ABD: Suriye seçimleri hileli
Suriye’de geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen Suriye Halk Meclisi (Parlamento) seçim sonuçlarına göre Baas Partisi 250 kişilik mecliste 177 koltuk ile çoğunluğu elinde tutarken, ABD bu seçimleri ‘hileli’ olarak nitelendirdi.

Oluşturma Tarihi: 2020-07-23 11:06:00

Güncelleme Tarihi: 2020-07-23 11:06:00

Suriye'de geçtiğimiz Pazar günü düzenlenen Suriye Halk Meclisi (Parlamento) seçim sonuçlarına göre Baas Partisi 250 kişilik mecliste 177 koltuk ile çoğunluğu elinde tutarken, ABD bu seçimleri ‘hileli' olarak nitelendirerek, tek amacının Devlet Başkanı Beşşar Esed'e ‘sahte bir meşruiyet atfetme' olduğunu vurguladı.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından geçtiğimiz Pazar günü üçüncü kez parlamento seçimlerini yapıldı ve 250 sandalyeli meclis için bin 658 aday yarıştı.

Suriye resmi haber ajansı SANA, ülke genelinde sayma işlemleri tamamlanırken, sandık içindeki oy pusulalarının kaydedilen verilerle eşleşmemesi nedeniyle Halep ve Deyr-i Zor bölgelerindeki beş seçim merkezinde Pazartesi günü oylamanın yeniden yapıldığı bilgisini verdi.

Son parlamento seçimleri, sahadaki denklemin Şam lehine değiştiği ancak aynı zamanda ekonomik yaptırımların arttığı ve vatandaşların yaşam koşullarının ağırlaştığı bir dönemde gerçekleşti.

Daha önce muhalif gruplar tarafından kontrol edilen alanlar da dahil, rejimin kontrolü altındaki tüm alanlarda 7 bin 331 oy kullanma noktası kuruldu.

Savaş nedeniyle yerlerinden edilen milyonlarca mülteci de dahil ülke dışında ikamet eden Suriyeliler seçimlere katılamadı. Aynı durum, Şam'a muhalif grupların kontrolü altındaki bölgelerin sakinleri için de geçerli oldu.

Çatışma yıllarında ülke dışında kurulan siyasi muhalefet ittifakları, söz konusu seçimleri sonuçları zaten bilinen bir ‘tiyatro' olarak görüyor.

The Economist Group'a bağlı Ekonomik İstihbarat Birimi'nde (EIU) araştırmacı olan Edward Dehnert, “Beşşar Esed liderliğindeki Baas Partisi, aday gösterdiği 177 sandalyenin çoğunu kazanacak. Kalan sandalyeler Baas önderliğindeki ‘Ulusal İlerici Cephe'deki müttefik partiler ve önde gelen iş figürleri de dahil olmak üzere bağımsızlar arasında bölünecek” şeklinde bir yorum yaptı.

Söz konusu seçim, Nisan ayında yapılması gerekirken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle iki kez ertelendi.

Suriye'de rejimin kontrol ettiği bölgelerde 522 koronavirüs vakası ve 29 can kaybı yaşanırken, diğer bölgelerde 23 vaka tespit edildi.

Suriye'de 2021 yazında devlet başkanlığı seçimlerinin yapılması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye'deki seçimlerle ilgili yaptığı basın açıklamasında, “Beşşar Esed'in Batı'nın sözde komplolarına karşı başarı olarak göstermeye çalıştığı bu seçimler, aslında Suriye halkının gerçek seçeneğinin olmadığı, özgür olmayan, tezgahlanmış çok sayıdaki seçimden biri” dedi.

Suriye'de, Baas Partisi'nin iktidarda bulunmasından bu yana özgür ve adil seçimler yapılmadığını dile getiren Sözcü, milyonlarca mülteci dahil olmak üzere ülke dışındaki Suriyeliler ve muhalefet bölgelerindeki sakinlerin oy kullanmasına izin verilmediğine dikkat çekti.

Seçimlerin, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde özgür ve adil şekilde tüm Suriyelilerin katılımıyla yapılması gerektiğine vurgu yapan Sözcü açıklamasına şu ifadelerle nokta koydu;

“Esed rejimi bu koşulları sağlamadığı sürece, uluslararası toplum, hileli seçimleri Esed'in kendine sahte bir meşruiyet atfetme ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 nolu kararının öngördüğü siyasi süreci uygulamaktan kaçınma çabası olarak görmeye devam edecek.” 

Kaynak: Şakul Avsat