Almanya’da sömürgeciliğin izleri
Almanya’da 1907- 1908 yıllarında Doğu Afrika’daki sömürge bölgelerinden getirttiği binden fazla kafatasına ulaşıldı.

Oluşturma Tarihi: 2017-10-06 10:49:08

Güncelleme Tarihi: 2017-10-06 10:49:08

TIMETURK | ÇEVİRİ  

Almanya'da iki yıl süren bir çalışmanın ardından çoğunluğu Ruanda'ya ait olmak üzere Afrika Kolonilerine ait binden fazla kafatası bulundu.

VATANLARINA GERİ GÖNDERİLECEKLER

Konuyla ilgili araştırma yapan Prusya Kültürel Miras Vakfı başkanı Hermann Parzinger şu an kafataslarının kökenlerini çevreleyen koşulları incelediklerini daha sonra vakıf olarak ait olduğu ülkelerle birlike sorunun çözümü için uygun bir yol bulunacağını söyledi.



"AMA NASIL?.."

Ruanda'nın Almanya Büyükelçisi Igor Cesar, 2016 yılına kadar katliamın kalıntılarının farkında olmadığını söyleyerek “Almanya'da 1000 kafatasının keşfedilidiğini öğrendiğimizde aklımıza gelen ilk soru şu 'Nasıl yani?' oldu. O dönemde Ruanda'da mezarlık yoktu ve cesetler aile evlerinin yakınlarına gömülüyordu. Şimdiye dek gösterdiğimiz ilgi, bu kafataslarının arkasındaki tarihi bilmek arzusundan kaynaklanıyor. Durumun ne olduğunu tam olarak öğrendiğimizde bununla başa çıkmanın en iyi yolunu düşünürüz" dedi.

KATLİAMDAN KALAN KAFATASLARINI ALMANYA'YA TAŞIMIŞ

Söz konusu kafataslarının 1907-1908 yılları arasında insan gelişimini inceleyen antropolog Felix von Luschan için gemiye yüklenilerek Almanya'ya gönderildiği bilgisine de ulaşıldı.

KATLİAMLAR ÜLKESİ: RUANDA

Akıllara iç savaş ve katliamlarla kazınmış ülkelerden biri olan Ruanda, Almanların kafataslarını topladığı 1907 yılından sonra da aynı acıları yaşamaya devam etti. Ülkede yaşanmış en büyük katliam ise 1994'te ateşlenen iç savaş sonrasında meydana geldi. Farklı güçler tarafından desteklenen Tutsiler ve Hutular arasında çıkan çatışmalarda yalnızca yüz gün içerisinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu, Hutular (Interahamwe) tarafından öldürülmüşdü. Katliam, Tutsi destekli Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kegame'ye bağlı güçlerce Hutu ağırlıklı hükümetin düşürülmesi ile son buldu.