Almanya’dan, ABD’yi kızdıracak ‘İran’ formülü!
İran’da resmi temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB’nin ABD Doları ödemeden İran’la doğrudan ticaret yapmak için kurduğu İnstex sistemine yakında start verebileceklerini söyledi. Maas, bunun için tüm resmi şartların tamamlandığını ve sistemin makul bir zaman zarfında uygulamaya geçeceğini belirtti.

Oluşturma Tarihi: 2019-06-10 12:24:38

Güncelleme Tarihi: 2019-06-10 12:24:38

Almanya, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için, yeni bir formül geliştirdi. Yakında uygulamaya geçileceği bildirilen ABD dolarını safdışı bırakaç ve Washigton'u kızdıracak bu formülün adının ise 'İnstex sistemi' olduğu açıklandı.

Ortadoğu gezisine çıkan ve yeni formülle ilgili açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Maas, AB olarak İran'a ABD'nin ekonomik yaptırımlarını bertaraf edecek ticari ödeme sistemine geçecekleri mesajı verdi.

İran'da resmi temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB'nin ABD Doları ödemeden İran'la doğrudan ticaret yapmak için kurduğu İnstex sistemine yakında start verebileceklerini söyledi.
Maas, bunun için tüm resmi şartların tamamlandığını ve sistemin makul bir zaman zarfında uygulamaya geçeceğini belirtti.

“TAHRAN BUNU GÖRMELİ”

İran'ı atom sözleşmesine sadık kalmaya çağıran Maas, “İran'a bu sözleşmeyle vadedilen ekonomik yararların Amerika olmadan bu ölçüde gerçekleşmesinin oldukça zor olduğunu biliyorum. Ama bu sözleşmeye bağlı kalmanın sadece ekonomik değil, Avrupa'yla diyaloğu muhafaza etmek açısından siyasi ve stratejik olarak da yararı var. Tahran bunu görmeli” dedi.

“BASKI ÇÖZÜM DEĞİL, DİPLOMASİYLE ÇÖZÜLMELİ”

İran'la 2015'te imzalanan nükleer sözleşme, İran'ın nükleer programını sadece enerji üretimiyle sınırlaması karşılığında bu ülkeye uluslararası yaptırımları kaldırmayı öngörüyor. Ancak ABD bir yıl önce bu sözleşmeden çıkarak, uluslararası ekonomik yaptırımlara devam kararı aldı. AB sözleşmeye bağlı kalınmasını istiyor. İran ise bir ay önce, Çin, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere'ye ABD'nin yaptırımlarını 7 Temmuz tarihine kadar bertaraf etmeleri çağrısı yaptı ve aksi takdirde sözleşmedeki taahhütlerini kısmen durduracağı ültimatomu verdi.

Maas, İran'ın Suriye ve Yemen'de olduğu gibi bölgedeki rolüne AB düzeyinde devamlı kritik baktıklarını, ancak sorunun baskıyla değil, diplomasiyle çözülmesini istediklerini vurguladı.