Tubas ve Güney Ağvar yerleşim birimleri sorumlusu Mutez Beşşarat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail Ordusu'nun birkaç saat sürecek askeri tatbikat bahanesiyle Hımset'ul Fevka köyündeki aileleri evlerinden çıkarttığını belirtti.
İsrail Ordusunun tatbikatta gerçek mermi kullandığını söyleyen Beşşarat, "Aynı bölgede 3 Yahudi Yerleşim Birimi olmasına rağmen, Filistinli ailelerin askeri bölgede oturduklarını iddia ediyor. İsrail Filistinlilerin topraklarına el koymak için, bu tur zorlamalarla ailelerin göç etmesini hedefliyor." dedi.
Ürdün sınırına komşu ve verimli topraklarıyla bilinen Ağvar bölgesindeki Filistinlilerin sayısı 1967 yılı öncesinde 320 bin iken, İsrail'in uygulamaları sonucunda bu sayının bugün 10 bine düştüğü belirtiliyor.
İsrail bu bölgede bina yapımına izin vermezken bölge insanları hayvancılık ve çiftçilikle hayatlarını sürdürüyor.
Filistin ile İsrail yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Antlaşması" çerçevesinde Batı Şeria, A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e, yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İsrail'e devredilirken, yüzde 61'ini kapsayan "C bölgesi"nin ise "idare ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.
İsrail yönetimi Filistinlilerin C bölgesinde inşaat yapmasını neredeyse imkansız kılıyor. İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da da 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası toplum, İsrail'in işgalindeki bu topraklarda bulunan Yahudi yerleşim birimlerini illegal kabul ediyor.