Dolar

34,5429

Euro

36,1489

Altın

2.965,11

Bist

9.549,89

ABD Tayvan'a silah satışını sürdürürken Çin Tayvan'ı işgale mi hazırlanıyor?

ABD, Çin ile gerginliği artırması muhtemel bir girişimle Tayvan'a 1,8 milyar dolar (1,4 milyar sterlin) değerinde silah satışını onayladı. Pentagon, anlaşmanın roketatarlar, sensörler ve top dahil olmak üzere üç silah sistemi içerdiğini söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 15:15:10

ABD Tayvan'a silah satışını sürdürürken Çin Tayvan'ı işgale mi hazırlanıyor?

Kendini bağımsız bir ülke olarak gören Tayvan, Çin tarafından "dönek bir eyalet" olarak görülüyor.

Ülkede son yıllarda gerginlikler arttı ve Pekin, adayı geri almak için güç kullanımını göz ardı etmiyor.

Geçen hafta, ABD ulusal güvenlik danışmanı Robert O'Brien, Çin'in Tayvan'ı işgal etmeye hazır olduğuna inanmasa da, adanın gelecekte "kendini güçlendirmesi" gerektiğini söyledi.

Tayvan savunma bakanlığı, silahların "inandırıcı savaş yetenekleri inşa etmesine ve asimetrik savaşın gelişimini güçlendirmesine" yardımcı olacağını söyledi.

Anlaşma, 135 hassas güdümlü seyir füzesinin yanı sıra mobil hafif roketatarları ve savaş uçaklarına takılabilen hava keşif aksamlarını içeriyor.

BBC'nin haberine göre, Başkan Donald Trump yönetiminde ABD'nin Tayvan'a eskisinden çok daha fazla silah satışı yaptı.

Washington'un Çin ve Tayvan ile on yıllardır sürdürdüğü hassas dengeye meydan okumaya istekli görünen mevcut yönetimden de destek arandığı belirtiliyor.

Reuters'a göre Çin Dışişleri Bakanlığı, silah anlaşmasının ABD ile olan ilişkileri üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve gerektiği şekilde yanıt vereceğini söyledi.

Son aylarda ABD, Tayvan'a erişimini yoğunlaştırıyor. Ağustos ayında, Tayvan'ı on yıllardır ziyaret eden en yüksek rütbeli ABD'li politikacı, devlet başkanı başkanı Tsai Ing-wen ile görüştü.

Çin Tayvan'ı işgale mi hazırlanıyor?

Pekin bu tavrı şiddetle eleştirerek ABD'yi "Çin-ABD ilişkilerine ciddi zarar vermemek için 'Tayvan bağımsızlığı'na yardımcı yanlış sinyal göndermemesi konusunda uyardı.

Uzmanlar bir çatışmanın yakın olmadığını söylese de, Çin ayrıca, Tayvan'ın gelecekteki işgali için yerel olarak sunduğu askeri tatbikatları da hızlandırdı.

ABD, Tayvan'a silah satışında üstü örtülü bir güvenlik garantisine sahip olsa da, Japonya, Güney Kore ve Filipinler ile olduğu gibi Tayvan ile resmi bir savunma anlaşması yok.

Çin ve Tayvan, 1940'larda bir iç savaş sırasında bölünmüştü. Ancak Pekin, adanın gerekirse zorla geri alınacağında ısrar ediyor.

Son yıllarda Çin'in rakibi olarak görülen Tsai'nin Tayvan cumhurbaşkanı seçilmesiyle gerginlikler arttı.

BBC News

Haber Ara