Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

'Alaska görüşmesi ABD-Çin ilişkilerinin yenilenmesi için bir fırsat olabilir'

Çinli güvenlik uzmanı Yuan, Washington ile Pekin yönetimi arasında yapılacak toplantının, iki tarafın da karşılıklı büyümesi ve aralarındaki ilişkinin tazelenmesi için fırsat olacağını söyledi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-18 19:01:08

'Alaska görüşmesi ABD-Çin ilişkilerinin yenilenmesi için bir fırsat olabilir'

Çinli güvenlik uzmanı Jingdon Yuan, Washington ile Pekin yönetimi arasında bugün ABD'nin Alaska eyaletinde yapılacak toplantının, iki tarafın da karşılıklı büyümesi ve aralarındaki ilişkinin tazelenmesi için alt satırlarını, beklentilerini ve önerilerini sunmalarını sağlayacak ilk fırsat olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) kıdemli güvenlik uzmanı Jingdon Yuan, Çin'in, muhatabı ABD'yi bu toplantıda daha aktif bir şekilde değerlendirmeye çalışacağını söyledi.

Jingdon, bunun nedenini, "yakın zamanda seçilen ABD Başkanı Joe Biden'nın yönetiminin, selefi Donald Trump dönemindeki iki ülke arasında kısasa kısas yaptırımlarla birlikte süre gelen ticaret savaşına sahne olan Çin politikasının genel parametresini, büyük ölçüde koruması" olarak değerlendirdi.

SIPRI uzmanı Jingdon, Biden'ın selefi Trump'tan iki önemli konuda ayrıştığını belirtti.

Jingdon, "İlk olarak Biden'ın prensipleri açık görünüyor ve bunlar konusunda ısrarcı. Ayrıca Trump gibi boş konuşmuyor. İkinci olarak da her iki tarafın da ortak çıkarları paylaştığı diyalog ve iş birliğine açık." yorumunu yaptı.

Biden döneminde iki ülke arasındaki ilk üst düzey temasta, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Dışişleri Bakanı ve Devlet Konseyi üyesi Wang Yi ve Halk Cumhuriyeti Dışişleri Merkez Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile Alaska'da bir araya gelecek.

Toplantı, eski Başkan Donald Trump döneminde iki ülke arasında yokuş aşağı giden ikili ilişkilerin ardından, Biden döneminde böylesine üst düzey bir temasın ilk örneği olacak.

Jingdon, Biden yönetiminin, Çin'e karşı iklim değişikliği konusunda açık olacağını ve ticaret, teknoloji ve bölgesel güvenlik konularında da kararlı olduğunu söyledi.

"Çinlilerden açık ve dürüst tartışmalar bekleyebilirsiniz" diyen Jingdon, ABD tarafının ise "daha spesifik, hedefe yönelik ve inatçı olacağını ancak gerekli olmayan yerlerde de tartışmaya girmeyi seçmeyeceğini" kaydetti.

Alaska toplantısının en iyi sonucunun, her iki tarafın da daha fazla görüşme konusunda mutabık kalması olacağını dile getiren Jingdom, "Hatta belki de (toplantının) bazı spesifik konularda iş birliği de dahil olmak üzere 'Asya-Pasifik Ekonomik İş Birliği' veya 'G20' zirveleri aralarında Şi Cinping-Joe Biden görüşmesi gibi daha iyi sonuçları da olabilir." diye konuştu.

Jingdon ayrıca, eski Başkan Trump yönetimi ile Çin arasında, Ocak 2020'de varılan ticaret anlaşmasının da "Biden yönetimi tarafından ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin genel bir değerlendirmesi yapılıncaya kadar yürürlükte kalacağını" söyledi.

Jingdon, "ticaret dengesizliğinin, teknoloji ve inovasyonda liderliği muhafaza etmek, fikri mülkiyetin korunması, pazara erişimde adalet gibi konulardan daha az önemli olabileceği" değerlendirmesinde bulundu.

SON VİDEO HABER

Liseli, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Haber Ara