'Almanya kontrolden çıktı!'
Almanya’nın Frankfurt tren garında bir kadın ile 8 yaşındaki oğlu, perona giren hızlı trenin önüne itildi. Çocuk olay yerinde can verdi. Yaşanan olay sonrası Merkel hükümetinin göçmen politikası sorgulanıyor. Bazı gazeteler, “Almanya kontrolden çıktı, Almanlar ülkeyi terk etmeye başladı” başlıklarını atmaya başladı.

Oluşturma Tarihi: 2019-08-01 12:14:12

Güncelleme Tarihi: 2019-08-01 12:14:12

Almanya'nın Frankfurt tren garında bir kadın ile 8 yaşındaki oğlu, perona giren hızlı trenin önüne itildi. Çocuk olay yerinde can verdi. Yaşanan olay sonrası Merkel hükümetinin göçmen politikası sorgulanıyor. Bazı gazeteler, “Almanya kontrolden çıktı, Almanlar ülkeyi terk etmeye başladı” başlıklarını atmaya başladı. Medya zanlı hakkında giderek daha fazla bilgiye yer veriyor. Yorumcular, örneğin zanlının geldiği ülke gibi bilgilerin medyadada kullanılmamasını tartışıyor.

“ALMANYA KONTROLDEN ÇIKTI”

Hükümete yakın Macar haber portalı Origo, Almanya'nın göç yüzünden bir kriz odağına dönüştüğünü düşünüyor:
“Trenin önüne itilen masum insanlar, göçmen kaynadığı için gidilemeyen plajlar, sokaklarda bıçaklanma vakaları... kısacası, Angela Merkel 2015 yılında yarım milyondan fazla göçmeni kontrolsüz olarak ülkeye aldıktan sonra Almanya'da günlük hayat böyle işte. Aksi yöndeki propagandaya rağmen son yıllarda mülteci akını kesinlikle azalmadı tabii, ancak Almanlar ülkeyi terk etmeye başladı. Polis ise giderek artan bu göçmen şiddeti karşısında çaresiz.”

“ALMANYA'DA YOLUNDA
GİTMEYEN BİR ŞEYLER VAR”

İsviçre gazetesi Neue Zürcher Zeitung olayın neden böylesi tepkilere yol açtığını sorguluyor:
“Almanya'da yolunda gitmeyen bir şeyler var. Ülke tuhaf bir şekilde güvensiz ve kırılgan bir izlenim bırakıyor. İsviçre'de ikamet eden bir Eritrelinin sekiz yaşında bir çocuğun ölümüne neden olan saldırısı, Almanya'nın sığınmacı ve güvenlik politikalarının iflas ettiğinin kanıtı kabul edilemez. Ama tepkilere bakılacak olursa, birçok insanın Almanya'nın göç politikasıyla hemfikir olmadığı görülüyor. Tren garlarında yeni güvenlik önlemlerinin alınması yönündeki tartışma, birçok insanın kendini güvende hissetmediğinin bir göstergesi. Devletin sınır dışı etme işlemlerindeki ve özellikle Almanya'daki mülteci sistemini suistimal edenleri uzaklaştırmak konusundaki başarısızlığı, insanlarda haklı olarak yılgınlık oluşturuyor. Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in dile getirdiği gibi, Almanya'da bir 'değerler yozlaşması' yaşanmasından bezmiş de olabilirler.”

“SINIRLAR KORUNMALI
VERİ AKIŞI SAĞLANMALI”

Alman Bild gazetesinin genel yayın yönetmeni Julian Reichelt, zanlının nereli olduğu tartışmasını bir kenara bırakmak için bir neden görmüyor:
“Mesele sadece bir insanın nasıl böyle bir şey yapabildiğinden ibaret değil. Sorulması gereken bir başka soru da, bu kişinin ve potansiyel ya da aktif diğer bir sürü şiddet suçlusunun nasıl ellerini kollarını sallayıp Almanya'ya girebildiği. ... Almanya'ya kimin girdiği ya da serbest dolaşımdan kimlerin faydalandığına ilişkin sistematik denetim artık yapılmıyor. AB, Schengen Anlaşması ile sınır kontrollerini kaldırdı ama bunun yerine (söz verdiği şekilde) dış sınırların daha etkin korunmasını ve polisin karşısındakinin aranan biri olup olmadığını hemen anlayabilmesine imkan veren ülkeler arası veri akışını sağlayamadı. ... Bu durumu artık değiştirmek, Merkel hükümetinin en önemli önceliği olmalı!”

“GÜNAH KEÇİLERİ İŞE YARAMIYOR”

Öfke, kışkırtmaya dönüşmemeli, diyor Avusturya gazetesi Der Standard:
“Saldırının bir sebebi olsaydı, olanları anlamamız daha kolay olurdu. Şimdiyse şaşkın şaşkın bakınıyoruz. Kimileri bununla yetiniyor, kimileriyse cevap bekliyor ve ortaya bir günah keçisinin konmasını istiyor. Böylece yine bu genç adam ve Merkel'e dönmüş oluyoruz. Oysa bu, işin en kolayına kaçmak demektir. İnsanın içinde kaynayan anlaşılır öfkeye rağmen günah keçileri ve ırkçı kışkırtmalar çözüm olamaz. Ya da salı günü Frankfurt'taki tren garında bir adamın söylediği gibi: Zanlının nereli olduğunun olayla ilgisi yok. Bunu bilmek, işlenen suçu ne daha iyi, ne de daha kötü yapıyor; üstelik yaşananları anlamaya da bir faydası yok.”

TREN GARINDAKİ OLAY NASIL OLMUŞTU?

Almanya'nın Frankfurt kentinin ana tren garında önceki sabah saatlerinde bir anne ile oğlu, 40 yaşındaki bir erkek tarafından hızlı trenin önüne itildi. Polisten yapılan açıklamaya göre, Münih'ten Düsseldorf'a gitmekte olan hızlı trenin gara girişi öncesinde, yedinci perondan raylara itilen anne son anda raylardan uzaklaşarak sağ kurtulabildi.
Ancak 8 yaşındaki erkek çocuk, ani fren yapmasına karşın hızlı trenin altında kaldı, olay yerinde hayatını kaybetti. 40 yaşında olduğu belirtilen anne hastanede tedavi altına alındı.
Frankfurt polisi, zanlının bir kadını daha raylara itmeye çalıştığını ancak söz konusu kişinin buna karşı koyarak adamdan uzaklaşabildiğini açıkladı.

ERITRELİ ZANLI GÖZALTINDA

Polis, olay mahallinden kaçan zanlının, tren garının dışında, çevredekilerin yardımıyla durdurulduğunu, sonrasında da polis tarafından gözaltına alındığını açıkladı.
Zanlının Eritre vatandaşı olduğunu açıklayan Frankfurt polisi, kasten adam öldürme ve cinayete teşebbüs suçlarından soruşturma yürütüldüğünü duyurdu.

PSİKOLOJİK DESTEK

Bir çocuğun ölümüne yol açan olaya tanıklık edenler arasında o esnada peronda bulunan çok sayıdaki çocuğun yer aldığı açıklandı. 8 yaşındaki çocuğun önüne itildiği hızlı trenin bir yolcusu o anları, "insanların ağlayarak yere yıkıldı" sözleriyle aktardı. 
Çok sayıda yolcu ve görgü tanığına tıbbi ve psikolojik destek verildiği açıklandı. Alman Demiryolu İşletmesi Deutsche Bahn da özel, ücretsiz bir telefon hattı oluşturulduğunu, olaya tanıklık edenlere bu yolla psikolojik destek verileceğini duyurdu.

SİYASİLER TEYAKKUZDA

Frankfurt'ta yaşananlar üzerine Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in tatilini yarıda kesme kararı aldığı açıklandı.
Frankfurt kentinin bulunduğu Hessen Eyaleti'nin Başbakanı Wolfgang Bouffier konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. "Frankfurt ana tren garından bir erkek çocuğun ölümü beni derinden sarstı" diyen Bouffier, olayın yetkili makamlar tarafından aydınlatılacağını kaydetti.
Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldmann da sosyal medya üzerinden bir açıklama yayınladı. Feldmann açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Şu ana kadar olay hakkında bildiklerimiz, Frankfurt'u temsil eden her şey ile çelişiyor. Biz Frankfurtlular omuz omuza verir, fedakarca insanlara yardım eder, zorda olanları kurtarırız, birbirimizin yanında oluruz… Tıpkı kentin üzerine bir gölgenin düştüğüne tanıklık ettiğimiz bugün olduğu gibi" sözlerini kaydetti.

9 GÜN ÖNCE BİR KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

20 Temmuz'da Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Voerde kentinde, 28 yaşındaki bir erkek tarafından trenin önüne itilen 34 yaşında bir kadın hayatını kaybetmişti. Gözaltına alınan zanlının halen neden kadını rayların üzerine ittiğine dair konuşmadığı belirtildi. Soruşturmayı yürüten yetkililere göre zanlı ile kurban birbirlerini tanımıyordu.