80 milyonu aşkın nüfüsa sahip bir Avrupa ülkesi, Avrupa Birliği üyesi, 3 milyona yakın Türk nüfüsünü barındıran Almanya hakkında bilgiler;
Almanya'nın yapısı
Almanya'nın tarihi MÖ 3.yüzyılda ortaya çıkan Cermen Kabileriyle başlıyor. Güney İskandinavya'dan ve Kuzey Almanya'dan gelen kabileler farklı uluslardan etkilendi ve 962 yılında Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nu kurdular. 1806 yılına kadar varlığını sürdüren bu devlet Napolyon Savaşları sırasında tamamen yıkıldı. Devlet 1814 yılında 39 eyalate ayrıldı. 1871 yılında bir araya gelen eyaletler sayesinde Alman İmparatorluğu kurulmuş oldu.
1918 yılına kadar varlığını güçlenerek varlığını sürdüren Alman İmparatorluğu 1. Dünya Savaşı'yla yıkıldı. Bu yıkılışın ardından Weimar Cumhuriyeti ve Nazi Almanyası dönemlerini yaşayan ülke, 1945-1990 yılları arasında Batı ve Doğu Almanya olarak yaşamına devam etti. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra yeniden birleşen Almanya 1990 yılından beri tek ülke olarak varlığını sürdürüyor. 1955'den beri NATO'ya üye olan ülke, Schengen kurucu ülkeleri arasında yer alıyor.
Almanya ya da resmi adıyla Almanya Federal Cumhuriyeti, federal parlamenter sistemle yönetiliyor. 16 eyaletten oluşan ve 357 bin 21 kilometre karelik bir alana yayılan ülke, yüz ölçümü bakımından Avrupa'nın beşinci en büyük ülkesi. Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt ve Stuttgart gibi büyük şehirlere ev sahipliği yapan Almanya'ya Berlin başkentlik yapıyor. Avrupa Birliğinin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya, Amerika, Çin ve Japonya'dan sonra dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahip.
Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'dan sonra en çok göç alan üçüncü ülke olan Almanya'da 81,5 milyon insan yaşıyor. Nüfusun %87,5'i Almanlar'dan, %6,5 Türkler'den, geri kalan %6'sı da diğer milletlere mensup insanlardan oluşuyor. Resmi dili Almanca olan ülkede, Cermen dilleri dışında İngilizce, Türkçe, Lehçe, Balkan dilleri ve Rusça da sıklıkla konuşuluyor. Dünya çapında yaklaşık olarak 100 milyon kişinin ana dili olan Almanca, 80 milyon insanın da ikinci dili. Alman halkının çoğu Hristiyanlığa inanıyor. Hristiyanlık'ın ardından gelen ikinci yaygın inanış ise Müslümanlık. Müslümanlık'ı Budizm, Yahudilik, Hinduizm ve diğer tüm dini topluluklar takip ediyor. Alman halkının %36'sı herhangi bir dine inanmıyor.
Almanya'nın coğrafi yapısı
357 bin metrekarelik bir alana yayılan ülkenin yaklaşık 8 bin metrekaresini su kaynakları oluşturuyor. Rhine, Tuna, Elbe gibi Avrupa'nın bazı büyük nehirlerine sahip olan ülkede ılıman okyanussal iklim ve karasal iklim görülüyor. Geniş orman alanları, yabani yaşam parkları, sualtı parkları, ve kuş parkları ile ünlü olan Almanya 400'den fazla kayıtlı hayvanat bahçesiyle dünyada bu alanda bir numara sayılıyor. 14 bin hayvana ev sahipliği yapan Berlin Zoolojik Bahçesi, dünyanın en çok türe sahip hayvanat bahçesi olarak biliniyor. Alp Sıra Dağları, Eifel, Hunsr'ck, Reinland ve Wetterstein gibi sıra dağlar bulunan ülkenin, en yüksek noktası 2,962 metre yüksekliği ile Wetterstein sıradağlarındaki Zugspitze Noktası.
Almanya'nın kültürü
Ampul, hesap makinesi, insulin, cep saati, klarnet, parafin, gazolin, dizel motoru, otomobil motoru, motosiklet, jet motoru, kasetçalar ve LCD ekran gibi icatları günlük yaşamımızda oldukça bir önemli yer tutan buluşları Almanlar yaptı. Şairler ve Filozoflar ülkesi olarak bilinen Almanya dünya edebiyatına ve müziğine Bach, Beethoven, Goethe, Handel, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner ve Strauss; dünya felsefesine Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche ve Heidegger gibi değerleri hediye etti. Ünlü Alman fizikçi Albert Einstein, genel İzafiyet teorisini geliştirdi ve fiziğin yapı taşı olan ‘Kuantum Mekaniği'ni keşfetti.
İlk olarak 12 Ekim 1810 yılında Bavyera Prensi Ludwig ile Prenses Therese'nin evlilik töreni şerefine düzenlenen Oktoberfest dünyanın en büyük halk ve bira festivali olmasıyla ünlü. Festival her yıl Almanya'nın Münih kentinde düzenleniyor ve her yıl Eylül ayının son haftasında başlayıp, Ekim ayının ilk pazar gününe kadar sürüyor. En çok içkinin Oktoberfest'te tüketildiği ülkede 14 binden fazla içki üretim fabrikası bulunuyor. Almanya'nın en ünlü pastası, vişne likörüyle ıslatılmış çikolatalı pasta keki, marine edilmiş vişne, krema ve bol miktarda çikolata parçacıklarından oluşan ve schwarzwalder kirschtorte (kara orman pastası) adı verilen pasta. Dünyaca ünlü fastfood yemeği olan Hamburger adını Almanya'nın ikinci büyük şehri Hamburg'tan alıyor.
Dünyanın en çok araba üreten ülkelerinden biri olan Almanya, 2014 yılında Mercedes, Volkswagen, Audi ve BMV olmak üzere diğer ülkelere 3 milyondan fazla araba sattı. Ülkede 150 den fazla şato bulunuyor. Bu şatoların en ünlüsü, Bavyera Eyalet Kral II Ludwig tarafından inşa ettirilen ve Walt Disney Uyuyan Güzel filminin model şatosu olan Neuschwanstein Şatosu. Almanya'da 2014 yılından beri uluslararası öğrenciler de dahil her öğrenciye ücretsiz eğitim alıyor. Özgürlük insanın doğasında var olan bir duygu olduğu kabul edildiğinden, Almanya'da hapisten kaçmaya teşebbüse ceza verilmiyor.
Binlerce yıllık kültürü, muhteşem doğal güzellikleri, birbirinden güzel yapıları, lezzetleriyle Almanya, Avrupa'nın en turistik ülkelerinden biri.
Almanya'dan görüntüler
Almanya bayrağı