Alman Yüksek Mahkemesi, Esed rejimine bağlı eski albay Enver Raslan'ı "insanlığa karşı suç işlemek" ve 27 ayrı cinayetten müebbet hapse mahkum etti.
Almanya'da bulunan işkence mağdurlarının müdahil olduğu ve 2020 yılı nisan ayında başlayan davada 80'den fazla tanık dinlenmişti.
Almanya ile doğrudan ilgisi olmayan dava, Uluslararası Ceza Hukuku kapsamında evrensellik ilkesi gereği Suriye'de devlet eliyle işlenen cinayet ve işkence suçlarıyla ilgili dünyada görülen ilk dava olma özelliği taşıyor.
2014'te Almanya'ya gitti
Ömür boyu hapse mahkum olan Enver Raslan, 2012'de Suriye'den ayrılıp 2014'te Almanya'ya gitti. Kendisini muhalif olarak tanıtarak 2015'te Berlin polisine başvuran Raslan, rejimin ajanları tarafından öldürülebileceğini iddia etti.
Raslan, hakkında yapılan araştırma sonrası tutuklandı.
Alman Adalet Bakanı Buschmann kararı değerlendirdi
Öte yandan Almanya'nın Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann, Suriye istihbaratı için çalışan Enver Raslan'ın Koblenz'de insanlığa karşı suç ve cinayet işlemekten ömür boyu hapse mahkum edilmesine yönelik kararını değerlendirerek, insanlığa karşı suç işleyen hiç kimsenin, hiçbir yerde güvenli sığınak bulamaması gerektiğini söyledi.
Buschmann, yaptığı yazılı açıklamada, Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesinin verdiği kararın sadece Almanya için değil uluslararası açıdan çok önemli olduğunu belirtti.
Adalet Bakanı Buschmann, açıklamasında şunları kaydetti:
"Nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin, insanlığa karşı işlenen suçlar cezasız kalamaz. Uluslararası ceza hukuku açısından dayandığı büyük ve güçlü kanaat budur. Esed rejiminin işkence hapishanelerinde korkunç adaletsizlikler yaşandı. Kurbanların ve ailelerinin acısının hayal edilenin de ötesinde. Bu suçlara hukuk dilinde cevap vermek tüm uluslararası toplumun sorumluluğundadır.
Alman yargısı da bu sorumlulukla karşı karşıya kalmıştır. Bu kararın dünya çapında örnek teşkil etmesi gerekiyor. Diğer anayasal devletlerin bu kararı tanımasını dilerim. İnsanlığa karşı suç işleyen hiç kimse, hiçbir yerde güvenli sığınak bulamamalı."