Meseberg Sarayı'nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısından sonrası Başbakan Angela Merkel, yasayla ilgili açıklamalarda bulundu.
"BU BİR DÖNÜM NOKTASI"
AA'nın haberine göre Merkel, söz konusu yasayla sığınmacıları bir yandan teşvik edeceklerini, diğer yandan da sığınmacılardan talepleri olacağını belirterek, "Bu bir dönüm noktası" dedi.
"YASA TOPLUMUN BİR ARADA TUTULABİLMESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"
Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de yasayla sığınmacılara, çaba harcadıkları takdirde bu ülkede çok şey yapabilecekleri mesajının verildiğini, bunun ekonomik açıdan da önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yasanın toplumun bir arada tutulabilmesi için çok önemli olduğunu söyledi.
YASAYA GÖRE SIĞINMACILAR HAFTADA EN AZ 15 SAAT ÇALIŞACAK
Tasarının en tartışmalı konularından biri, sığınmacıların nerede yerleşeceğine 3 yıl süreyle devletin karar verecek olması. Meslek eğitimi yapan ve iş bulan sığınmacılar bu uygulama dışında kalacak ve aileleri ile birlikte istediği yere gidebilecek. Bu kapsama giren sığınmacıların, haftada en az 15 saat çalışması gerekiyor.
5 YIL SONRASINDA ÜLKEDE SÜRESİZ OTURMA İZNİ ALINABİLECEK
Almanya'nın kabul ettiği sığınmacılar, yeterli düzeyde Almanca öğrenmeleri ve geçimlerini büyük ölçüde kendilerinin sağlaması durumunda 5 yıl sonra ülkede süresiz oturma izni alabilecek. Bu süre daha önce 3 yıldı. Sığınmacılar yine de Almanca'yı çok iyi konuşmaları ve geçimlerini neredeyse tümüyle kendileri sağlamaları durumunda sınırsız oturma iznini 3 yılda da alabilecek.
Yasa tasarısı, zorunlu uyum kurslarına katılmayan sığınmacılara yönelik yaptırımlar da öngörüyor. Bu yaptırımlar, devlet yardımlarında kesinti yapılmasını da kapsıyor.