Almanya'daki NSU cinayetleri kitaba konu oldu
Avukat Mehmet Daimagüler, NSU cinayetlerini konu edindiği 'Öfke yetmez'' adlı kitabında NSU davasının ülkede 'kurumsal ırkçılık' konusunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

Oluşturma Tarihi: 2017-12-06 14:27:31

Güncelleme Tarihi: 2017-12-06 14:27:31

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldürmek, banka soymak ve bombalı saldırılarda bulunmakla suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasında müdahil avukatlardan Mehmet Daimagüler, istihbaratın cinayetlerdeki rolünün hala açıklık kazanmadığını ve Almanya'da kurumsal ırkçılığın mevcut olduğunu söyledi.

Avukat Daimagüler, Heinrich Böll Vakfında Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ve gazeteci Heike Kleffner ile yeni kitabı ''Öfke yetmez. Devletimiz başarısız oldu. Şimdi sıra bizde''nin tanıtımına katıldı.

Daimagüler, burada yaptığı konuşmada, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2012'de NSU mağdurlarına yönelik tüm sorumluların ortaya çıkarılacağı sözü verdiğini ancak gelinen noktada bu sözün tutulmadığını vurguladı.

Daimagüler, NSU cinayetlerini konu edindiği kitabında NSU davasının ülkede "kurumsal ırkçılık" konusunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

DEVLETTEN PARA ALINDI

Münih'te devam eden davada yargılananlara dikkati çeken Daimagüler, ''Örgüt üç kişiden ibaret değil. 4 sanık yardım ve destekten yargılanıyor. 24 tanık NSU elebaşlarına yardım ve yataklık yaptığını itiraf etti. İstihbaratın cinayetlerdeki rolü açıklık kazanmadı.'' dedi.

Avukat Mehmet Daimagüler, 40 muhbirin NSU konusunda istihbarat ve polise çalıştığını, bunun için devletten para aldığını bu paraların bir kısmının terör örgütü üyelerine gittiğini savundu.

Polisin şimdiye kadar mağdur ailelerine iyi davranmadığı için onlardan özür dilemediğine dikkati çeken Daimagüler, ''Ülkemizde kurumsal ırkçılık var. Polis, 'böyle hunharca adam öldürenler Alman olamaz, bunun arkasında bir onur şüphesi var' zihniyetinden hareket etti. Biz NSU davası aydınlanıncaya kadar peşini bırakmayacağız.'' ifadelerini kullandı.

Daimagüler, NSU terör örgütü üyelerinin, işledikleri cinayetlerden sonra gazeteleri takip ettiklerinde polisin cinayetlerde aşırı sağcı nedenlere bakmak yerine ölenlerin ailelerine yönelik suçlamaları okuduklarında adeta mutluluktan havaya uçtuklarını tahmin ettiğini belirtti.

Avukat Daimagüler, Almanya'da NSU konusunda yaşananların ayrıca bir siyasi sorun olduğunu belirterek Münih'teki davanın sonunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceklerini bildirdi.