Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Alman Der Spiegel: Türkiye iflasın eşiğinde

Dünyanın önde gelen haftalık haber dergisi Alman Der Spiegel, bu haftaki kapak konularından birini Türkiye’nin çöküşüne ayırdı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-01 21:54:23

Alman Der Spiegel: Türkiye iflasın eşiğinde

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Der Spiegel, bu haftaki kapak konularından birinde "Türkiye'nin ekonomisinin çöktüğünü" yazdı.

15 Temmuz'a yönelik gözaltı ve tutuklama sürecini “temizlik harekâtının” şeklinde tanımlayan dergi, bunların ekonomiyi sarstığını iddia etti.

Türkiye muhabiri Maximilian Popp imzalı haberde "Yaptırım ve baskıların artık ülke ekonomisini elinde tutan elitleri de hedef aldığı" belirtilerek Erdoğan döneminde, bir ara yılda yüzde 9'luk bir büyüme göstermeyi başaran ekonomi, son aylarda dramatik bir çözülme içine girdi" denildi.

Dergi, "geçen yılın üçüncü çeyreğinde Türk ekonomisinin yüzde 1.8'lik bir gerileme yaşadığını" belirtirken, "dolar karşısında tarihsel bir düşüş gösteren Türk Lirası'ndaki olumsuzlukları işsizlik ve enflasyondaki artışın desteklediğini" yazdı.

Dergiye göre, "Kapalı Çarşı ve Kayseri gibi bir dönem ekonomik parlaklığa örnek gösterilen bölgelerde artık hayaletler dolaşıyor." Kapalı Çarşı'daki 2000 dükkanın 600'ünün kapandığı, dolayısıyla turizmin nasıl büyük bir çöküş içinde olduğu" belirtiliyor.

Hacı Boydak örneğini veren Der Spiegel, gerçek adını ve görev yaptığı kurumu gizleyen, geçmişte Ak Parti'ye oy verdiğini belirten bir yatırım bankacısının ifadelerine de yer verdi.

Buna göre 2003-2012 döneminde, Türkiye'ye 400 milyar dolarlık bir dış kaynak geldiğini belirten Türk yatırım bankacısı, son dönemde yabancı yatırımlarda da yüzde 40'ı bulan bir gerilemeye tanık olduklarını söyledi. "Özellikle kitlesel tutuklamaların ve el konulan şirketlerin bu çöküşte çok etkili olduğunu, Türkiye'de Erdoğan'ı eleştiren kimsenin artık güvencede olmadığını" belirtti. Söz konusu ismin “Erdoğan başka bir âlemde yaşıyor artık, durumun vahametinin farkında değiller” dediği de aktarıldı.

Der Spiegel, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, sarsılan Türk ekonomisine destek aramak için şubat ayında Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble ile görüştüğünü belirtti.

AYPA-20170401-1400-SPIEGEL-2017_14-TR-S01

Haber Ara