Washington Post gazetesi, Amerika'nın yaptırımlarının ağır ekonomik şartları daha da kötüleştirdiği İran'da yaşayan çok sayıda Afgan mültecinin Türkiye'de kendilerine yeni bir hayat arayışına girdiğine aktardı.
Gazete, Sovyetler Birliği'nin 1979'da Afganistan'ı işgal etmesinden sonra binlerce Afgan'ın komşu İran'a kaçtığını, bu mültecilerin şimdiyse daha iyi ekonomik koşullar arayışı nedeniyle Türkiye'ye geldiğini kaydediyor.
Habere göre Birleşmiş Milletler verilerine göre Türkiye'de 170 bin kayıtlı Afgan mülteci bulunuyor. İran sınırına yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki Van, Afgan mülteci akınından en çok etkilenen kentlerden biri.
Gazete, bu yeni mülteci krizinin, Başkan Trump'ın İran'ı nükleer enerji ve balistik füze programlarından vazgeçirmeyi ve müzakere masasına oturmaya zorlamayı amaçlayan ”azami baskı politikasının” kasti olmayan sonuçlarından biri olduğu yorumu yapıyor.
İçişleri Bakanlığı verilerine göre Afganlar, sınırı yasadışı yollarla aşarak Türkiye'ye giriş yapan en büyük göçmen topluluğu. Buna göre geçen yıl 184 binden fazla Afgan, geçen yıl İran-Türkiye sınırını kaçak olarak geçti.
Bu sayı, 2018'deyse yüz bin civarındaydı. İran'da Birleşmiş Milletler'in kayıt altına aldığı ve bazı sektörlerde çalışmalarına izin verilen yaklaşık bir milyon Afgan mülteci yaşıyor. Ancak İran'daki kaçak Afgan sayısı 3 milyona yaklaşıyor. Kaçak göçmenler, ekonomik ve sosyal çalkantılardan çok daha fazla etkileniyor.