Dolar

33,9904

Euro

37,8749

Altın

2.821,78

Bist

9.577,46

ABD'ye ait MQ-9 SİHA Yemen'de vuruldu!

Yemen'deki İran destekli Husiler, Marib ilinde ABD'ye ait MQ-9 tipi bir SİHA'yı düşürdü. Bu olay, Husilerin düşürdüğü 8. SİHA olarak kayıtlara geçti. Kızıldeniz’deki gerilim küresel ticareti tehdit ederken, ABD öncülüğünde çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturuldu.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-09-08 08:36:32

ABD'ye ait MQ-9 SİHA Yemen'de vuruldu!

Yemen'deki İran destekli Husi güçleri, ABD'ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüklerini açıkladı. Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Marib ili semalarında ABD ordusuna ait bir MQ-9 tipi SİHA, Husilere ait hava savunma sistemleri tarafından hedef alınarak düşürüldü.

8. MQ-9 SİHA DÜŞÜRÜLDÜ

Sözcü Seri, yaptığı açıklamada, “ABD'ye ait SİHA, Marib semalarında saldırı görevi sırasında vurularak düşürüldü” ifadesini kullandı. Ayrıca, bu olayla birlikte Husilerin düşürdüğü MQ-9 tipi SİHA sayısının 8'e ulaştığını belirtti.

KIZILDENİZ'DEKİ GERİLİM TIRMANIYOR

31 Ekim 2023'ten bu yana Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere saldırılar düzenlemeye devam ediyor. Husiler, bazı gemilere el koyarken, diğerlerine ise insansız hava araçları ve füzelerle saldırıyor.

KÜRESEL TİCARET GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

Bu saldırılar sonucunda birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girmesi üzerine, 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adıyla çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu duyurdu.

SÜVEYŞ KANALI'NIN ÖNEMİ

Süveyş Kanalı, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasında en kısa rotayı sunuyor. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si bu stratejik rota üzerinden gerçekleşiyor.

Haber Ara