Freiburg Üniversitesi Profesörü ve modern ve çağdaş tarih kürsüsü sahibi Jörn Leonhard, İngilizlerin Kraliçe'nin saltanatının yakında sona ereceğinin çok iyi farkında olduklarını belirterek, “Bu, İngilizleri doğal olarak tedirgin eden bir şey" dedi.
Alman Tarihçi Leonhard açıklıyor: Skandallar kraliyet ailesi için yeni değil - ancak bir şey ciddi bir sorun haline gelebilir.
Sussex Düşesi Meghan Markle ile Prens Harry'nin talk show sunucusu Oprah Winfrey ile röportajından günler sonra bile, skandallar hâlâ herkesin ağzında. Sonunda ikisi gerçek bir bomba attı: Meghan'ın sadece Buckingham Sarayı'nda geçirdiği süre boyunca intihar düşünceleri olduğu söylenmiyor, Kraliyet Ailesi üyelerinin o sırada doğmamış çocuklarının ten rengi konusunda şaşkın oldukları söyleniyor. Daha doğrusu, soru "cildi ne kadar koyu olurdu" idi. İngiliz kraliyet ailesini bir "şirket" ve aile olarak vuran ciddi ırkçılık suçlamaları var .
Ama Meghan ve Harry'nin bu röportajda verdiği zarar gerçekten ne kadar büyük? Aileyi yok ettiler mi, hatta monarşiyi tehlikeye mi attılar?
‘watson.de' Freiburg Üniversitesi Profesörü ve modern ve çağdaş tarih kürsüsüne sahip Jörn Leonhard ile İngiliz monarşisi ve mevcut durumu nasıl değerlendirdiği hakkında konuştu.
Tarihçi Prof. Jörn Leonhard, Watson'a, monarşiye ne olacağı sorusunun, Meghan ve Harry ile yaptığı röportajdan bu yana sadece İngilizleri meşgul etmediğini söyledi. Ayrıca Birleşik Krallık ve Cebelitarık Avrupa Birliği üyelik referandumu ve Kraliçe II. Elizabeth'in tahttan çekilmesi önemli bir rol oynamaktadır.
Tarihçi Prof. Leonhard, İngilizlerin Kraliçe'nin saltanatının yakında sona ereceğinin çok iyi farkında olduklarını belirterek, "Bu, İngilizleri doğal olarak tedirgin eden bir şey. Kraliçe, Büyük Britanya'nın bir sembolüdür. Dünyada ülkeyi monarşiyle ilişkilendirmeyen neredeyse hiç kimse yok” dedi.
Prof. Leonhard , "Monarşi bir İngiliz markası haline geldi ve Brexit'ten sonra daha da önemli hale geldi" dedi.
“İngilizlerin bu kadar ağır iddialara karşı duyarlı olmasına şaşmamalı. Sonuçta, sadece kraliyet ailesini değil, bütün bir halkı etkiliyor” diyen Tarihçi Leonard, "Monarşi hayatın birçok alanına entegre edilmiştir. Örneğin Kraliçe, Anglikan Kilisesi'nin başıdır" diye açıklıyor. Monarşi çöktüğü takdirde, İngilizler kendilerine sordu: Öyleyse geriye ne kaldı? "Farklı bir ülke olurdu." dedi.
“Ancak Meghan ve Harry'nin açıklamaları kraliyet ailesine gerçekten zarar vermezdi” diyen Prof. Leonhard, "Kraliçe o kadar çok kaotik aile olayına tanık oldu ki,..". Kendi çocuklarının boşanmasını, Prenses Diana'nın trajik ölümünü veya Prens Andrew'un taciz skandalını düşünün. Harry bundan çok uzak. İngiliz monarşisi yüzyıllar boyunca uyum sağlamayı, basınla çalışmayı ve skandallarla başa çıkmayı öğrendi” dedi.
Irkçılık iddiaları Kraliyet
Ailesi için sorun olabilir
"Aile içindeki yüksek baskı iddiaları yeni bir şey değil. Bununla birlikte, Harry ve Meghan, Oprah Winfrey: Irkçılık iddialarına yepyeni bir taş attı. Bunlar zaten saray tarafından reddedildi, ancak uzmana göre bu yeterli değil” diyen Prof. Leonhard, " İddialar çözülmezse, monarşi için ciddi bir sorun haline gelebilir " uyarısında bulundu.
Prof. Leonhard konuşmasını, " Kraliçe'nin röportajla ilgili bir açıklama yayınladığı dikkat çekicidir "diye devam etti: “Bunu ciddiye aldığını ve baskıyı fark ettiğinin bir işaretini gösteriyor. O gelince ırkçılık, toplum çok duyarlı olmuştur sorunu "Kara Yaşamlar Matter" hareketi ve George Flyod ölümü. Bu nedenle bu suçlama, özellikle kraliyet ailesini vuruyor. Buradaki soru şudur: Kraliyet ailesi, dekolonizasyondan bir ders aldı mı?. Kralcı karşıtı ciddi bir hareket görmüyorum.”
Tarihçi Prof. Leonhard, İngiltere'de monarşinin kaldırılması tehlikesini görmüyor; ancak ona göre, İngiliz kraliyet ailesinin ırkçılık iddialarına açıklama getirmesi önemlidir.
“Bunlar çözüldüğünde, sonuçta daha çok Kraliçe II. Elizabeth'ten sonra ne olacağı sorusu gündeme gelecektir” diyen Tarih profesörü, "Monarşi belirli bir sırrı, bir aurayı çevreliyor. Monarşi zamanla hareket etmeli, ancak aynı zamanda sırrı saklamalı ve böylece ikisini birleştirmelidir" diyor.
Profesör Leonhard'a göre ise Kraliçe'nin hükümdarlığıyla ilgili soru şu olacak: halefleri de başarılı olacak mı?
Kaynak: watson.de