TIMETURK | HABER MERKEZİ
Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) tarafından Alman Yazı İşleri Ağı gazeteleri ile paylaşılan bilgilere göre 18 Şubat itibariyle "tehlikeli” olarak sınıflandırılan siyasi motivasyonlu aşırı sağcıların 60 civarında olduğu belirtildi. Bu sayının 2012 yılında bu yana istikrarlı bir artış göstererek beş kat arttığı kaydedildi.
"TEHLİKELİ" NE DEMEK?
Deutsche Welle (DW) Türkçe'de yer alan habere göre "Tehlikeli" tanımı Almanya'da, siyasi motivasyonla terör saldırısına kadar ağır şiddet suçu işleyebileceği düşünülen kişiler için kullanılıyor.
DİNİ AŞIRICILAR
BKA dini motivasyonlu tehlike arz edenlerin sayısını da 660 olarak açıkladı. BKA sözcüsü bu sayının da 2007 ve 2018 yılları arasında artış gösterdiğini ve nerdeyse on kat arttığını açıkladı. Geçen on yılın başlarından bu yana Suriye ve Irak'ta yaşanan savaşlar ve IŞİD'in ortaya çıkışıyla da sayısının artışında parallellik yaşandığı belirtildi.
SOL EĞİLİMLİ AŞIRICILAR
Sol eğilimi tehlike arz edenlerin sayısının ise Ocak sonu itibariyle beş olduğu ve tek rakamlı düzeylerde kalmaya devam ettiği kaydedildi.
ALMANYA'NIN AŞIRI SAĞ SORUNU
Almanya Federal Emniyet Teşkilatı, her ne kadar aşırı sağcıların sayısını 60 olarak açıklasa da ülkedeki aşırı sağın silahlandığı ve yeniden örgütlenmeye başladığına ilişkin haberler geliyordu.
ALMANYA İÇ İSTİHBARATI: AŞIRI SAĞCILAR İÇ SAVAŞ SENARYOSUNA HAZIRLANIYOR
Alman "Welt am Sonntag" gazetesi, 2019'un Nisan ayında Anayasayı Koruma Teşkilatının hazırladığı "aşırı sağcı terör eğilimleri ve potansiyeller" konulu gizli bir rapor yayınladı. Almanya'da şiddet yanlısı aşırı sağcılardan gelecek tehlikenin arttığına işaret edilen raporda, aşırı sağcıların örgütler ve oluşumların dışında küçük gruplarda veya bireysel olarak ortaya çıkmaya başladığı belirtildi.
"ARALARINDA POLİS ve ASKERLER VAR
"Çok sayıda aşırı sağcı birkaç ay veya birkaç yıldan beri aktif ve bunların bir kısmı daha önce bilinmeyen kişiler" denilen raporda, bu kişilerin büyük çoğunluğunun 30 yaşında erkekler olduğu ve aralarında polis ve askerlerin de bulunduğu kaydedildi.
Aşırı sağcıların iletişimlerini öncelikle internet üzerinden sağladıklarına işaret edilen raporda, "Resmi makamlar, aşırı sağcıların iç savaş senaryosuna ve kaygı duyulan kamu düzeninin çökmesine hazırlandıklarına ilişkin ipuçları buldu" denildi.
"BOMBALI SALDIRILAR İÇİN ALIŞTIRMA YAPIYORLAR
Raporda, aşırı sağcıların bombalı saldırı alıştırması da yaptığı belirtildi.
Aşırı sağcı teröristlerin gerçekleştirdikleri eylemlerde yeteri kadar organize olmadığının görüldüğü ifade edilen raporda, aşırı sağcıların internet ve sosyal ağlar üzerinden iletişim sağladıkları için takip edilmelerinin zorlaştığına dikkat çekildi.
Gazetede ayrıca, Almanya Kriminal Dairesi'nin (BKA) ülkede her vakit saldırı yapma riski taşıyan 33 aşırı sağcının bulunduğu ve bu sayının geçen yıl 22 olduğuna yönelik açıklamasına da yer verildi.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas
DIŞİŞLERİ BAKANI: ALMANYA'NIN AŞIRI SAĞ SORUNU VAR
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 2019'un haziran ayında, Bild için kaleme aldığı yazıda ülkedeki "aşırı sağ terörüne” dikkat çekerek, topluma bu soruna karşı sokağa çıkma çağrısı yaptı.
Maas yazısında Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke'nin öldürülmesinin kendisini derinden sarstığını ifade ederek, "İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının üzerinden 80 yıl geçmişken politikacılar yine savundukları siyasi görüşleri için ve ülkemize bağlılıkları nedeniyle aşırı sağcı teröristlerin kurbanı oluyor. En trajiği ise; bu olayın ‘geliyorum' demesiydi” ifadelerini kullandı. Maas, Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) cinayetlerinin yıllarca aydınlatılamamasını, daha önce saldırıya uğrayan Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker ve Altena Belediye Başkanı Andreas Hollstein'ın son zamanlarda yine ölüm tehditleri almasının ve Lübcke'nin "tiksindirici bir nefretin hedefi olmasının” uyarı niteliğindeki felaket habercileri olduğunu kaydetti.
"12 BİNDEN FAZLA ŞİDDET EĞİLİMLİ AŞIRI SAĞCI SOKAKLARDA"
Dışişleri Bakanı, Almanya'da 12 binden fazla şiddet eğilimli aşırı sağcının bulunduğunu, bunlardan 450'si hakkında yakalama kararı bulunmasına rağmen hala saklanmayı başarabildiklerini hatırlatarak, son yaşananların aşırı sağcı terörü görmezden gelenler için bir "uyanma çağrısı" olduğunu kaydetti. Maas, "Tüm bunlar hala kimilerinin görmezden gelmeyi tercih ettikleri bir olguya işaret ediyor: Almanya'nın bir terör problemi var” diye yazdı.
Ülkede yükselen bu sorunu görmezden gelmenin ölümcül olabileceğine dikkat çeken Maas, toplumu demokrasiyi savunmaya ve önyargılarla mücadeleye çağırdı. Berlin'deki "Unteilbar” (Bölünmez) protestolarını örnek gösteren Maas, "Belki de ülkemizin oldukça etkili olan ‘İklim İçin Cumalar'ın (Fridays for Future) yanı sıra bir de demokrasi perşembelerine ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.
Terörün yarattığı şiddetin kaynağı ne olursa olsun savunulacak bir tarafı olmadığının altını çizen Maas, "Terör terördür. Bunun karşılaştırması olamaz” diye yazdı.
KATİL AŞIRI SAĞCIYDI
Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke, 2 Haziran 2019'da evinde yakın mesafeden başına ateş edilerek öldürülmüştü.
ALMAN POLİSİ 200'E YAKIN SİYAH HAÇ KALDIRDI
Almanya'nın doğusunda, 2019'un Temmuz ayında aşırı sağcılar tarafından yol kenarlarına yerleştirilen, siyah sprey boyayla boyanmış 200 kadar tahta haç polis tarafından kaldırıldı.
Polis "ırkçı nefreti yaymak" süphesiyle, haçları koyanlar hakkında inceleme başlattı. Kuzeydoğu'daki Mecklenburg-Western Pomerania eyaletinin çeşitli yerlerine konulan haçlarda "Göçmenlik öldürür", "Yabancı kurbanı Almanları unutmayacağız" gibi yabancı düşmanı sloganlar da yer aldı.
ALMANLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE İNANIYORLAR
Aşırı sağcılar 1990'da Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesinden sonra 'binlerce Almanın yabancılar tarafından öldürüldüğünü' iddia ediyor. Alman polisiyse buna dair tek bir kanıt olmadığına dikkat çekiyor.
"DEMİR HAÇ"
Almanya'da siyah haçlar, 2014'te ortaya çıkmaya başladı. Son 5 yıldır her Temmuz ayında aşırı sağcılar ülkede çeşitli yerlere siyah haç yerleştiriyor. Suriye savaşı nedeniyle ülkeye göçler ise 2015 yılından sonra yoğunlaştı. "Demir Haç" da denilen sembol, Prusya Krallığı (1701-1918) döneminde 1813'ten sonra bir savaş nişanı olarak kullanılıyordu. Aynı sembol 2. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından da kullanılmıştı.
AŞIRI SAĞ, KARŞITLARINI MERCEK ALTINA ALDI
Yine Temmuz 2019'da Almanya İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, "Aşırı sağcılığı eleştirel bir biçimde ele alan ünlüler, resmi görevliler, sivil inisiyatifler, medya kuruluşları ve özel kişiler giderek daha fazla bu tutuma maruz kalıyor" dedi.
Sözcü, aşırı sağcıların siyasi düşman olarak tanımladığı kişiler için hazırladığı listelerle korku oluşturmayı ve güvensizlik yaratmayı hedeflediğini belirtti. Sözcü, siyasi güdülü şiddet çerçevesinde bu tür listelerin kamuoyunda paylaşılmasının sık karşılaşılan bir pratik olduğunu belirtti. (Ölüm listesi için TIKLAYINIZ)
2019'DA 250 KİŞİYİ YARALADILAR
Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, 2019'un Kasım ayında İçişleri Komisyonu'nun kapalı oturumunda yaptığı sunumda Geçmiş yıllarda 570 aşırı sağcının silah ruhsatının iptal edildiğini, 2018'un ilk 8 ayında 12 binden fazla suç işlediklerini, bu suçlar sonucunda 250 kişinin yaralandığını kaydetti.
AŞIRI SAĞCI İSTİHBARATÇI KOVULDU
Yine Kasım 2019'da aşırı sağcı olduğu iddiasıyla bir istihbaratçı görevinden uzaklaştırıldı. Alman basın görevlinin iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nda çalıştığını yazdı. Görevi ''aşırı sağcıları takip etmek'' olan istihbaratçının kendisinin de "aşırı sağcı" olduğunun belirlendiği ifade edildi. Sekiz yıldır kurumda çalışan istihbaratçı hakkında mayıstan bu yana disiplin soruşturması yürütüldüğü ve bu kişinin Whatsapp grubunda aşırı sağcı ifadeler kullandığı, Adolf Hitler'in fotoğraflarını paylaştığının tespit edildiği kaydedildi.
ALMAN ORDUSU TOPLAM 550 AŞIRI SAĞCI ASKERLERİ SORUŞTURUYOR
Askeri İstihbarat Teşkilatı (MAD) Başkanı Christof Gramm, 26 Ocak 2020'de Welt am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, 2019'da 8'i aşırı sağcı olmak üzere toplam 14 aşırılık yanlısı askerin tespit edildiğini, bu kişiler hakkındaki ihraç kararlarının işleme konulduğunu ya da kısa süre içinde konulacağını kaydetti.
Alman ordusunda halen aşırı sağcı olduğu düşünülen 550 civarında askerle ilgili soruşturma yürütüldüğünü belirten Gramm, sadece 2019'da 350 asker hakkında bu konuda soruşturma başlatıldığını vurguladı.
ÖZEL KUVVETLERDE DE AŞIRI SAĞCILAR VAR
Gramm, Alman ordusunun özel kuvvetler birimi KSK'de aşırı sağcı olduğundan şüphelenilen askerlerin oranının yüksekliğine işaret ederek buradaki yaklaşık 20 asker hakkında soruşturmanın sürdüğünü bildirdi.
ALMAN SİLAHLI KUVVETLERİNDE 'GÖLGE ORDU' MU VAR?
Almanya'nın, silahlı kuvvetler içinde bir "gölge ordu" bulunduğu iddialarını çok ciddiye aldığının ve araştırdığının altını çizen Gramm, şunları kaydetti:
"Bu araştırmalarda aşırılık yanlılarını ve anayasaya bağlılığı eksik olan kişileri tespit ettik. Bunlar kısmen birbirini tanıyorlardı. Devletimizi ortadan kaldırmak isteyen kararlı hatta şiddet kullanmaya hazır bir grubu ise henüz belirleyemedik. Adli kovuşturma makamları şu an bununla ilgilense de biz de yakından takip etmeye devam edeceğiz."
(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)