Hernandez, 30 Temmuz'da Venezuela'da yapılan seçimler ve muhalif bir grubun pazar günü askeri üsse saldırmasının ardından yaşanan gelişmeleri, AA muhabirine değerlendirdi.
Venezuela'da gelecek aylarda neler yaşanacağını tahmin etmenin şu an zor olduğunu ifade eden Hernandez, ülkedeki politik çatışmanın çözülememesinin ekonomik cephede daha kötü durumlara neden olacağını söyledi.
Hernandez, bu yıl ekonomideki çökmenin yanı sıra para talebinde de düşüş yaşandığını vurgulayarak, "Yerel para biriminin değer kaybı, kara borsadaki faiz oranına yansıyor. Bu da aslında fiyatlarda daha sık yapılan ayarlamaların bir göstergesi. Yüksek enflasyon sürecine girilebilir" değerlendirmesinde bulundu.
Petrol üretiminde yaşanan sorunların Venezuela ihracatında sıkıntılar yaratmaya devam ettiğini kaydeden Hernandez, ABD tarafından uygulanacak geniş yaptırımların Venezuela'nın borç ödemelerini riske atacağını anlattı.
Hernandez, ABD'de Trump yönetiminin Venezuela ile enerji alanındaki ilişkilerini gözden geçirdiğini ve ülkenin petrol sektörüne yaptırım uygulamayı düşündüğünü aktardı.
Venezuela devlet petrol şirketi PDVSA'nın, ABD'nin uygulayacağı yaptırımlar neticesinde zor duruma düşeceğini vurgulayan Hernandez, "ABD'nin Venezuela'ya yaptırım uygulaması ülke ekonomisini olumsuz etkiler. Daha kötü senaryo ise ABD'nin Venezuela'dan petrol ve ürünlerini satın almayı yasaklaması olur. ABD, Venezuela için ana ticaret ortağı konumunda. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda hayal edilemeyecek bir kıtlık görülür. Ayrıca yüksek enflasyon ve borçla ilgili senaryolar da tetiklenir" ifadelerini kullandı.
Venezuela'da 6 Ağustos'ta yaşanan askeri üs saldırısına ilişkin de Hernandez, bu saldırının muhalif grup tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.
Hernandez, bu olayın ülkedeki durumu gözlemlemek için tek başına yeterli bir gösterge olmadığını dile getirerek, "Bu saldırı tek başına bir şey göstermese de önümüzdeki aylardaki belirsizliği yansıtan bir durum. Şu an Kurucu Meclis iş başında ve daha önce hükümet yetkililerine karşı adli süreç başlatan başsavcı görevden alındı. Bu durum ise ülkede muhalefetin gücünü daha da azaltıyor" dedi.
Başkent Caracas'ta yaşayan Mary Hitcher de ülkede durumun her geçen gün kötüye gittiğini ve halkın 30 Temmuz'da yapılan seçimleri kabullenmediğini öne sürdü.
Hitcher, hükümetin, vatandaşın protesto etme ve oy verme hakkını elinden almak istediğini belirterek, "Bunun nasıl sona ereceğini bilmiyoruz. Akrabalarımız başka ülkelerden yiyecek, içecek gönderiyorlar. Aksi durumda açlık insanları mahvedecek. Umarım, ABD ve diğer ülkeler tarafından uygulanacak yaptırımlar işe yarar" diye konuştu.
VENEZUELA
Venezuela'nın Valencia kentinde bir grup asker 6 Ağustos'ta Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya karşı ayaklanarak askeri bir üsse saldırıda bulundu. Hükümet tarafından terörist saldırı olarak nitelenen olay kontrol altına alındı. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, askeri üsse saldıran grubun, ordudan uzaklaştırılmış bir teğmen dışında, asker üniforması giymiş sivillerden oluştuğunu açıkladı. İktidar partisi lideri Diosdado Cabello, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, hükümete sadık birliklerin kontrolündeki bir askeri üsse "terör saldırısı" düzenlendiğini ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
PETROLE RAĞMEN ÇÖKÜŞ
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) kurucu 5 ülkesinden biri olan Venezuela 300 milyar varilden fazla petrol rezervine sahip. Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez döneminde günlük petrol üretimi 4 milyon varil olan Venezuela'da günlük üretim yarı yarıya azalarak 2 milyon varile geriledi. Dış ticaret gelirlerinin yüzde 95'e yakınını petrolden kazanan ülkede son günlerde ilaç bulamayan halk, gıda fiyatları nedeniyle eve yemek götürmekte zorlanıyor. Yüksek enflasyon ve kamulaştırma uygulamalarının hakim olduğu ülkede, işsizlik son dönemde yüzde 21'e ulaştı. Tüketici fiyatları enflasyonu 2015'te ortalama yüzde 122 olarak gerçekleşirken, 2016'da bu rakam yüzde 424'e yükseldi.