Ahrar’uş Şam: Taliban’ı örnek alıyoruz
Suriye iç savaşında Baas rejimine karşı mücadele veren önemli muhalif gruplarından Ahrar’uş Şam, Suriye’deki konumuna açıklık getirdi: Taliban’ı örnek alıyoruz.

Oluşturma Tarihi: 2016-05-30 13:25:00

Güncelleme Tarihi: 2016-05-30 13:25:00

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Beş senedir devam eden Suriye iç savaşında muhalif gruplardan Ahrar'uş Şam, önemli bir siyasi ve askeri yapı olarak öne çıktı.

Ahrar'uş Şam, Suriye iç savaşında önemli bir yapı olarak daha fazla öne çıkması, savaşa müdahil olan ülkeler tarafından grubun konumuna dair soruların oluşmasına neden oldu: Grup ‘ılımlı' muhalif gruplardan mı yoksa Rusya'nın da dâhil olduğu bazı ülkelerin iddia ettiği gibi ‘terörist' bir yapılanma mıydı?

Grubun lider yardımcısı Şeyh Ömer (El Mühendis Ali El Ömer), düzenlediği “Ahrar'uş Şam'ın İslami Akımlar Arasındaki Yeri” başlıklı basın toplantısında bugüne kadar gruba karşı yöneltilen tüm soruların cevabını verdi.

OSMANLI'NIN ARDINDAN ORTAYA ÇIKAN İSLAMİ AKIMLAR VE AHRAR'IN YERİ

Şeyh Ömer'in açıklamasına, Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünün ardından ortaya çıkan İslami hareketleri sıralayarak başladı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun ardından dört ana İslami hareketin ortaya çıktığını söyleyen Şeyh Ömer'e göre, bu hareketler her ne kadar farklı eğilimler sergilese de temelde bir amaçları vardı:  ‘İslam halifeliğinin kurulması'.

Bu hareketlerden Müslüman Kardeşler siyasete katılım, Tebliğ Cemaati de İslam'ı anlatma ve tebliğ yoluyla hilafeti ihdas etmeye çalışmışlardı. Bu hareketleri istenilen başarıyı gösterememesi üçüncü bir kol olan ‘cihad' yanlısı kolun ön plana çıkmasına sebep oldu.

Ahrar'uş Şam, bu hareketlerin özellik ve faziletlerini bünyesinde barındırmaktadır.

Şeyh Ömer, Ahrar'uş Şam ile kendini ‘cihad' yanlısı olarak yansıtan gruplar arasındaki farkı; “Ahrar'uş Şam için ‘cihad' geçici bir taktik değil, bunun çok ötesinde geniş kapsamlı bir ‘cihad' anlayışıdır” ifadeleri ile açıkladı.

SİYASİ KATILIM

Şeyh Ömer, Grub'un siyasi katılım hakkındaki görüşleri üzerinde de durdu.  

Şeyh, Ahrar'uş Şam'ın siyasi müzakereler, konferanslar ve toplantıları ve bunlara katılımı bir “ta'til”(aksatma) hareketi olarak gördüklerini belirtti.

“TALİBAN'I ÖRNEK ALIYORUZ”

Taliban'ın İslami hareketler arasındaki önemine de değinen Şeyh Ömer, “Taliban, örnek alınması gereken bir harekettir, onu örnek alıyoruz” dedi.

Ahrar'uş Şam, Taliban hareketinin merhum lideri Molla Ömer'in vefatının ardından bir taziye mesajı yayınlamış ve taziyede Molla Ömer'e “Kutlu Emir” ve harekete de “Kutlu Hareket” ifadeleri ile hitap etmişti.