miktarda silah depoladı. Bunlar arasında ağır silahlar, mayına dayanıklı muharip zırhlı araçlar, mühimmat, hafif silahlar, yakıt ve askeri amaçla kullanılan prefabrik konteynırlar yer alıyor. 

TERÖR KORİDORUNUN ÖNÜ KESİLDİ

Bu duruma uzun süre tepki gösteren Türkiye kendi inisiyatifi ile 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Özgür Suriye Ordusu'nun ortak hareket ettiği harekatta Fırat'ın batısındaki Münbiç'ten batıya ilerleyerek Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e koridor açılması engellendi.

Hatay'ın karşısındaki PYD/PKK işgalindeki Afrin ile Münbiç ilçelerinin arasına TSK ve ÖSO yerleşti. 25 Nisan'da PYD/PKK'nın Suriye-Irak arasında köprü işlevi gören ana karargahı Karaçok üssünü vurdu. Örgüt, Suriye'deki silah ve cephanesini ABD üslerine veya onların hemen yakınlarına taşıdı.

ABD HALEN İŞBRİLİĞİ YAPIYOR, GEREKÇE 'IŞİD DÖNEBİLİR'

IŞİD'in Suriye ve Irak'taki faaliyetlerini neredeyse sonlandırarak öle çekildiğini açıklamasının ardından 17 Ekim'de Rakka'yı IŞİD'den alan PYD'nin bunu nasıl yaptığı ortaya çıktı. ABD ile Suriye konusundna gerilim yaşayan İngiltere'nin yayın organı BBC'nin ortaya çıkardığı görüntülerde PYD'lileri, IŞİD mensuplarını 'güvenli' bir şekilde bölgeden tahliye ettiği görüldü. Bu durum tüm dünyada tepkiyle karşılanırken örgüt, 27 Kasım itibariyle Deyrizor'da ilerleyerek, Irak sınırının diğer kesimlerine ulaştı. Halihazırda örgütün IŞİD ile çatışacağı küçük bir alan kaldı. Fakat ABD BAşkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "PYD'ye silah gönderilmeyecek" demesinin ardından dahi 'den fazla hummer ile ağır silahlar gönderdiği belirlendi. ABD'nin PYD'ye silah desteği 4 bin tırı geçmişken Amerikan yönetimi bu desteği 'IŞİD dönebilir' gerekçesiyle açıklıyor.