Almanya'da gurbetçilere dil sınavı ısrarı
Türk asıllı Alman Milletvekili Dağdelen, Almanya'nın aile birleşimi vizesi için dil sınavı koşulundaki ısrarını eleştirirken, 'Aile bütünlüğü bir insan hakkıdır, dil bilgisi koşuluna bağlanamaz' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2015-07-22 12:08:56

Güncelleme Tarihi: 2015-07-22 12:08:56

Alman Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, aile birleşimi vizesi için dil sınavı koşulunda ısrar eden Almanya'nın AB hukukunu ihlal ettiğini belirterek "Sadece geçen yıl 12 bin 488 kişi bu sınavda başarısız oldu. Aile bütünlüğü bir insan hakkıdır, dil bilgisi koşuluna bağlanamaz" dedi.

Dağdelen, Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın (ABAD) 9 Temmuz'da Hollanda ile ilgili aldığı kararla yeniden gündeme gelen aile birleşimi vizesi ve dil sınavı koşulu hakkında AA'ya açıklamalarda bulundu.

Alman hükümetinin, ABAD'ın Hollanda kararını tek taraflı yorumladığını ve bu kararın dil sınavı uygulamasını haklı çıkardığını savunduğunu belirten Dağdelen, "Aslında ABAD kararı özünde, aile birleşimi kapsamında Almanya'ya gelecek yabancı ülke vatandaşlarına uygulanan dil sınavı şartına son veriyor” görüşünü savundu.

ABAD'ın, Hollanda kararında uyum için önlemler alınabileceğini ifade ettiğini ancak bunların aile birleşimi hakkına zarar veremeyeceğini de kayda geçirdiğini vurgulayan Dağdelen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABAD kararı Almanya'ya gelecek eşlerin uyumunun kolaylaştırılması beklentisini ifade ediyor. Ancak Almanya'nın uygulamaları tam aksi yönde. Dil sınavını geçemeyen eşler aylar hatta yıllarca ayrı yaşamak zorunda kalıyor. Sadece geçen yıl 12 bin 488 kişi bu sınavda başarısız oldu. Aile bütünlüğü bir insan hakkıdır, dil bilgisi koşuluna bağlanamaz. Hileli uygulamaya son verilmeli, dil sınavı koşulu iptal edilmeli. Almanca en iyi Almanya'da öğrenilir.”