ABD'yi göçmen krizi vurdu! Gerilim yükseliyor
ABD'deki güney sınırında yaşanan yasadışı göçmen krizi, Teksas eyaleti ile federal hükümet arasında gerilime neden oldu. Teksas Valisi, Başkan Biden'ın uyarılarına rağmen sınıra çekilen dikenli telleri kaldırmayarak ve telleri korumak için Ulusal Muhafızları görevlendirerek Washington'a karşı sesini yükseltiyor.

Oluşturma Tarihi: 2024-01-31 09:32:37

Güncelleme Tarihi: 2024-01-31 09:37:20

Teksas Valisi'nin ABD Yüksek Mahkemesi'nin dikenli tellerin kaldırılması yönündeki kararını tanımaması, Beyaz Saray ile Teksas arasındaki gerginliği artırdı. Vali Greg Abbott, direnişinin temelinde Teksas'ın güçlü ekonomisi ve federal yapısı yatmaktadır.

Teksas, yılda ortalama 1,5 milyar varil petrol üreterek ABD'nin en büyük petrol üreticisi eyaleti konumundadır. Bu güçlü ekonomik pozisyon, valiyi federal hükümetin müdahalelerine karşı direnmeye teşvik etmektedir. Ayrıca, Teksas'ın 2023 yılında 25 milyar dolar olarak açıklanan petrol gelirleri, eyaletin politik arenada etkili olmasına katkı sağlamaktadır.

Teksas, tarım, hayvancılık ve petrol endüstrilerindeki faaliyetleriyle ABD'nin gayri safi yurt içi hasılasına en büyük katkıyı yapan ikinci eyalet konumundadır. Ülkenin toplam GSYİH'sının yaklaşık 27 trilyon dolar olduğu göz önüne alındığında, Teksas'ın 2,4 trilyon dolarlık katkısı önemli bir faktördür.

Nüfusu 30 milyon olan Teksas, ülkenin iş gücünün yaklaşık yüzde 22'sini oluşturarak ekonomik anlamda da etkili bir konumda bulunmaktadır. ABD'nin federal yapısından kaynaklanan vali-federal hükümet gerilimleri, zaman zaman eyaletlerin bağımsız politik duruşlarını ortaya koymalarına neden olmaktadır.