Terör destekçisi AB ülkelerinde, Barış Pınarı Harekâtı hazımsızlığı sürüyor. Türkiye'ye silah satışını durduran ülkeler arasına Almanya da katıldı..
Türkiye'nin terör devleti kurulmasını devleti kurulmasını engellemek ve Suriyelilerin kendi ülkelerine dönüşünü sağlamak açin başlattığı Barış Pınar Harekatı tüm hızıyla sürerken; Almanya'dan bir açıklama geldi.
Almanya Başkanbakı Merkel, operasyon sebebiyle Türkiye'ye silah satmayacaklarını açıkladı. Merkel ayrıca, Türkiye'ye operasyonu bitirmesi çağrısı yaptı.
TÜRKİYE'YE SİLAH SATIŞINI ASKIYA
ALAN DİĞER ÜLKELER
Türkiye'nin operasyonu sebebiyle Almanya dışında Fransa, Norveç, Finlandiya, Hollanda, Kanada, İtalya, İngiltere ve Çekya da silah satışını durdurmuştu. İspanya ise gerilimin daha da tırmanması durumunda Türkiye'deki Patriot hava savunma sistemlerini geri çekeceğini açıklamıştı.
ABD YAPTIRIM KARARI ALDI
ABD Hazine Bakanlığı, bu hafta başında Savunma Bakanı Hulisi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri BakanıSüleyman Soylu ile Enerji ve Savunma Bakanlıklarını yaptırım listesine almıştı. Bunun yanı sıra Washington yönetimi, iki ülke arasında ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı planlayan görüşmeleri de askıya almıştı.
TÜRKİYE, ALMAN SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİNİN BİR NUMARALI ALICISI
Öte andan Almanya Türkiye'ye geçtiğimiz yıl da 242 milyon 800 bin euro değerinde silah satmış, bu da Almanya'nın toplam 770,8 milyon euro tutarındaki yıllık silah ihracatının yaklaşık üçte birine tekabül etmişti. Ankara böylelikle geçen yıl Alman savunma sanayi ürünlerinin açık ara bir numaralı alıcısı oldu.
Türkiye 2019 yılının ilk sekiz ayında Almanya'dan 250 milyon 400 bin euro değerinde silah ithal etti. Söz konusu rakam, henüz sene sonu gelmemiş olmasına rağmen, Türkiye'nin 2005'ten bu yana en fazla ithalatı bu yıl yaptığını gösteriyor.
TAMAMINA YAKINI DENİZ KUVVETLERİNE
Almanya Ekonomi Bakanlığı, Dağdelen'in soru önergesine verdiği yanıtta Türkiye'ye satılan silah türlerinin neredeyse tamamının deniz kuvvetleri için olduğunu da bildirdi. Bu ürünlerin büyük olasılıkla Alman Thyssenkrupp şirketinin katkılarıyla Türkiye'de üretilen 214 sınıfı altı adet denizaltı ile bağlantılı olduğu tahmin ediliyor. Almanya hükümeti söz konusu parçaların satışını 2009 yılında onaylamış ve bu ihracatı "Hermes kefaleti" denen ve Alman firmalarını dış müşterilerin ödeme yapamamasına karşı koruyan kefaletle güvence altına almıştı.
Öte yandan Alman hükümetinin Türkiye'ye silah satışlarına verdiği yeni onaylarda da, son üç yılın ardından bu sene ilk kez artış kaydedildi. Hükümetin 9 Ekim tarihine dek toplam 28,5 milyon euroluk savunma ürünlerinin satışını onayladığı, bunun da geçtiğimiz yılın tamamında onaylanan toplam 12,9 milyon euroluk satışın iki katından fazla olduğu bildirildi.